Nie ma chyba takiej osoby, która nie spróbowałaby choć raz w swoim życiu pierogów! To danie, tak mocno kojarzone z kuchnią polską zachwyca możliwością wariantów, w jakich może być serwowane. Głównym kryterium jest wybór pomiędzy rodzajem farszu - słodkim lub wytrawnym, cała reszta to tak naprawdę kwestia wyobraźni!

Okazuje się, że nadzienie stanowi zdecydowanie mniejszy „problem” niż wątpliwość, jak przygotować ciasto na pierogi. Co ciekawe - także w tej kwestii istnieje pole do popisu, o czym możecie przekonać się, przeglądając przepisy, które polecamy!

Nie można zapominać również o tym, że pierogi stanowią jedno z ważniejszych dań przygotowywanych na Boże Narodzenie. O ile na co dzień chętnie eksperymentujemy próbując coraz to nowych farszów, o tyle niezmiennie rokrocznie na święta zajadamy się pysznymi pierogami z dodatkiem kapusty i grzybów.

Również coraz częściej szukamy inspiracji na nadzienie do pierogów. W tej roli pojawiają się np. wątróbka, dynia, banany, a nawet czekolada. Czerpiemy też z wzorców, z których słyną inne narody. I tak w kuchni polskiej odnajdujemy włoskie ravioli i tortellini, japońskie wonton czy litewskie kołduny.

Niezależnie od tego, którą wersję wybierzemy, decydując się na przygotowanie pierogów zapewniamy sobie smakowity i sycący obiad. Zachęcamy do zainspirowania się poniższymi przepisami na pierogi!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 1410 przepisów w kategorii Pierogi

Pierogi z morelami

Pierogi z morelami

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

Pasje Jolki Pasje Jolki
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: