Nie ma chyba takiej osoby, która nie spróbowałaby choć raz w swoim życiu pierogów! To danie, tak mocno kojarzone z kuchnią polską zachwyca możliwością wariantów, w jakich może być serwowane. Głównym kryterium jest wybór pomiędzy rodzajem farszu - słodkim lub wytrawnym, cała reszta to tak naprawdę kwestia wyobraźni!

Okazuje się, że nadzienie stanowi zdecydowanie mniejszy „problem” niż wątpliwość, jak przygotować ciasto na pierogi. Co ciekawe - także w tej kwestii istnieje pole do popisu, o czym możecie przekonać się, przeglądając przepisy, które polecamy!

Nie można zapominać również o tym, że pierogi stanowią jedno z ważniejszych dań przygotowywanych na Boże Narodzenie. O ile na co dzień chętnie eksperymentujemy próbując coraz to nowych farszów, o tyle niezmiennie rokrocznie na święta zajadamy się pysznymi pierogami z dodatkiem kapusty i grzybów.

Również coraz częściej szukamy inspiracji na nadzienie do pierogów. W tej roli pojawiają się np. wątróbka, dynia, banany, a nawet czekolada. Czerpiemy też z wzorców, z których słyną inne narody. I tak w kuchni polskiej odnajdujemy włoskie ravioli i tortellini, japońskie wonton czy litewskie kołduny.

Niezależnie od tego, którą wersję wybierzemy, decydując się na przygotowanie pierogów zapewniamy sobie smakowity i sycący obiad. Zachęcamy do zainspirowania się poniższymi przepisami na pierogi!

Zdjęcie: Fotolia
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami można przygotować na kolację. Danie najlepiej smakuje na ciepło, posypane cynamonem oraz polane śmietaną z cukrem lub jogurtem naturalnym. Ciekawą propozycją obiadową są pierogi z jagodami i serem. Z mąki, jajka, wody, oleju i soli zagniata się i wałkuje ciasto. Następnie wykrawa się z niego koła (można to zrobić za pomocą szklanki). W ciasto należy włożyć jagody wymieszane z twarogiem, a całość złożyć na pół i skleić końce. Pierogi gotuje się przez kilka minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Kluski należy wyciągnąć, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa sprawdzi się na obiad i kolację. Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z twarogu, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki. Wszystkie składniki mieli się, miesza i doprawia solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie można zrobić w kilkanaście minut. W misce należy wymieszać mąkę, gorącą wodę, oliwę i sól, a następnie zagnieść placek. Z rozwałkowanego ciasta wycina się koła, które wypełnia się farszem. Surowe pierogi ruskie gotuje się w osolonym wrzątku.

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem można przygotować z wieprzowiny, drobiu, królika, baraniny bądź wołowiny. Potrawę podaje się na ciepło, ze skwarkami i smażoną cebulką, zasmażką z bułki tartej albo masłem, ziołami i przyprawami. Do dania pasuje surówka z pora, gotowanych buraczków bądź kapusty kiszonej. Mięso na farsz należy umyć, rozdrobnić i usmażyć. Dobrze jest również przyprawić je solą, pieprzem, papryką mieloną i tymiankiem. Pierogi z mięsem mielonym mają delikatniejszą konsystencję niż te z mięsem siekanym.

Pierogi z owocami

Pierogi z owocami

Pierogi z owocami najlepiej smakują podane świeżo po ugotowaniu z dodatkiem śmietany i posypane cukrem (albo cynamonem). Ciasto do nich przygotowuje się nieco inny sposób, bo z mąki zaparzanej na mleku. Najpopularniejsze nadzienia to: truskawka, jagoda, wiśnia i borówka. Owoce warto obtoczyć w mączce ziemniaczanej (ma właściwości wiążące), aby nie wypłynął z nich sok oraz doprawić je cukrem (bez tego po ugotowaniu mogą stać się kwaśne).

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami są pożywne i smaczne. Można przygotować je na rodzinny obiad oraz kolację wigilijną. Danie świetnie komponuje się ze skwarkami, rozpuszczonym masłem, olejem lnianym, sosem pieczarkowym, zasmażką z bułki tartej oraz smażoną cebulką. Pierogi wigilijne przygotowuje się ze świeżej albo kiszonej kapusty, a także ususzonych grzybów. Warto wybrać podgrzybki, maślaki bądź rydze. Wszystkie składniki dusi się przez kilka godzin w garnku. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przekłada się na surowe ciasto.

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami przygotowuje się z mąki, gorącej wody, soli i świeżych owoców. Po wyrobieniu ciasta wycina się z niego za pomocą np. szklanki kółka. Na każdy okrąg kładzie się truskawkę i zlepia brzegi. Pierogi gotuje się we wrzącej wodzie przez około 6 minut (aż wypłyną na wierzch). Gotowe można podawać samodzielnie lub polane śmietaną z cukrem.

Nadzienia

Nadzienia

Nadzienia mogą być przygotowane na zimno, np. z wędzonej makreli i twarogu, lub na ciepło, np. z ryżu, pieczarek i suszonych pomidorów. Składniki farszy można mielić, blendować, drobno siekać, zasmażać, blanszować i piec. Smażona cebula, bułka tarta, kasza manna, kuskus to najlepsze zagęszczacze farszy. Zbyt słony farsz można złagodzić dodatkiem puree ziemniaczanego lub namoczoną w mleku bułką. Nadziewa się, m. in.: bliny, pierogi, pyzy, warzywa, mięsa, grzyby, jajka, ciasta, bułeczki, rolady i naleśniki.

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Pierogi z serem stanowią smaczne i pożywne danie wegetariańskie. Potrawę można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. W tej pierwszej wersji smakowej wystarczy wymieszać twaróg z jogurtem naturalnym oraz miodem bądź cukrem. Opcjonalnie można dodać dżemem, rodzynki albo owoce, na przykład truskawki, jagody albo maliny. Pierogi z serem i ziemniakami to propozycja dania na słono. Twaróg i ugotowane ziemniaki mieli się, a następnie miesza z przyprawami i podsmażoną cebulą.

Pierogi z warzywami

Pierogi z warzywami

Pierogi z warzywami to świetny pomysł na smaczny obiad. Farsz do nich można przygotować np. z marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, selera i czosnku. Warzywa należy podsmażyć na patelni, a następnie nałożyć ciasto i zlepić w pieroga. Pierogi gotuje się na wrzącej wodzie. Jeśli wypłyną na wierzch, oznacza to, że są gotowe. Pierogi z warzywami można podawać polane śmietaną, masłem lub innym tłuszczem.

Ravioli

Ravioli

Pierożki ravioli to przysmak kuchni włoskiej. Ciasto makaronowe przygotowuje się z mąki, żółtek, oliwy i wody. Ravioli są nadziewane mięsem lub warzywami. Najpopularniejsze są pierożki z serem ricotta i szpinakiem oraz z grzybami. Ravioli przypominają kształtem polskie pierogi. Najbardziej znana jest sałatka z ravioli, pomidorami oraz szpinakiem. Pierożki można również zapiec z serem lub podać ze szparagami, z sosem pomidorowym albo śmietanowym.

Znaleźliśmy 1618 przepisów w kategorii Pierogi

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: