Pierś z kurczaka z warzywami to danie bogate w witaminy i błonnik. Najczęściej przygotowuje się je z filetu drobiowego z dodatkiem np. cebuli, papryki, pora, przypraw i odrobiny tłuszczu. Jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Pierś z kurczaka z warzywami można podawać zarówno dzieciom, dorosłym, jak i osobom starszym.

Jak zrobić pierś z kurczaka z warzywami?

Do przygotowania jednej porcji kurczaka z warzywami potrzeba np. 150 g piersi, pęczek włoszczyzny, soli, pieprzu, brukselki i pół łyżeczki masła. Włoszczyznę dokładnie się myje, odsącza i sieka na małe kawałki. Następnie warzywa wkłada się do garnka i gotuje w małej ilości wody, aż staną się miękkie, wtedy należy je wyjąć i odsączyć. Kolejno do wywaru wkłada się umytą i osuszoną pierś z kurczaka. Gotuje się ją, aż mięso stanie się białawe. Na koniec wyciąga się je na talerz, obkłada warzywami i na wierzchu polewa roztopionym masłem.

Z jakimi warzywami podawać pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka nie musi być podawana wyłącznie z włoszczyzną czy brukselką. Świetnie smakuje również z dodatkiem, np. bakłażana, czosnku, papryki, cukinii, cebuli, szczypiorku czy też pora. Tak naprawdę każde warzywo dobrze smakuje z mięsem drobiowym. Jego wybór powinien więc być uwarunkowany naszymi preferencjami smakowymi.

Pierś z kurczaka – wartości odżywcze

Pierś z kurczaka bogata jest w łatwo przyswajalne białko – ma go więcej niż wieprzowina i wołowina. Jest lekkostrawna, ma mało tłuszczu i polecana jest osobom z delikatnym układem pokarmowym, na diecie, kontrolującym cholesterol i mającym problemy z układem krążenia. Mięso z kurczaka zawiera witaminy z grupy B (które kontrolują procesy energetyczne w organizmie), cynk, fosfor, magnez i selen (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego). 100 g piersi kurczaka bez skóry to jedynie 99 kcal.
Udka pieczone z warzywami

Udka pieczone z warzywami

Warzywa pieczone z mięsem mają wspaniały aromat. Najlepiej pokroić je w ćwiartki lub grube plasterki i natrzeć tą samą marynatą, co udka. W trakcie pieczenia miesza się warzywa i obraca mięso, by wszystko równomiernie się upiekło. Można sprawdzać widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, czy mięso jest już odpowiednio miękkie.

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami

Pieczony kurczak to częsty wybór na obiad. Można go przygotować w całości, z farszem słodkim lub wytrawnym, albo w formie potrawki. Dużą popularnością cieszy się kurczak w warzywach, szczególnie w marchewce. To proste danie, które można przygotować zarówno z całego ptaka, jak i samych filetów. Oprócz marchewki, można do takich potraw dodać pietruszkę, ziemniaki lub groszek, które dodatkowo wzbogacą smak całej potrawy.

Kurczak curry z warzywami

Kurczak curry z warzywami

Drób wykorzystywany jest do wielu dań, w tym różnego rodzaju potrawek. Szczególnie popularny jest kurczak z ryżem i warzywami, do którego warto dodać nieco przyprawy curry. Zamiast ryżu można wykorzystać także makaron. Kurczaka z warzywami można przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej czy gotowanej. Składniki możemy ugotować razem lub osobno, podając całość z aromatycznym sosem. W każdym przypadku dobrze jest dodać nieco kurkumy, imbiru i chilli, tworząc tym samym indyjskie curry z kurczakiem!

Schab z warzywami

Schab z warzywami

Schab z warzywami to popularne danie obiadowe, które można przyrządzić na różne sposoby. Najpopularniejsze są plastry schabowe duszone razem z warzywami. Można również usmażyć kotlety lub pokrojone kawałki schabu, a następnie dodać kolorowe warzywa, które wzbogacą smak mięsa. Schab warto również upiec w piekarniku oraz przygotować sos na bazie gęstej śmietanki. Ciekawym rozwiązaniem jest także schab orientalny, do którego dodaje się mieszankę chińskich warzyw, curry, ryż, sos sojowy oraz imbir.

Indyk z warzywami

Indyk z warzywami

Indyk z warzywami doskonale smakuje z dodatkiem ryżu lub pieczonych ziemniaków. Warzywa można usmażyć razem z mięsem na patelni lub w woku lub upiec wszystko w piekarniku. Najszybszą wersją tego dania jest usmażenie pokrojonej w paski piersi indyczej z papryką, cebulą i czosnkiem. Indyk z warzywami po chińsku to podobna potrawa, do której dodaje się jeszcze sos sojowy, grzyby mun, fasolkę szparagową i kiełki soi. Mięso z indyka można dusić w warzywach lub piec z warzywami w rękawie.

Polecane przepisy do kategorii Pierś z kurczaka z warzywami

Znaleźliśmy 35 przepisów w kategorii Pierś z kurczaka z warzywami