Pesto wykorzystywane jest m.in. jako dodatek do makaronu, smarowidło do pieczywa, dip sałatkowy, marynata do mięs oraz sos do serów i warzyw.

Jak zrobić pesto?

Do zrobienia pesto można wykorzystać oliwę z oliwek, olej z pestek winogron, olej rzepakowy. Są one najbardziej neutralne i nie dominują potrawy. Jeżeli pesto ma mieć wyrazisty smak i aromat, warto przyrządzić je na bazie oleju lnianego, sezamowego, oleju z awokado lub czarnuszki. Pesto można tworzyć nie tylko z bazylii, ale również z jarmużu, rukoli, natki pietruszki, oliwek, suszonych pomidorów, świeżego szpinaku, koperku, liści rzodkiewki, kolendry, zielonego groszku i ostrej papryki. Wszystkie te składniki warto ze sobą miksować, tworząc niecodzienne połączenia smakowe.

Zamiast orzechów piniowych w pesto genialnie będą smakowały również inne orzechy, takie jak np. orzechy nerkowca, ziemne, włoskie, macadamia czy pistacje. Doskonale sprawdzają się również pestki – najlepiej podprażone wcześniej na suchej patelni lub w piekarniku – ze: słonecznika i dyni. Pesto można wzbogacić również nasionami, które dodatkowo nadadzą mu kleistej konsystencji, są to: chia, siemię lniane, nasiona konopi lub babki płesznik.

Jaki ser i zioła do pesto?

Ser do pesto powinien być twardy i kruszący się. Najlepszy w tej roli jest parmezan i gouda. Ściera się go na tarce o najdrobniejszych oczkach. W wegańskim pesto zamiast sera można wsypać więcej orzechów lub dodać nieaktywne płatki drożdżowe bądź żółty ser sojowy. W pesto znakomicie smakują przyprawy i zioła, takie jak np.: tymianek, oregano, szczypiorek, czosnek, kurkuma, cynamon, imbir, chili, świeżo mielony pieprz oraz majeranek.

Jak przechowywać pesto?

Pesto można przechowywać w lodówce przez bardzo długi czas. Wystarczy jedynie dbać o to, by wewnętrzne ścianki słoiczka były czyste a na powierzchni utrzymywała się minimum półcentymetrowa warstwa oliwy lub oleju (w razie potrzeby można go uzupełniać).

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Bazyliowe pesto to inaczej pochodzące z Genui pesto alla genovese. Wyśmienicie sprawdza się przede wszystkim jako sos do makaronu. Przygotowując samodzielnie pesto z bazylii, można dodać do niego czosnek, imbir lub chilli. Warto pamiętać, że świeża bazylia po podgrzaniu może zgorzknieć, dlatego potrawy z dodatkiem bazyliowego pesto najlepiej serwować na zimno.

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli i słonecznika lub pistacji to doskonała marynata do ryb oraz drobiu. Znakomicie sprawdza się również jako dodatek do serowych i śledziowych sałatek. Dodanie rukoli do tradycyjnego pesto z bazylii znacznie wyostrzy jego smak.

Czerwone pesto

Czerwone pesto

Czerwone pesto pochodzi z Sycylii. Do standardowego przepisu na pesto dodano tam suszone pomidory. W czerwonym pesto z pomidorami można zmieszać również czerwoną paprykę, liście rukoli lub pietruszki. Czerwone pesto wyśmienicie smakuje w wersji z zielonym groszkiem. Doskonale w produkcji czerwonego pesto sprawdzają się suszone pomidory w oleju z dodatkiem żurawiny lub pestek dyni.

Pesto szpinakowe

Pesto szpinakowe

Do przygotowania pesto szpinakowego najlepszy jest świeży szpinak baby. Tego typu sos jest idealny jako dodatek do tart w wytrawnej wersji. Można go dodać do ciasta, dzięki czemu będzie miało piękny kolor. Pesto szpinakowe to również genialny składnik wytrawnych, zielonych muffinek z serem feta oraz suszonymi pomidorami i maślanką.

Pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe w smaku nie przypomina pietruszki. Bardziej zbliżone jest do delikatnej sałaty o orzechowych nutach. Pietruszkę blenduje się wraz z łodyżkami. Pysznie komponują się tu nerkowce, orzeszki ziemne, ziarna słonecznika, sos sojowy i czosnek. Przygotowując pesto pietruszkowe, należy zwrócić, czy natka nie ma gorzkawego posmaku. Najlepiej wybrać dorodny pęczek bardzo świeżej natki.

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

Pesto jarmużowe ma głęboki, zielony kolor i lekko brokułowy smak. Jarmuż przed zmiksowaniem lub ucieraniem w moździerzu trzeba najpierw pozbawić wszystkich zgrubiałych części. Do przygotowania pesto najlepsza jest bardzo młoda i świeża roślina. Późny jarmuż (pojawiający się pod koniec września) może mieć zbyt twarde i włókniste liście, by dało się je zblendować na gładką masę.

Znaleźliśmy 36 przepisów w kategorii Pesto

Pesto z pokrzywy

Pesto z pokrzywy

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szpinakowe pesto

Szpinakowe pesto

Patty Patty

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pesto szpinakowe 2

Pesto szpinakowe 2

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: