Sztuka pieczenia pierników sięga czasów średniowiecza. Najlepsze receptury na te korzenne przysmaki były pilnie strzeżone przez cukierników. Dawniej używane były jako lekarstwo na problemy trawienne i przeziębienie oraz jako zakąska do wódki. Obecnie delektowanie się smakiem pierników to jedynie słodka przyjemność. Pierniki tworzy się z mąki, wody, mleka, miodu oraz mieszanki odpowiednio dobranych przypraw, wśród których najważniejszy jest cynamon, goździki, imbir oraz pieprz. Pierniki (pokruszone) są składnikiem staropolskiego szarego sosu przygotowywanego z zasmażki, wywaru mięsnego, masła oraz wina.
 

Najbardziej znane w Polsce są toruńskie pierniki oraz glazurowane katarzynki. O tym, że piernik jest mocno obecny w naszej kulturze świadczy fakt, iż co roku w Toruniu przez kilka dni czerwca obchodzone jest Święto Piernika.

Ciemnobrązowe, twarde ciasto z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw… Chyba nie ma takiej osoby, która choć raz nie próbowałaby w swoim życiu piernika! Może występować pod postacią dużego bloku lub małych pierniczków oblanych czekoladą lub ozdabianych lukrem.

Aromatyczne pierniki i ich mniejsze odpowiedniki to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia! Ponieważ ciasto musi „odstać” co swoje, najczęściej przygotowuje się je po andrzejkach, by podczas świąt cieszyć piernikami nie tylko oko, ale przede wszystkim - podniebienie!

Niebywałą zaletą tego ciasta jest jego trwałość. W odpowiednich warunkach - zimnym i suchym pomieszczeniu - można je przechowywać nawet przez kilka miesięcy! Wpływ na tę właściwość ma duża ilość aromatycznych przypraw a także jego twardość i suchość.

Przepisów na piernik jest wiele - powidła, miód, marmolada, pomarańcze, bakalie i wiele innych składników możemy znaleźć w recepturach na to ciasto symbolizujące niegdyś dobrobyt i wysoki status społeczny. Pierniczki najczęściej przybierają różne kształty, zazwyczaj nawiązujące do motywów świątecznych - gwiazdki, choinki - i ozdabiane są kolorowym lukrem. Coraz częściej na polskich stołach pojawiają się także domki z piernika.

Wśród naszych propozycji z pewnością znajdziecie niejeden przepis, który Was zachwyci! Zaproście całą rodzinę do zabawy w dekorowanie pierniczków lub zaskoczcie ich znakomitym piernikiem w bloku. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Pierniki Kategorie

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Piernik staropolski to inaczej ciasto chlebowe. W jego skład wchodziła mąka oraz miód. Ponieważ jego wyrabianie było bardzo czasochłonne robiono je tylko raz w roku - zimą. Leżakowało 12 miesięcy w spiżarni, a w czasie świąt Bożego Narodzenia wykrawano z niego różne kształty. Dojrzewające pierniki można przekładać dżemem, marcepanem, powidłami śliwkowymi, czekoladą lub masą, np. orzechową. Warto zapamiętać, że piernik z masą nie przetrwa tak długo, jak ten pozostawiony bez dodatków.

Polecane przepisy do kategorii Pierniki

Znaleźliśmy 539 przepisów w kategorii Pierniki

Piernik z gwiazdką

Piernik z gwiazdką

lalunia lalunia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domek piernikowy

Domek piernikowy

gosias239 gosias239

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik z dodatkami

Piernik z dodatkami

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe

agi0911 agi0911

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: