Właściwości piersi z kurczaka

Pierś z kurczaka to delikatne i chude mięso o lekko słodkim smaku. Smaczna pierś musi być dokładnie umyta i solidnie przyprawiona. Mięso można klasycznie smażyć w panierce z bułki tartej lub podać pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym lub francuskim. Ze względu na bardzo niską kaloryczność, ten rodzaj drobiu jest zwykle dodawany do dietetycznych potraw, ale stanowi świetne urozmaicenie każdej diety. Pierś z kurczaka ma wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz liczne witaminy z grupy B, które łagodzą nerwice i poprawiają samopoczucie. Liczne minerały zawarte w mięsie, jak cynk, magnez i fosfor zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca.

Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym

Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym jest dobrą odmianą dla tradycyjnych kotletów w jajku i bułce. Mięso w takiej panierce jest bardzo soczyste i smaczne. Aby przygotować filet w cieście naleśnikowym, należy zrobić ciasto składające się z mleka, mąki, jajka, mielonej papryki i kminu rzymskiego. Następnie wszystko trzeba zmieszać, aż uzyska się konsystencję śmietany. Kolejno należy namoczyć mięso w cieście i położyć na rozgrzany olej. Danie najlepiej smakuje z frytkami lub ryżem i zestawem surówek.

Filet z kurczaka w cieście francuskim

Aby przygotować pierś w cieście francuskim, należy ułożyć cztery kwadraty z ciasta na blasze do pieczenia. Na każdym trzeba naciąć brzegi, z których stworzą się paski. Następnie należy położyć na tym filet i zawinąć na nim paski, tworząc zakładkę. Ciasto trzeba posmarować żółtkiem i zostawić na 40 min w piekarniku. Dobrze też urozmaicić danie, podając pierś ze szpinakiem w cieście francuskim.
Pierś z indyka faszerowana

Pierś z indyka faszerowana

Pierś z indyka, faszerowana np. serem, szpinakiem, bądź suszonymi pomidorami, to świetny pomysł na niedzielny i odświętny obiad. Dobrze z smakuje z dodatkiem wina. Mięso z indyka jest zdrowe, chude i bardzo delikatne. Aby było soczyste, warto je upiec w rękawie do pieczenia. Indyk nie wysusza się wtedy tak szybko, jak przygotowywany na zwykłej blaszce. Pierś można faszerować także mieszanką marchewki z czosnkiem, pieczarkami, morelami, lub brokułami.

Pierś z indyka w sosie

Pierś z indyka w sosie

Pierś z indyka w sosie to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Do drobiu świetnie nadają się sosy: śmietanowe, śmietanowo-porowe, śmietanowo-musztardowe, koperkowe, pieczarkowe, czy pomidorowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne w smaku. Sos dodany do piersi sprawia, że danie jest bardziej soczyste i bogate w smaku. Można go użyć również do samego pieczenia i smażenia mięsa. Indyk nabierze wtedy intensywnego aromatu danego sosu.

Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka z piekarnika to białe i chude mięso. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, ponieważ mięso jest bardzo sycące i pożywne. Pierś z kurczaka zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka oraz liczne witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego. Dobrym pomysłem jest pieczona pierś z kurczaka z warzywami. Do potrawy najlepiej pasują ziemniaki, żółta papryka, cebula, marchewka i cukinia.

Kurczak w cieście naleśnikowym

Kurczak w cieście naleśnikowym

Kurczak w cieście naleśnikowym jest smaczną przystawką na rozmaite imprezy, którą najczęściej podaje się w towarzystwie dipu, np. miodowo-musztardowego. Można go również wykorzystać jako potrawę obiadową. Ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, jaja, mleka i przypraw: soli, pieprzu, wędzonej papryki, pieprzu Cayenne i oregano. Do ciasta nierzadko dodaje się posiekaną cebulę dymkę i natkę. Pierś z kurczaka kroi się w kostkę i zanurza w naleśnikowym cieście, a następnie kładzie na rozgrzanym oleju.

Kurczak w cieście

Kurczak w cieście

Kurczak w cieście to aromatyczne kawałki drobiu obtoczone w chrupiącej panierce, np. z piwa lub sezamu. Danie dobrze smakuje podane zarówno na ciepło, jak i zimno. Mięso można maczać w sosie, np. czosnkowym, meksykańskim, ziołowym, musztardowym. Kurczak w cieście piwnym to obtoczone mięso w panierce z jajka, mąki, piwa oraz oleju i usmażone w głębokim tłuszczu. Do panierki można też dodać sezam, imbir, kolendrę, gałkę muszkatołową. Mięso podaje się z ryżem, frytkami, opiekanymi ziemniakami, warzywami lub surówką.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to chude mięso o lekko słodkim smaku. Filet z kurczaka ze szpinakiem jest soczysty i pięknie prezentuje się na stole. Jest to świetny pomysł na danie główne, ponieważ potrawa jest bardzo sycąca i pożywna. Dobrym urozmaiceniem jest też kurczak ze szpinakiem i fetą podany z zapiekanymi ziemniakami. Filet zawiera znaczne ilości pełnowartościowego białka, liczne minerały jak potas, cynk i wapń oraz witaminy z grupy B. Szpinak natomiast ma działanie antynowotworowe.

Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim

Filet z kurczaka w cieście francuskim można przygotować z nadzieniem. Farsz robi się z pieczarek, cebuli, papryki i żółtego sera lub szpinaku z serem fetą i czosnkiem. Nafaszerowane i lekko podsmażone piersi z kurczaka obtacza się w gotowym cieście francuskim posmarowanym żółtkiem jajka. Całość piecze się w piekarniku, aż ciasto zarumieni się na złoty kolor. Mięso można podawać z ryżem, kaszą, frytkami lub sałatką ze świeżych warzyw, np. z sałaty, pomidorów, ogórków, cebuli i papryki.

Polecane przepisy do kategorii Pierś z kurczaka w cieście

Znaleźliśmy 13 przepisów w kategorii Pierś z kurczaka w cieście