Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka z piekarnika to białe i chude mięso. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, ponieważ mięso jest bardzo sycące i pożywne. Pierś z kurczaka zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka oraz liczne witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego. Dobrym pomysłem jest pieczona pierś z kurczaka z warzywami. Do potrawy najlepiej pasują ziemniaki, żółta papryka, cebula, marchewka i cukinia.

Gotowana pierś z kurczaka

Gotowana pierś z kurczaka

Gotowana pierś z kurczaka to doskonały posiłek dla osób dbających o linię lub będących na lekkostrawnej diecie. Mięso drobiowe nie ma wyrazistego smaku, dlatego najlepiej ugotować je w aromatycznym warzywnym bulionie lub wzbogacić takimi dodatkami, jak: cebula, czosnek, sos sojowy, tymianek, lubczyk, chili, pieprz lub świeża natka pietruszki. Pierś z kurczaka doskonale komponuje się z ryżem, kaszą gryczaną oraz jaglaną. Wyśmienicie smakuje z surówkami, sałatkami i pieczonymi warzywami.

Pierś z kurczaka z warzywami

Pierś z kurczaka z warzywami

Pierś z kurczaka z warzywami to potrawa zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. Można ją przygotować z praktycznie każdego rodzaju warzyw. Ich wybór jest uzależniony od naszych osobistych preferencji. Pierś z kurczaka dobrze smakuje zarówno z papryką, cebulą, cukinią, porem, brukselką, pomidorami, włoszczyzną, jak i czosnkiem. Warto podawać ją z dodatkiem sosu lub polaną tłuszczem, np. masłem. Mięso drobiowe jest bardzo soczyste i delikatne w smaku.

Grillowana pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka to szybki, dietetyczny posiłek. Bez dodatku tłuszczu to około 130 kcal w 100 g. Mięso będzie soczyste, gdy najpierw zostanie zamarynowane. Najlepiej użyć marynaty jogurtowej lub ziołowo-czosnkowo-oliwnej z dodatkiem soku cytryny. Drób można grillować na patelni, grillu (w tym również elektrycznym) oraz w piekarniku. Znakomitymi dodatkami do grillowanej piersi z kurczaka są plastry mozzarelli, zioła prowansalskie i bukiet pieczonych warzyw.

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka to białe mięso o delikatnej konsystencji. Dobrym pomysłem na obiad jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowym lub pierś z kurczaka w sosie pomidorowym. Sos nadaje soczystości i miękkości potrawie. Kurczak w sosie idealnie nadaje się na spotkania okolicznościowe. Filet zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy B, które spowalniają proces starzenia się skóry.

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka to świetny dodatek, który sprawia, że mięso staje się chrupiące i aromatyczne. Wyjątkowo smaczna jest panierka z płatków kukurydzianych. Przygotowuje się ją z mąki, jajka i płatków na mleko. Chrupiąca panierka świetnie komponuje się z sezamem lub orzechami i natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest też panierka do kurczaka w stylu fastfood. Przygotowanie jej w domowych warunkach jest smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem. Potrzebne składniki to mąka, jajka, maślanka i mieszanka przypraw m.in. oregano, bazylia, tymianek i sól czosnkowa.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to chude mięso o lekko słodkim smaku. Filet z kurczaka ze szpinakiem jest soczysty i pięknie prezentuje się na stole. Jest to świetny pomysł na danie główne, ponieważ potrawa jest bardzo sycąca i pożywna. Dobrym urozmaiceniem jest też kurczak ze szpinakiem i fetą podany z zapiekanymi ziemniakami. Filet zawiera znaczne ilości pełnowartościowego białka, liczne minerały jak potas, cynk i wapń oraz witaminy z grupy B. Szpinak natomiast ma działanie antynowotworowe.

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Kurczak to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Świetnym pomysłem jest kurczak na butelce piwa. Zamarynowanego kurczaka w całości należy nabić na umytą butelkę tak, aby szyjka wystawała na zewnątrz. Naczynie w połowie powinno być wypełnione piwem. Tak przygotowane danie należy piec przez półtorej godziny. Całość dobrze jest podać z fasolką szparagową lub ziemniakami pieczonymi. Kurczak na piwie zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka więc jest bardzo sycącym i pożywnym posiłkiem.

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka to chude, białe mięso. Smaczny filet musi być dokładnie umyty i solidnie przyprawiony. Dobrym pomysłem jest pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym, którą smaży się na patelni. Pieczony filet z kurczaka można też podać w cieście francuskim. Dobrze też urozmaicić danie, podając pierś ze szpinakiem w cieście francuskim. Mięso ma w sobie liczne składniki mineralne, które przyspieszają proces gojenia się ran oraz wzmacniają pracę układu odpornościowego.

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą to drobiowa pierś zapiekana w piekarniku z serem i warzywami. Mięso po umyciu i osuszeniu obtacza się w soli i czosnku przeciśniętym przez praskę. Pierś obsmaża się na rozgrzanej patelni i przekłada do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na mięso kładzie się plaster pomidora oraz mozzarellę i całość zapieka się w piekarniku, aż ser się roztopi. Pierś z kurczaka można też nafaszerować serem fetą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Znaleźliśmy 546 przepisów w kategorii Pierś z kurczaka