Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa sprawdzi się na obiad i kolację. Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z twarogu, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki. Wszystkie składniki mieli się, miesza i doprawia solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie można zrobić w kilkanaście minut. W misce należy wymieszać mąkę, gorącą wodę, oliwę i sól, a następnie zagnieść placek. Z rozwałkowanego ciasta wycina się koła, które wypełnia się farszem. Surowe pierogi ruskie gotuje się w osolonym wrzątku. 

Pierogi można podawać gotowane albo smażone. Niektórzy wolą wersję pozbawioną dodatków, inni nie wyobrażają sobie tego dania bez okrasy lub podpiekanego boczku. Ciekawym pomysłem jest zanurzenie pierogów w sosie i podanie ich właśnie w takiej formie.

Czy pierogi ruskie faktycznie są ruskie? Pytanie to zadają sobie nie tylko turyści przyjeżdżający do Polski i kosztujący tych specjałów, ale też sami Polacy. Prawda jest taka, że pierogi ruskie powstały na Ukrainie. Przed wojną nazywane były polskimi, jednak po tym gdy Lwów i okolice zostały włączone do ZSRR, pierogi zaczęto nazywać ruskimi. Obecnie oba określenia używane są zamiennie.

Choć przepis na pierogi ruskie jest jasno określony, małe odstępstwa nikomu nie zaszkodzą. Wśród zamieszczonych przepisów znajdziecie wiele ciekawych pomysłów, które zainspirują Was do stworzenia niebanalnego dania. Pokażcie nam, w jakiej wersji Wy lubicie je najbardziej!

Znaleźliśmy 154 przepisów w kategorii Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi ruskie Eli

Pierogi ruskie Eli

Elwira5 Elwira5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: