Pasztet jest słynną potrawa przyrządzaną z surowego, ugotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, warzyw, grzybów soi i/lub sera. Dodatkowo, przyprawiany jest aromatycznymi ziołami oraz przyprawami. Pasztety mogą być przygotowywane w cieście lub bez.

Pasztety od dawien dawna odgrywały znaczącą rolę w gastronomi. Do dnia dzisiejszego spożywamy je saute, jako dodatek do śniadania czy w towarzystwie rozmaitych sosów.

Pasztety kojarzymy głównie z daniem mięsnym, natomiast  na rynku mamy dostęp do pasztetu z warzywami, pasztetu z cukinią, pasztetu sojowego, z soczewicy czy pasztetu wegetariańskiego.

Pasztetowa oferta jest wyjątkowo bogata. Oprócz klasycznych pasztetów z mięsa wieprzowego czy wołowego, znajdziemy również pasztety drobiowe, z dodatkiem papryki, pieczarek oraz pasztet z wątróbką.

Najczęściej ten przysmak gości na naszych stołach podczas uroczystości. Wtedy mamy okazję do przygotowania domowego pasztetu, którego smak zapewne jest niezapomniany. Ponadto, sławny jest też pasztet świąteczny, który często podawany jest w okresie bożonarodzeniowym lub wielkanocnym.

W dziale tym dziale zaprezentowaliśmy inspirującą kolekcję znakomitych przepisów na pasztety, które zdobędą podniebienia wszystkich naszych gości. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 426 przepisów

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z papryką

Pasztet z papryką

Mniam1 Mniam1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet pieczony

Pasztet pieczony

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z królika

Pasztet z królika

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z królika

Pasztet z królika

monikaa monikaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pajęczyca Tekla

Pajęczyca Tekla

sammakko sammakko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: