Filet z kurczaka ma jasnoróżowy kolor i małą kaloryczność. Mięso jest miękkie i sprężyste. Pierś z kurczaka idealnie pasuje do dań smażonych, pieczonych, grillowanych i duszonych. Mięso doskonale komponuje się z ryżem, warzywami, makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Świetnym pomysłem jest pierś z kurczaka w sosie, który nadaje potrawie smaku, soczystości i miękkości. Filet zawiera znaczne ilości dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka, dzięki czemu stanowi bardzo pożywny posiłek. Mięso ma w sobie również liczne składniki mineralne, jak cynk, selen, magnez i fosfor. Elementy te regulują pracę serca i ciśnienie krwi.

Filet z kurczaka w sosie śmietanowym

Do przygotowania sosu potrzebna jest śmietana 12%, czosnek, cebula, papryka, przyprawy i olej. Warzywa należy pokroić i zeszklić na patelni. Następnie trzeba dodać śmietanę z odrobiną oleju. Tak przygotowany sos podaje się z filetem z kurczaka i tłuczonymi ziemniakami.

Filet z kurczaka w sosie serowym

Aby przygotować sos serowy, należy zmieszać podsmażyć masło i czosnek. Po krótkiej chwili trzeba dodać serek pleśniowy i śmietankę. Utworzy się sos o gęstej konsystencji, którym zalewa się filet z kurczaka. Takie danie najlepiej jest podać z kuskusem, kaszą jęczmienną lub jaglaną.

Filet z kurczaka w sosie pomidorowym

Do zrobienia sosu potrzebny jest sos pomidorowy, śmietana do zup, czosnek i cebula. Całość podsmażyć i przyprawić kardamonem, gałką muszkatołową i cukrem do smaku. Tak przygotowany sos podaje się z filetem z kurczaka i mieszanką sałat.

Polecane przepisy do kategorii Pierś z kurczaka w sosie

Znaleźliśmy 123 przepisów w kategorii Pierś z kurczaka w sosie

Kurczak w sosie 3 sery

Kurczak w sosie 3 sery

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczak z ryżem

Kurczak z ryżem

misia5 misia5
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: