Im dłużej ciasto piernikowe odpoczywa i pracuje, tym smaczniejsze są wypieki. Rekordziści czekają na efekt swojej pracy nawet do roku. Ciasto na pierniki warto wzbogacić najlepszym jakościowo miodem od lokalnego producenta. Miłośnikom mięs ze słodkim posmakiem poleca się wypróbowanie ciekawego sosu na bazie pokruszonych kruchych pierniczków. Pierniczki bez miodu są bardziej miękkie, dlatego łatwiej będzie je rozdrobnić i rozpuścić w aromatycznym sosie. Jeśli ma się do czynienia z twardymi piernikami, nie znaczy to więc, że nie nadają się one do jedzenia. Nawet najlepsze pierniczki mogą wydawać się zbyt twarde. Aby ciastka pierniczki nieco zmiękły, po upieczeniu umieszcza się je na kilka dni w szczelnie zamykanym pojemniku z wymienianym codziennie kawałkiem jabłka. Wilgoć z owoców pozytywnie wpłynie na miękkość pysznych pierniczków. Upieczone ciasteczka piernikowe przechowuje się w zamykanych puszkach lub słoikach, co gwarantuje ich trwałość i zapobiega pleśnieniu. Łatwe pierniczki to często te najsmaczniejsze – najlepiej postarać się o zestaw ulubionych przypraw korzennych i korzystać w przyszłości z wypróbowanego przepisu na bożonarodzeniowe pierniczki.

Zdjęcie: Fotolia
Pierniczki miękkie

Pierniczki miękkie

Oblane czekoladą i mające w środku powidła lub dżem pierniczki alpejskie to wyśmienita przekąska do gorącego kakao. Piernik z konfiturą podawany jako ciasto np. w czasie świąt Bożego Narodzenia można przygotować szybko. Najważniejsza jest właściwa proporcja składników oraz wyważenie ilości przypraw.

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Przygotowywanie słodkich świątecznych ozdób oraz malowanie ich w fantazyjne lukrowe wzory może być doskonałą okazją do spędzenia czasu z dziećmi. Pierniki to ciastka, które smakują wyśmienicie szczególnie, gdy poleżakują. Przygotowanie ciasta na piernik może być czasochłonne lub błyskawiczne – wszystko zleży od przepisu. Najlepszy miód do piernika to ten naturalny i w formie płynnej. W zależności od preferencji smakowych można wykorzystać mód wielokwiatowy, gryczany, wrzosowy, lipowy, spadziowy etc.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Piernik staropolski to inaczej ciasto chlebowe. W jego skład wchodziła mąka oraz miód. Ponieważ jego wyrabianie było bardzo czasochłonne robiono je tylko raz w roku - zimą. Leżakowało 12 miesięcy w spiżarni, a w czasie świąt Bożego Narodzenia wykrawano z niego różne kształty. Dojrzewające pierniki można przekładać dżemem, marcepanem, powidłami śliwkowymi, czekoladą lub masą, np. orzechową. Warto zapamiętać, że piernik z masą nie przetrwa tak długo, jak ten pozostawiony bez dodatków.

Pierniki toruńskie

Pierniki toruńskie

Toruń to jedyne polskie miasto, które kojarzone jest przede wszystkim z piernikami. Toruńskie pierniki mają swoją legendę oraz renomę słynną na cały świat. Najbardziej popularne pierniki to: katarzynki, sułtańskie, czekoladowe serca, torciki oraz pierniki glazurowane.

Domki z piernika

Domki z piernika

Kluczowym – często najtrudniejszym elementem konstruowania piernikowego domku, jest posklejanie wszystkich elementów. W tym celu wykorzystuje się gotowy lukier lub samodzielnie przygotowaną masę z białka i cukru pudru, która po zastygnięciu idealnie trzyma całą budowlę w pożądanym kształcie. Ciasto, które piecze się w celu tworzenia z niego konstrukcji, jest twarde i ma postać cienko rozwałkowanych arkuszy. W takiej formie piernik nadaje się również na choinkę z piernika oraz ozdoby świąteczne np. na stroik. Miękkie pierniczki bez miodu są za delikatne, by pełnić tego typu funkcje.

Polecane przepisy do kategorii Pierniczki

Znaleźliśmy 652 przepisów w kategorii Pierniczki

Puszyste pierniczki

Puszyste pierniczki

WWWiola WWWiola
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyszne pierniczki

Pyszne pierniczki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: