Nie ma chyba takiej osoby, która nie spróbowałaby choć raz w swoim życiu pierogów! To danie, tak mocno kojarzone z kuchnią polską zachwyca możliwością wariantów, w jakich może być serwowane. Głównym kryterium jest wybór pomiędzy rodzajem farszu - słodkim lub wytrawnym, cała reszta to tak naprawdę kwestia wyobraźni!

Okazuje się, że nadzienie stanowi zdecydowanie mniejszy „problem” niż wątpliwość, jak przygotować ciasto na pierogi. Co ciekawe - także w tej kwestii istnieje pole do popisu, o czym możecie przekonać się, przeglądając przepisy, które polecamy!

Nie można zapominać również o tym, że pierogi stanowią jedno z ważniejszych dań przygotowywanych na Boże Narodzenie. O ile na co dzień chętnie eksperymentujemy próbując coraz to nowych farszów, o tyle niezmiennie rokrocznie na święta zajadamy się pysznymi pierogami z dodatkiem kapusty i grzybów.

Również coraz częściej szukamy inspiracji na nadzienie do pierogów. W tej roli pojawiają się np. wątróbka, dynia, banany, a nawet czekolada. Czerpiemy też z wzorców, z których słyną inne narody. I tak w kuchni polskiej odnajdujemy włoskie ravioli i tortellini, japońskie wonton czy litewskie kołduny.

Niezależnie od tego, którą wersję wybierzemy, decydując się na przygotowanie pierogów zapewniamy sobie smakowity i sycący obiad. Zachęcamy do zainspirowania się poniższymi przepisami na pierogi!

Zdjęcie: Fotolia
Ravioli

Ravioli

Pierożki ravioli to przysmak kuchni włoskiej. Ciasto makaronowe przygotowuje się z mąki, żółtek, oliwy i wody. Ravioli są nadziewane mięsem lub warzywami. Najpopularniejsze są pierożki z serem ricotta i szpinakiem oraz z grzybami. Ravioli przypominają kształtem polskie pierogi. Najbardziej znana jest sałatka z ravioli, pomidorami oraz szpinakiem. Pierożki można również zapiec z serem lub podać ze szparagami, z sosem pomidorowym albo śmietanowym.

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem można przygotować z wieprzowiny, drobiu, królika, baraniny bądź wołowiny. Potrawę podaje się na ciepło, ze skwarkami i smażoną cebulką, zasmażką z bułki tartej albo masłem, ziołami i przyprawami. Do dania pasuje surówka z pora, gotowanych buraczków bądź kapusty kiszonej. Mięso na farsz należy umyć, rozdrobnić i usmażyć. Dobrze jest również przyprawić je solą, pieprzem, papryką mieloną i tymiankiem. Pierogi z mięsem mielonym mają delikatniejszą konsystencję niż te z mięsem siekanym.

Znaleźliśmy 1486 przepisów w kategorii Pierogi