Chleb obecny jest w naszej kulturze od zarania dziejów. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez niego. Pszenne bułki, chleby na zakwasie, i wypieki tradycyjne, wypiekane są z mąki razowejpełnoziarnistej lub grycznej. Maślane bułeczki, rogale, drożdżówki, placki, grahamki i rogaliki... Rodzajów pieczywa jest mnóstwo, a każdy kraj ma swój narodowy wypiek. 

Dawniej chleb wyrabiany był bez drożdży i kształtem bardziej przypominał placka. Z takim wypiekiem spotykamy się w Meksyku, Indiach i krajach arabskich. Klasyczny nann, pita, czy tortilla - każdy z nas chociaż raz jadł któryś z nich. Polskie tradycyjne chleby ciężko już niestety znaleźć. Te w sklepach niejednokrotnie pełne są konserwantów, spulchniaczy i polepszaczy. Jeśli nie satysfakcjonuje nas to, co oferuje rynek, wtedy warto jest zakasać rękawy i zrobić sobie własny chleb. Można spróbować sił przy wypieku chleba na drożdżach, pszennego, razowego, pełnoziarnistego, z otrębami, orzechami, nasionami, ziołami, owocami... Ilości dodatków jest tyle, co preferencji!

O ile zrobienie domowego zakwasu wymaga trochę wysiłku, o tyle warto poświęcić na to czas. Wyobraźcie sobie uśmiech na twarzach waszych dzieci, które będą proszone o "dokarmienie zakwasu". Nie wiecie o co chodzi? Przeszukajcie przepisy i odkryjcie sekrety chleba!!  

Pieczywo Kategorie

Znaleźliśmy 2154 przepisów w kategorii Pieczywo

Chlebek Caprese

Chlebek Caprese

akrobatka2 akrobatka2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: