Najczęściej serwowana podczas rozmaitych uroczystości oraz świąt, na ciepło lub na zimno.
Pieczeń, bo o niej tu mowa, jest bardzo chętnie podawana w towarzystwie różnorodnych sosów oraz wytrawnych musów.

Jedną z najpopularniejszych odmian pieczeni jest pieczeń rzymska, czyli upieczone mięso mielone, które może posiadać wkładkę w postaci ugotowanego jajka.

Warto dodać, że pieczeń jest wyjątkowym produktem. Podawana podczas uroczystości jest bardzo eleganckim daniem, natomiast w formie dodatku do kanapek zamiast wędlin, znacznie podnosi ich smak.

Pieczeń jak nazwa wskazuje najczęściej przygotowujemy w piekarniku. Są oczywiście sprawdzone sposoby na przygotowanie tej wyśmienitej potrawy na parze.

Jak na pieczeń przystało, najlepiej 24 godziny wcześniej zamarynować ją w naszych ulubionych ziołach, przyprawach czy sosach. Nabierze ona wspaniałego smaku, aromatu, a środek potrawy pozostanie wyjątkowo soczysty.

W dzisiejszych czasach możemy przygotować dla najbliższych pieczeń z cukinii, z dzika, ze schabu, a nawet z kaszy gryczanej. To wszystko zależy tylko od nas.

Jeżeli chcecie zabłysnąć wśród swoich gości, zajrzyjcie do działu pieczeń na portalu kulinarnym gotujmy.pl. To w tym miejscu każdy odnajdzie swój ulubiony przepis na niejedną pieczeń. Serdecznie was wszystkich zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Pieczeń

Znaleźliśmy 144 przepisów w kategorii Pieczeń

Groszkowa rolada

Groszkowa rolada

jaga85 jaga85
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona łopatka

Pieczona łopatka

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chińska pieczeń

Chińska pieczeń

kasnaj kasnaj

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klops

Klops

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczeń peklowana

Pieczeń peklowana

reanja reanja
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: