Przepyszne pierogi z serem białym, ziemniakami i cebulą, stanowią jedno z najczęściej zamawianych dań przez turystów w Polsce. Mowa tu o pierogach ruskich! Ukryte w wyśmienitym cieście nadzienie, często urozmaicane jest dodatkami w postaci grzybów, czosnku a nawet sosu pomidorowego!

Przysmak ten można podawać gotowany albo smażony. Niektórzy wolą wersję pozbawioną dodatków, inni nie wyobrażają sobie tego dania bez okrasy lub podpiekanego boczku. Ciekawym pomysłem jest zanurzenie pierogów w sosie i podanie ich właśnie w takiej formie.

Czy pierogi ruskie faktycznie są ruskie? Pytanie to zadają sobie nie tylko turyści przyjeżdżający do Polski i kosztujący tych specjałów, ale też sami Polacy. Prawda jest taka, że pierogi ruskie powstały na Ukrainie. Przed wojną nazywane były polskimi, jednak po tym gdy Lwów i okolice zostały włączone do ZSRR, pierogi zaczęto nazywać ruskimi. Obecnie oba określenia używane są zamiennie.

Choć przepis na pierogi ruskie jest jasno określony, małe odstępstwa nikomu nie zaszkodzą. Wśród zamieszczonych przepisów znajdziecie wiele ciekawych pomysłów, które zainspirują Was do stworzenia niebanalnego dania. Pokażcie nam, w jakiej wersji Wy lubicie je najbardziej!

Znaleźliśmy 109 przepisów w kategorii Pierogi ruskie

Pierogi ruskie Eli

Pierogi ruskie Eli

Elwira5 Elwira5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: