Wspaniałe pierogi z kapustą i grzybami to jedno z głównych dań, które pojawia się na naszych stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Mączne ciasto, w którego wnętrzu zamknięto suszone grzyby i kiszoną kapustę, zachwyca każdego.

Pierogi z kapustą i grzybami - z czym podawać

Pierogi z kapustą i grzybami to smaczne i sycące danie wegetariańskie. Niektórzy podają je prosto z wody, inni wolą podsmażyć w idealne półksiężyce na patelni. Serwowane są z okrasą lub z masłem. Coraz częściej można się spotkać z pierogami podawanymi w sposób nowoczesny. Wyraźne sosy i zaskakujące kompozycje smakowe idealnie podkreślają wyjątkowy smak pierogów. Jeśli jednak nie lubicie połączenie kapusty i grzybów możecie przygotować tylko pierogi z grzybami. Ciepłe pierogi polewa się roztopionym masłem, oliwą z oliwek, sosem grzybowym, olejem lnianym albo zasmażką z bułki tartej. Danie dobrze komponuje się również ze świeżo posiekanymi ziołami, grubo mielonym pieprzem oraz skwarkami i smażoną cebulką (w wersji niewegetariańskiej).

Pierogi wigilijne krok po kroku

Pierogi wigilijne są proste w przygotowaniu, lecz czasochłonne. Ciasto przyrządza się z mąki pszennej, gorącej wody, oliwy oraz soli. Wszystkie składniki miesza się, po czym zagniata z nich ciasto. Surowy placek należy rozwałkować i wyciąć z niego kółka. Można zrobić to przy pomocy szklanki. Do każdego koła wkłada się farsz, zgina na pół i formuje kształt pieroga. Danie gotuje się w osolonym wrzątku do momentu aż wypłynie na powierzchnię.

Sposób na farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami powinien być aromatyczny i wyrazisty w smaku. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno warzywa świeże, jak i kiszone. Z grzybów sprawdzą się ususzone bądź zamrożone: maślaki, prawdziwki, koźlary, rydze, opieńki, kurki oraz pieczarki. W garnku należy umieścić poszatkowaną kapustę, odrobinę masła, ziarna pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, nasiona jałowca oraz majeranek. Całość soli się i gotuje na małym ogniu, mieszając co chwila. Po godzinie do kapusty dodaje się również grzyby. Jeśli są ususzone, powinny być wcześniej namoczone w wodzie. W ten sposób zmiękną. Kapustę dusi się przez kolejne dwie godziny. Gotowy farsz przekłada się na surowe ciasto. 

Historia pierogów z kapustą i grzybami?

Skąd tak w ogóle wzięły się pierogi z kapustą i grzybami? Jak głosi legenda, do naszego kraju przywiózł je zakonnik z klasztoru w Kijowie. Przyjechał do Polski mając ze sobą jedynie mąkę, kapustę i grzyby. Połączył wszystkie składniki i tak stworzył pierwsze pierogi.

Jeśli macie ochotę przygotować to tradycyjne i niezwykle smaczne danie, koniecznie sięgnijcie po sprawdzony przepis. To on decyduje o tym, czy pierogi okażą się wyśmienitym posiłkiem, czy twardą grudą źle wyrobionego ciasta.

Jeśli zaś sami posiadacie jakąś niepowtarzalną recepturę możliwe, że przekazywaną z pokolenia na pokolenie, koniecznie podzielcie się nią z nami! Pamiętajcie pierogi z kapustą i grzybami nie muszę być tylko potrawą wigilijną, sięgajmy po nie także na co dzień!

Pierogi z kapustą i grzybami Kategorie

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami można przygotować na kolację. Danie najlepiej smakuje na ciepło, posypane cynamonem oraz polane śmietaną z cukrem lub jogurtem naturalnym. Ciekawą propozycją obiadową są pierogi z jagodami i serem. Z mąki, jajka, wody, oleju i soli zagniata się i wałkuje ciasto. Następnie wykrawa się z niego koła (można to zrobić za pomocą szklanki). W ciasto należy włożyć jagody wymieszane z twarogiem, a całość złożyć na pół i skleić końce. Pierogi gotuje się przez kilka minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Kluski należy wyciągnąć, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa sprawdzi się na obiad i kolację. Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z twarogu, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki. Wszystkie składniki mieli się, miesza i doprawia solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie można zrobić w kilkanaście minut. W misce należy wymieszać mąkę, gorącą wodę, oliwę i sól, a następnie zagnieść placek. Z rozwałkowanego ciasta wycina się koła, które wypełnia się farszem. Surowe pierogi ruskie gotuje się w osolonym wrzątku.

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem można przygotować z wieprzowiny, drobiu, królika, baraniny bądź wołowiny. Potrawę podaje się na ciepło, ze skwarkami i smażoną cebulką, zasmażką z bułki tartej albo masłem, ziołami i przyprawami. Do dania pasuje surówka z pora, gotowanych buraczków bądź kapusty kiszonej. Mięso na farsz należy umyć, rozdrobnić i usmażyć. Dobrze jest również przyprawić je solą, pieprzem, papryką mieloną i tymiankiem. Pierogi z mięsem mielonym mają delikatniejszą konsystencję niż te z mięsem siekanym.

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami doskonale sprawdzą się na kolację wigilijną bądź codzienny obiad. Farsz do dania można przygotować z podgrzybków, maślaków, rydzów, opieniek, koźlarów bądź pieczarek. Ususzone bądź zamrożone grzyby należy ugotować, a następnie zmielić, doprawić i podsmażyć. Gotowy farsz przekłada się na surowe ciasto zrobione z mąki, wody, oleju i soli. Pierogi z grzybami suszonymi są aromatyczne. Świetnie komponują się z barszczem czerwonym bądź zasmażką z bułki tartej.

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami sprawdzą się jako smaczny, pożywny obiad. Danie przypadnie do gustu również wegetarianom, gdyż nie zawiera mięsa. Pierogi można przygotować zarówno z kapusty surowej, jak i kiszonej. Warzywo należy oczyścić, poszatkować, doprawić i ugotować. Do kapusty dodaje się zmielone bądź posiekane pieczarki. Całość dusi się przez kilkadziesiąt minut. Pierogi z kapustą i pieczarkami dobrze jest oblać masłem i oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki.

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami przypadną do gustu zarówno weganom, jak i osobom jedzącym mięso. Danie można podać z dowolną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Farsz do pierogów przygotowuje się ze zmielonych pieczarek oraz dodatków, na przykład warzyw, mięsa, sera, przypraw i ziół. Pierogi z pieczarkami i kapustą świetnie sprawdzą się na Boże Narodzenie. Można okrasić je masłem albo oliwą. Pierogi z pieczarkami i serem żółtym (również wegańskim) są słone i sycące. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem to dobry pomysł na wegetariański obiad. Potrawę można podać z sosem jogurtowo-koperkowym oraz surówką. Farsz na pierogi przygotowuje się z posiekanego szpinaku (świeżego albo mrożonego), czosnku, soli, pieprzu oraz sera feta. Wszystkie składniki należy wymieszać i smażyć przez kilka minut. Pierogi ze szpinakiem i serem feta można okrasić masłem oraz oprószyć posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Pierogi z serem stanowią smaczne i pożywne danie wegetariańskie. Potrawę można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. W tej pierwszej wersji smakowej wystarczy wymieszać twaróg z jogurtem naturalnym oraz miodem bądź cukrem. Opcjonalnie można dodać dżemem, rodzynki albo owoce, na przykład truskawki, jagody albo maliny. Pierogi z serem i ziemniakami to propozycja dania na słono. Twaróg i ugotowane ziemniaki mieli się, a następnie miesza z przyprawami i podsmażoną cebulą.

Znaleźliśmy 86 przepisów w kategorii Pierogi z kapustą i grzybami