Wartości odżywcze i właściwości piersi z kurczaka

Pierś z kurczaka to chude i delikatne mięso o lekko różowym kolorze. Jest to bardzo dobry pomysł na obiad, ponieważ mięso jest bardzo sycące i pożywne. Smaczna pierś musi być dokładnie umyta i pozbawiona twardych elementów . W kuchni popularna jest pierś z kurczaka z piekarnika, na patelni lub na parze. Mięso jest nisko kaloryczne, więc dobrze pasuje do dietetycznych posiłków. Pierś z kurczaka zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka oraz liczne witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe działanie układu odpornościowego i poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Mięso ma w sobie również liczne składniki mineralne, jak cynk, selen, magnez i fosfor. Elementy te przyspieszają proces gojenia się ran oraz wzmacniają pracę układu odpornościowego.

Pieczenie piersi z kurczaka

Przed upieczeniem piersi, należy ją podsmażyć, aby ściąć powierzchniową warstwę białek. Dzięki temu danie pozostanie soczyste i świeże. Następnie na rozgrzaną i wysmarowaną blachę kładzie się filet z kurczaka i piecze przy otwartych drzwiczkach w temperaturze 220-250 st. C, którą zmniejsza się pod koniec do 180 st. C.

Potrawy z pieczonej piersi z kurczaka

Popularnym daniem jest pieczona pierś z kurczaka z warzywami. Do potrawy najlepiej pasują ziemniaki, żółta papryka, cebula, marchewka i cukinia. Całość warto podać w marynacie miodowo-czosnkowej. Filet z kurczaka z piekarnika świetnie smakuje też w panierce z płatków kukurydzianych i majonezem. Do piersi dobrze pasuje sos jogurtowy z majerankiem. Pieczony filet z kurczaka najlepiej podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to chude mięso o lekko słodkim smaku. Filet z kurczaka ze szpinakiem jest soczysty i pięknie prezentuje się na stole. Jest to świetny pomysł na danie główne, ponieważ potrawa jest bardzo sycąca i pożywna. Dobrym urozmaiceniem jest też kurczak ze szpinakiem i fetą podany z zapiekanymi ziemniakami. Filet zawiera znaczne ilości pełnowartościowego białka, liczne minerały jak potas, cynk i wapń oraz witaminy z grupy B. Szpinak natomiast ma działanie antynowotworowe.

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka to białe mięso o delikatnej konsystencji. Dobrym pomysłem na obiad jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowym lub pierś z kurczaka w sosie pomidorowym. Sos nadaje soczystości i miękkości potrawie. Kurczak w sosie idealnie nadaje się na spotkania okolicznościowe. Filet zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy B, które spowalniają proces starzenia się skóry.

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka to chude, białe mięso. Smaczny filet musi być dokładnie umyty i solidnie przyprawiony. Dobrym pomysłem jest pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym, którą smaży się na patelni. Pieczony filet z kurczaka można też podać w cieście francuskim. Dobrze też urozmaicić danie, podając pierś ze szpinakiem w cieście francuskim. Mięso ma w sobie liczne składniki mineralne, które przyspieszają proces gojenia się ran oraz wzmacniają pracę układu odpornościowego.

Gotowana pierś z kurczaka

Gotowana pierś z kurczaka

Gotowana pierś z kurczaka to doskonały posiłek dla osób dbających o linię lub będących na lekkostrawnej diecie. Mięso drobiowe nie ma wyrazistego smaku, dlatego najlepiej ugotować je w aromatycznym warzywnym bulionie lub wzbogacić takimi dodatkami, jak: cebula, czosnek, sos sojowy, tymianek, lubczyk, chili, pieprz lub świeża natka pietruszki. Pierś z kurczaka doskonale komponuje się z ryżem, kaszą gryczaną oraz jaglaną. Wyśmienicie smakuje z surówkami, sałatkami i pieczonymi warzywami.

Grillowana pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka to szybki, dietetyczny posiłek. Bez dodatku tłuszczu to około 130 kcal w 100 g. Mięso będzie soczyste, gdy najpierw zostanie zamarynowane. Najlepiej użyć marynaty jogurtowej lub ziołowo-czosnkowo-oliwnej z dodatkiem soku cytryny. Drób można grillować na patelni, grillu (w tym również elektrycznym) oraz w piekarniku. Znakomitymi dodatkami do grillowanej piersi z kurczaka są plastry mozzarelli, zioła prowansalskie i bukiet pieczonych warzyw.

Pierś z kurczaka z warzywami

Pierś z kurczaka z warzywami

Pierś z kurczaka z warzywami to potrawa zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. Można ją przygotować z praktycznie każdego rodzaju warzyw. Ich wybór jest uzależniony od naszych osobistych preferencji. Pierś z kurczaka dobrze smakuje zarówno z papryką, cebulą, cukinią, porem, brukselką, pomidorami, włoszczyzną, jak i czosnkiem. Warto podawać ją z dodatkiem sosu lub polaną tłuszczem, np. masłem. Mięso drobiowe jest bardzo soczyste i delikatne w smaku.

Znaleźliśmy 13 przepisów w kategorii Pieczona pierś z kurczaka