Chleb obecny jest w naszej kulturze od zarania dziejów. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez niego. Pszenne bułki, chleby na zakwasie, i wypieki tradycyjne, wypiekane są z mąki razowej, pełnoziarnistej lub grycznej. Maślane bułeczki, rogale, drożdżówki, placki, grahamki i rogaliki... Rodzajów pieczywa jest mnóstwo, a każdy kraj ma swój narodowy wypiek. 

Dawniej chleb wyrabiany był bez drożdży i kształtem bardziej przypominał placka. Z takim wypiekiem spotykamy się w Meksyku, Indiach i krajach arabskich. Klasyczny nann, pita, czy tortilla - każdy z nas chociaż raz jadł któryś z nich. Polskie tradycyjne chleby ciężko już niestety znaleźć. Te w sklepach niejednokrotnie pełne są konserwantów, spulchniaczy i polepszaczy. Jeśli nie satysfakcjonuje nas to, co oferuje rynek, wtedy warto jest zakasać rękawy i zrobić sobie własny chleb. Można spróbować sił przy wypieku chleba na drożdżach, pszennego, razowego, pełnoziarnistego, z otrębami, orzechami, nasionami, ziołami, owocami... Ilości dodatków jest tyle, co preferencji!

O ile zrobienie domowego zakwasu wymaga trochę wysiłku, o tyle warto poświęcić na to czas. Wyobraźcie sobie uśmiech na twarzach waszych dzieci, które będą proszone o "dokarmienie zakwasu". Nie wiecie o co chodzi? Przeszukajcie przepisy i odkryjcie sekrety chleba!!  

Znaleźliśmy 2989 przepisów w kategorii Pieczywo

Ziemniaczane bułki

Ziemniaczane bułki

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bagietka francuska

Bagietka francuska

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chlebuś cebulowy

Chlebuś cebulowy

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chleb bez wyrabiania

Chleb bez wyrabiania

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: