Pasztety

Pasztet

Przepisy na pasztet

Pasztet jest słynną potrawa przyrządzaną z surowego, ugotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, warzyw, grzybów soi i/lub sera. Dodatkowo, przyprawiany jest aromatycznymi ziołami oraz przyprawami. Pasztety mogą być przygotowywane w cieście lub bez.

Pasztety od dawien dawna odgrywały znaczącą rolę w gastronomi. Do dnia dzisiejszego spożywamy je saute, jako dodatek do śniadania czy w towarzystwie rozmaitych sosów.

Pasztety kojarzymy głównie z daniem mięsnym, natomiast  na rynku mamy dostęp do pasztetu z warzywami, pasztetu z cukinią, pasztetu sojowego, z soczewicy czy pasztetu wegetariańskiego.

Pasztetowa oferta jest wyjątkowo bogata. Oprócz klasycznych pasztetów z mięsa wieprzowego czy wołowego, znajdziemy również pasztety drobiowe, z dodatkiem papryki, pieczarek oraz pasztet z wątróbką.

Najczęściej ten przysmak gości na naszych stołach podczas uroczystości. Wtedy mamy okazję do przygotowania domowego pasztetu, którego smak zapewne jest niezapomniany. Ponadto, sławny jest też pasztet świąteczny, który często podawany jest w okresie bożonarodzeniowym lub wielkanocnym.

W dziale tym dziale zaprezentowaliśmy inspirującą kolekcję znakomitych przepisów na pasztety, które zdobędą podniebienia wszystkich naszych gości. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (409): kategoria: Pasztety    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane