Pierogi z owocami przygotowywane są głównie latem – dostępne wtedy są m.in. świeże truskawki, jagody czy wiśnie (czyli najpopularniejsze nadzienia do pierogów na słodko). Ze względu na specyficzny rodzaj farszu, robi się je inaczej niż te z mięsem czy kapustą. Dodatkowo wymagają zupełnie innych, bardziej delikatnych i słodszych przypraw.

Ciasto na pierogi z owocami

Tradycyjne ciasto do pierogów przygotowuje się na bazie mąki z wodą oraz z dodatkiem jajka. Jest ono nieco twarde, więc nie pasuje do końca do nadzienia owocowego. Do pierogów z np. truskawkami warto więc zrobić ciasto z mąki zaparzanej mlekiem. Jest ono delikatniejsze, łatwiejsze do zlepiania i bardziej miękkie po ugotowaniu. Aby je zrobić, wystarczy zalać dwie szklanki mąki ze szczyptą soli wrzącym mlekiem i dokładnie wymieszać. Gdy mąka wchłonie mleko, wyłożyć ciasto na stolnicę i zagnieść, podsypując mąką do pożądanej konsystencji.

Czym przyprawić farsz do pierogów z owocami?

Owoce po ugotowaniu zazwyczaj stają się kwaśne, dlatego należy je zawsze wymieszać z cukrem. Dodatkowo warto do nich dodać aromat waniliowy, szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej. Aby ograniczyć sok wyciekający z owoców podczas gotowania, należy je wymieszać z mączką ziemniaczaną (ma ona właściwości wiążące).

Z czym podawać pierogi z owocami?

Pierogi z owocami w przeciwieństwie do tradycyjnych nie podaje się ze skwarkami, cebulką czy też masłem. Świeżo ugotowane warto podać z gęsta śmietaną posypaną, kakao, czekoladą, cukrem bądź cynamonem. Ponadto należy pamiętać, że pierogi z owocami podsmażane nie smakują lepiej (pierogi mięsne w takim przypadku zyskują dodatkowego aromatu), dlatego najlepiej zjadać je zaraz po przygotowaniu.

Zdjęcie: Fotolia

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami to smaczne danie na słodko, które można podawać ze śmietaną, jogurtem, masłem, tartą bułką lub cukrem. Do przygotowania pierogów można wykorzystać jagody leśne, czyli borówki czarne, lub borówki amerykańskie. Po umyciu owoców dodaje się do nich cukier, cynamon. Na wycięte z ciasta kółka nakłada się łyżeczkę borówek i zlepia jego brzegi. Pierogi z borówkami wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje około 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Do wody można wlać łyżkę oleju, wtedy ciasto nie będzie się sklejać.

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami można przygotować na kolację. Danie najlepiej smakuje na ciepło, posypane cynamonem oraz polane śmietaną z cukrem lub jogurtem naturalnym. Ciekawą propozycją obiadową są pierogi z jagodami i serem. Z mąki, jajka, wody, oleju i soli zagniata się i wałkuje ciasto. Następnie wykrawa się z niego koła (można to zrobić za pomocą szklanki). W ciasto należy włożyć jagody wymieszane z twarogiem, a całość złożyć na pół i skleić końce. Pierogi gotuje się przez kilka minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Kluski należy wyciągnąć, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami przygotowuje się z mąki, gorącej wody, soli i świeżych owoców. Po wyrobieniu ciasta wycina się z niego za pomocą np. szklanki kółka. Na każdy okrąg kładzie się truskawkę i zlepia brzegi. Pierogi gotuje się we wrzącej wodzie przez około 6 minut (aż wypłyną na wierzch). Gotowe można podawać samodzielnie lub polane śmietaną z cukrem.

Polecane przepisy do kategorii Pierogi z owocami

Znaleźliśmy 240 przepisów w kategorii Pierogi z owocami

Pierogi z morelami

Pierogi z morelami

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: