Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa sprawdzi się na obiad i kolację. Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z twarogu, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki. Wszystkie składniki mieli się, miesza i doprawia solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie można zrobić w kilkanaście minut. W misce należy wymieszać mąkę, gorącą wodę, oliwę i sól, a następnie zagnieść placek. Z rozwałkowanego ciasta wycina się koła, które wypełnia się farszem. Surowe pierogi ruskie gotuje się w osolonym wrzątku. 

Pierogi można podawać gotowane albo smażone. Niektórzy wolą wersję pozbawioną dodatków, inni nie wyobrażają sobie tego dania bez okrasy lub podpiekanego boczku. Ciekawym pomysłem jest zanurzenie pierogów w sosie i podanie ich właśnie w takiej formie.

Czy pierogi ruskie faktycznie są ruskie? Pytanie to zadają sobie nie tylko turyści przyjeżdżający do Polski i kosztujący tych specjałów, ale też sami Polacy. Prawda jest taka, że pierogi ruskie powstały na Ukrainie. Przed wojną nazywane były polskimi, jednak po tym gdy Lwów i okolice zostały włączone do ZSRR, pierogi zaczęto nazywać ruskimi. Obecnie oba określenia używane są zamiennie.

Choć przepis na pierogi ruskie jest jasno określony, małe odstępstwa nikomu nie zaszkodzą. Wśród zamieszczonych przepisów znajdziecie wiele ciekawych pomysłów, które zainspirują Was do stworzenia niebanalnego dania. Pokażcie nam, w jakiej wersji Wy lubicie je najbardziej!

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem można przygotować z wieprzowiny, drobiu, królika, baraniny bądź wołowiny. Potrawę podaje się na ciepło, ze skwarkami i smażoną cebulką, zasmażką z bułki tartej albo masłem, ziołami i przyprawami. Do dania pasuje surówka z pora, gotowanych buraczków bądź kapusty kiszonej. Mięso na farsz należy umyć, rozdrobnić i usmażyć. Dobrze jest również przyprawić je solą, pieprzem, papryką mieloną i tymiankiem. Pierogi z mięsem mielonym mają delikatniejszą konsystencję niż te z mięsem siekanym.

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami sprawdzą się jako smaczny, pożywny obiad. Danie przypadnie do gustu również wegetarianom, gdyż nie zawiera mięsa. Pierogi można przygotować zarówno z kapusty surowej, jak i kiszonej. Warzywo należy oczyścić, poszatkować, doprawić i ugotować. Do kapusty dodaje się zmielone bądź posiekane pieczarki. Całość dusi się przez kilkadziesiąt minut. Pierogi z kapustą i pieczarkami dobrze jest oblać masłem i oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami są pożywne i smaczne. Można przygotować je na rodzinny obiad oraz kolację wigilijną. Danie świetnie komponuje się ze skwarkami, rozpuszczonym masłem, olejem lnianym, sosem pieczarkowym, zasmażką z bułki tartej oraz smażoną cebulką. Pierogi wigilijne przygotowuje się ze świeżej albo kiszonej kapusty, a także ususzonych grzybów. Warto wybrać podgrzybki, maślaki bądź rydze. Wszystkie składniki dusi się przez kilka godzin w garnku. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przekłada się na surowe ciasto.

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą doskonale komponują się z sosem pieczarkowym, dowolną surówką oraz barszczem czerwonym. Danie można również polać roztopionym masłem, oliwą bądź zasmażką z bułki tartej, a także oprószyć posiekanymi ziołami i przyprawami. Pierogi z kapustą i grzybami stanowią tradycyjne danie wigilijne. Najlepiej smakują na ciepło, odgrzane we wrzątku bądź podsmażone na patelni. Ugotowana kapusta z grzybami to smaczny farsz do pierogów. Gotuje się ją przez kilka godzin.

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie są pożywnym, aromatycznym i wyrazistym w smaku daniem. Farsz na potrawę przygotowuje się z oczyszczonej, zmielonej wołowiny oraz warzyw. Doskonale sprawdzą się: pomidory, papryka, czosnek, cebula, cukinia oraz czerwona fasola. Mięso należy usmażyć z posiekanymi warzywami, a następnie doprawić bazylią, oregano, solą oraz pieprzem. Pierogi z wołowiną podaje się same bądź z sosem pomidorowym. Świetnie komponują się również z surówkami. Pierogi po meksykańsku można jeść na ciepło albo na zimno.

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą są sycące oraz wyraziste w smaku. Można przygotować je z wieprzowiny, wołowiny albo drobiu. Pierogi podaje się same lub z dowolną surówką. Ponadto doskonale komponują się ze skwarkami, zasmażką z bułki tartej, oliwą i ziołami albo roztopionym masłem i przyprawami. Pierogi z kapustą i mięsem mielonym mają delikatną konsystencję. Dobrze smakują zarówno ugotowane we wrzątku, jak i podsmażone na patelni.

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami przypadną do gustu zarówno weganom, jak i osobom jedzącym mięso. Danie można podać z dowolną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Farsz do pierogów przygotowuje się ze zmielonych pieczarek oraz dodatków, na przykład warzyw, mięsa, sera, przypraw i ziół. Pierogi z pieczarkami i kapustą świetnie sprawdzą się na Boże Narodzenie. Można okrasić je masłem albo oliwą. Pierogi z pieczarkami i serem żółtym (również wegańskim) są słone i sycące. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.

Znaleźliśmy 155 przepisów w kategorii Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: