Pierogi z owocami to idealne danie na gorące, słoneczne lato. Razem ze słodką śmietanką tworzą idealną kompozycję smakową. Warto wypróbować kilka ciekawych przepisów.

Kiedy las obfituje w smaczne owoce, rosnące na każdym krzaczku, nie może zabraknąć na naszym stole pierogów z jagodami. Przysmak ten można również zamrozić i cieszyć się smakiem lata również jesienią i zimą. Równie łatwe będzie przygotowanie pierogów z truskawkami, wiśniami czy czereśniami.

Słyszeliście kiedykolwiek o pierogach z morelą? Przepis na nie jest bardzo prosty, a samo danie smakuje wyśmienicie. Podobnie zresztą jak pierogi z bananem polane miodem lub przepyszne pierogi z jabłkiem i cynamonem. Wszystkie te propozycje zachwycą rodzinę jak i znajomych.

Jeśli nie macie akurat pod ręką świeżych owoców, wypróbujcie pierogi z tymi suszonymi. Wspaniale nada się do tego żurawina. Namoczona przez chwilę w wodzie, będzie smakowała jak świeża. Jeśli naszła Was ochota na coś słodkiego, nie sięgajcie po cukierki. Spróbujcie zamiast tego zrobić pierogi z owocami!
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami można przygotować na kolację. Danie najlepiej smakuje na ciepło, posypane cynamonem oraz polane śmietaną z cukrem lub jogurtem naturalnym. Ciekawą propozycją obiadową są pierogi z jagodami i serem. Z mąki, jajka, wody, oleju i soli zagniata się i wałkuje ciasto. Następnie wykrawa się z niego koła (można to zrobić za pomocą szklanki). W ciasto należy włożyć jagody wymieszane z twarogiem, a całość złożyć na pół i skleić końce. Pierogi gotuje się przez kilka minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Kluski należy wyciągnąć, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami i cynamonem to doskonała propozycja na obiad w okresie jesienno-zimowym. Pachnące, aromatyczne, banalnie proste – warto je przygotować na obiad. Takie danie można przyrządzić także na inne sposoby. Jednym z nich są pieczone pierogi z jabłkami, które warto podać z bitą śmietaną. W takiej wersji znakomicie sprawdzą się nie tylko na obiad, ale również jako deser.

Pierogi ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami

Pierogi ze świeżymi lub suszonymi śliwkami to znakomita propozycja na prosty obiad. Wystarczy z ciasta pierogowego wykroić okręgi i na każdym ułożyć kawałek owocu. Pierogi można dodatkowo wzbogacić białym serkiem (twarogiem, ricottą lub mascarpone) lub przyprawami. Całość można zaserwować z kwaśną śmietaną, która doskonale podkreśli smak pierogów.

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami przygotowuje się z mąki, gorącej wody, soli i świeżych owoców. Po wyrobieniu ciasta wycina się z niego za pomocą np. szklanki kółka. Na każdy okrąg kładzie się truskawkę i zlepia brzegi. Pierogi gotuje się we wrzącej wodzie przez około 6 minut (aż wypłyną na wierzch). Gotowe można podawać samodzielnie lub polane śmietaną z cukrem.

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami to smaczne danie na słodko, które można podawać ze śmietaną, jogurtem, masłem, tartą bułką lub cukrem. Do przygotowania pierogów można wykorzystać jagody leśne, czyli borówki czarne, lub borówki amerykańskie. Po umyciu owoców dodaje się do nich cukier, cynamon. Na wycięte z ciasta kółka nakłada się łyżeczkę borówek i zlepia jego brzegi. Pierogi z borówkami wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje około 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Do wody można wlać łyżkę oleju, wtedy ciasto nie będzie się sklejać.

Polecane przepisy do kategorii Pierogi z owocami

Znaleźliśmy 245 przepisów w kategorii Pierogi z owocami

Pierogi z morelami

Pierogi z morelami

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: