Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Bazyliowe pesto to inaczej pochodzące z Genui pesto alla genovese. Wyśmienicie sprawdza się przede wszystkim jako sos do makaronu. Przygotowując samodzielnie pesto z bazylii, można dodać do niego czosnek, imbir lub chilli. Warto pamiętać, że świeża bazylia po podgrzaniu może zgorzknieć, dlatego potrawy z dodatkiem bazyliowego pesto najlepiej serwować na zimno.

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli i słonecznika lub pistacji to doskonała marynata do ryb oraz drobiu. Znakomicie sprawdza się również jako dodatek do serowych i śledziowych sałatek. Dodanie rukoli do tradycyjnego pesto z bazylii znacznie wyostrzy jego smak.

Czerwone pesto

Czerwone pesto

Czerwone pesto pochodzi z Sycylii. Do standardowego przepisu na pesto dodano tam suszone pomidory. W czerwonym pesto z pomidorami można zmieszać również czerwoną paprykę, liście rukoli lub pietruszki. Czerwone pesto wyśmienicie smakuje w wersji z zielonym groszkiem. Doskonale w produkcji czerwonego pesto sprawdzają się suszone pomidory w oleju z dodatkiem żurawiny lub pestek dyni.

Pesto szpinakowe

Pesto szpinakowe

Do przygotowania pesto szpinakowego najlepszy jest świeży szpinak baby. Tego typu sos jest idealny jako dodatek do tart w wytrawnej wersji. Można go dodać do ciasta, dzięki czemu będzie miało piękny kolor. Pesto szpinakowe to również genialny składnik wytrawnych, zielonych muffinek z serem feta oraz suszonymi pomidorami i maślanką.

Pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe w smaku nie przypomina pietruszki. Bardziej zbliżone jest do delikatnej sałaty o orzechowych nutach. Pietruszkę blenduje się wraz z łodyżkami. Pysznie komponują się tu nerkowce, orzeszki ziemne, ziarna słonecznika, sos sojowy i czosnek. Przygotowując pesto pietruszkowe, należy zwrócić, czy natka nie ma gorzkawego posmaku. Najlepiej wybrać dorodny pęczek bardzo świeżej natki.

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

Pesto jarmużowe ma głęboki, zielony kolor i lekko brokułowy smak. Jarmuż przed zmiksowaniem lub ucieraniem w moździerzu trzeba najpierw pozbawić wszystkich zgrubiałych części. Do przygotowania pesto najlepsza jest bardzo młoda i świeża roślina. Późny jarmuż (pojawiający się pod koniec września) może mieć zbyt twarde i włókniste liście, by dało się je zblendować na gładką masę.

Znaleźliśmy 24 przepisów w kategorii Pesto

Czerwone pesto

Czerwone pesto

p.jola1 p.jola1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czerwone Pesto

Czerwone Pesto

Tit Tit

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

justynak223 justynak223

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

justynak223 justynak223

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: