Pasztety

Pasztet

Przepisy na pasztet

Pasztet jest słynną potrawa przyrządzaną z surowego, ugotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, warzyw, grzybów soi i/lub sera. Dodatkowo, przyprawiany jest aromatycznymi ziołami oraz przyprawami. Pasztety mogą być przygotowywane w cieście lub bez.

Pasztety od dawien dawna odgrywały znaczącą rolę w gastronomi. Do dnia dzisiejszego spożywamy je saute, jako dodatek do śniadania czy w towarzystwie rozmaitych sosów.

Pasztety kojarzymy głównie z daniem mięsnym, natomiast  na rynku mamy dostęp do pasztetu z warzywami, pasztetu z cukinią, pasztetu sojowego, z soczewicy czy pasztetu wegetariańskiego.

Pasztetowa oferta jest wyjątkowo bogata. Oprócz klasycznych pasztetów z mięsa wieprzowego czy wołowego, znajdziemy również pasztety drobiowe, z dodatkiem papryki, pieczarek oraz pasztet z wątróbką.

Najczęściej ten przysmak gości na naszych stołach podczas uroczystości. Wtedy mamy okazję do przygotowania domowego pasztetu, którego smak zapewne jest niezapomniany. Ponadto, sławny jest też pasztet świąteczny, który często podawany jest w okresie bożonarodzeniowym lub wielkanocnym.

W dziale tym dziale zaprezentowaliśmy inspirującą kolekcję znakomitych przepisów na pasztety, które zdobędą podniebienia wszystkich naszych gości. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (416): kategoria: Pasztety    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane