Pieczone ziemniaki to jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Aromatyczne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku mogą być przysmakiem samym w sobie. Mogą być pieczone bez skórki lub w mundurkach, w piekarniku lub na grillu czy ognisku. W każdej wersji smakują znakomicie, szczególnie podane z masłem lub sosem czosnkowym. To jeden z lepszych pomysłów na ziemniaki, zwłaszcza gdy przejadły nam się w wersji gotowanej lub puree!
Ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki pieczone w piekarniku to szybki sposób na zrobienie pysznego dodatku do obiadu. Można je zapiekać na blasze lub w folii. W obu wariantach warto je przed pieczeniem oprószyć ulubionymi przyprawami. Do ziemniaków najlepiej, oprócz soli i pieprzu, sprawdzi się czerwona papryka, rozmaryn czy też mieszanka do gyrosa. W przypadku zapiekania ziemniaków w folii, warto do środka dodać świeże zioła, odrobinę masła lub twarogu.

Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Ziemniaki można doprawiać różnymi ziołami, które w trakcie pieczenia nadadzą im wyjątkowego smaku. Tym, co jednak wydobywa z nich kwintesencję smaku, jest czosnek. Surowy, suszony lub pieczony w piekarniku nadaje wyjątkowego aromatu ziemniakom. Szczególnie w towarzystwie dobrej jakości masła, rozpływającego się na gorącym kartoflu. Pieczone ziemniaki z czosnkiem to świetny pomysł na przekąskę na imprezę w plenerze – z ogniska lub grilla wychodzą doskonałe!

Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane

Pieczenie ziemniaków może mieć różną formę. Można je zapiekać samodzielnie, z dodatkiem przypraw czy masła lub z farszem. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami lub boczkiem to nie tylko dodatki do obiadów – to już całe danie główne! Ziemniaki pieczone z nadzieniem warto podawać w towarzystwie surówki z pora czy marchewki. Dzięki temu, cały posiłek będzie sycący i pełnowartościowy!

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla

Jak przygotować ziemniaki na grilla? To proste. Wystarczy wybrać większe sztuki, dokładnie je umyć a następnie zawinąć w folię. Potem pozostaje już tylko je upiec na grillu. Grillowane ziemniaki idealnie komponują się z pieczoną kiełbasą lub karkówką. Najlepiej jest je podawać z sosami: jogurtowym, czosnkowym lub ziołowym. Do pieczonych ziemniaków dobrze jest podawać surówkę – z pora lub marchewki.

Ziemniaki z boczkiem

Ziemniaki z boczkiem

Co zrobić z boczku i ziemniaków? To proste – ziemniaki zapiekane z chrupiącym boczkiem. Te proste danie można przygotować w wielu różnych konfiguracjach. Ziemniaki można ponacinać i w nacięcia włożyć kawałki boczku lub owinąć plastry bekonu wokół bulw i zapiec w folii. W każdej wersji świetnie smakują na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany i szczypiorku. Ziemniaki zapiekane z boczkiem można również przyrządzić jako tradycyjną zapiekankę. W takiej formie będzie idealnym obiadem dla rodziny!

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla tych smażonych w oleju. Ich przygotowanie nie jest trudne. Jak zatem zrobić domowe frytki z piekarnika? Wystarczy obrane i pokrojone w słupki ziemniaki wyłożyć na blachę i zapiec w 220 st. C. Tak przygotowane frytki można podawać z ketchupem, majonezem czy dowolnie innym sosem. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka, ryby czy zwykłego schabowego.

Znaleźliśmy 185 przepisów w kategorii Pieczone ziemniaki