Szybki obiad z makaronem penne można przygotować, dodając do niego ulubione warzywa. Makaron z cukinią i pomidorami, posypany startym parmezanem to proste danie, które sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości. Dania z makaronem wyśmienicie smakują w towarzystwie wyrazistych dodatków, np. ziół prowansalskich, chili, czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.

Przepis na makaron po włosku to makaron arrabiata – pikantne danie z charakterem, w którym sos przygotowywany jest na bazie papryczki chili, pomidorów z puszki i czosnku. Smaczny pomysł na kolację to penne z pesto, zapiekanka ze szpinakiem i serem pleśniowym lub makaron ze szpinakiem i pieczarkami. Puszysty makaron penne sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też jako dodatek do sałatki. Sałatka z makaronem penne, świeżym porem, jajkiem ugotowanym na twardo i kukurydzą z dodatkiem sosu majonezowo-ketchupowego posmakuje całej rodzinie i będzie sycącą przekąską do pracy. 
Penne z kurczakiem

Penne z kurczakiem

Puszysty makaron penne wyśmienicie komponuje się z kurczakiem. Przygotowując makaron z kurczakiem, penne najlepiej ugotować al dente (na półtwardo). Ugotowany w taki sposób będzie mniej kaloryczny i będzie mieć mniejszy indeks glikemiczny niż ugotowany do miękkości. Dania z makaronem i kurczakiem można wzbogać warzywnymi dodatkami. Najlepsze kompozycje smaków to makaron z kurczakiem i szpinakiem oraz makaron z kurczakiem i brokułami. Delikatna pierś kurczaka z makaronem tworzy wybornie trio z zielonym pesto. Przygotowując makaron z pesto i kurczakiem trzeba jednak pamiętać, że sosu nie należy podgrzewać. Bazylia, która jest jednym ze składników zielonego pesto, w wysokiej temperaturze staje się gorzka i zmienia smak sosu.

Penne carbonara

Penne carbonara

Penne carbonara do wariacja nad oryginalnym włoskim przepisem na spaghetti carbonara. Sekretem przepisu na carbonara penne jest prostota. Niezbędne trio składników to: makaron, jajka i boczek. Przepis można też dowolnie urozmaicać, dodając np. czosnek, gałkę muszkatołową, smażoną cebulę lub startą na tarce cukinię.

Penne w sosie śmietanowym

Penne w sosie śmietanowym

Makaron penne lubi wyraziste dodatki, ale wybornie smakuje też w wydaniu na słodko lub zanurzony w łagodnym sosie śmietanowym. Sosy do makaronów powinny mieć gęstą konsystencję, która sprawi, że sos nie będzie spływać z makaronu, a otuli każdą rurkę penne. Do zagęszczenia sosu śmietanowego można użyć, np. serków topionych. Makaron w sosie śmietanowym najlepiej podawać z kawałkami usmażonego kurczaka i ugotowanymi na parze warzywami. Najsmaczniejsze kulinarne zestawy to: makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym, makaron z brokułami w sosie śmietanowym, makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym oraz makaron ze szparagami w sosie śmietanowym.

Penne z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem

Tuńczyk z makaronem to pomysł na intensywne w smaku danie, które można przygotować zaledwie w 15 minut. Makaron z tuńczykiem najczęściej przygotowywany jest z pomidorami z puszki lub z oliwkami. Przygotowując danie tuńczyka należy dokładnie odcedzić z zalewy, aby sos nie był zbyt rzadki. Do dań z makaronem, najlepiej wybierać tuńczyka rozdrobnionego, który dobrze połączy się z pozostałymi składnikami.

Penne z łososiem

Penne z łososiem

Makaron z łososiem to kolejna odsłona obiadu na szybko. Smak dania zmienia się zależnie od rodzaju ryby, która została wykorzystana. Makaron z łososiem wędzonym będzie intensywny w smaku i bardzo aromatyczny. Makaron z łososiem pieczonym to propozycja bardziej subtelna i łagodna w smaku. Penne z łososiem można przygotować na bazie serka mascarpone lub sosu śmietanowego. Wybornie smakuje także makaron z pesto i łososiem. Miłośnicy wyrazistych smaków mogą przygotować makaron z łososiem i rukolą lub makaron z łososiem i kaparami. Rukola i kapary wzmocnią smak ryby i sprawią, że danie będzie pikantniejsze. Łosoś z makaronem to smaczny duet nie tylko w daniach obiadowych, ale też sałatkach i zapiekankach. Najciekawsze zestawienia składników do zapiekanek to: makaron z łososiem i szpinakiem, makaron z łososiem i brokułami, makaron z łososiem i suszonymi pomidorami oraz makaron z łososiem i cukinią.

Penne ze szpinakiem

Penne ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to połączenie, które zyskuje coraz większe grono entuzjastów. Soczyste zielone liście szpinaku połączone z puszystym makaronem penne to ciekawa odmiana w codziennym jadłospisie. Szpinak z makaronem można przygotować wybierając świeże liście lub łatwo dostępne mrożonki. Oba składniki – makaron i liście szpinaku – doskonale współgrają na talerzu ze słonym serem feta, kurczakiem i pomidorami. Makaron ze szpinakiem i fetą smakuje nie tylko w daniach na ciepło, ale też na zimno, np. w sałatkach. Do eksperymentowania zachęca tez penne z kurczakiem i szpinakiem, które można podawać z sosem śmietankowym lub w formie zapiekanki. Przyrządzając makaron z fetą i szpinakiem, nie ma potrzeby używania soli, ponieważ ser feta jest słony, a szpinak jest warzywem, które łatwo można przesolić.

Znaleźliśmy 352 przepisów w kategorii Penne