Pistacje, inaczej orzechy pistacjowe, można jeść zarówno na surowo, jak i prażone. Mają słodki smak i przyjemny zapach. Zawierają około 50 procent tłuszczu. Używa się ich głównie przy produkcji tortów, strucli, lodów, budyniów, marcepanów. Przepyszne lody pistacjowe to deser, który w upalne dni ochłodzi trochę atmosferę. Te zielone orzeszki - a mowa tu o pistacjach - uwielbiają zaskakiwać. Znajdziemy je w wielu niezwykłych odsłonach. Przepyszne ciasta z pistacjami, które mogą pojawić się zarówno w kremie, spodzie, albo jako dekoracja, zachwycą Waszą rodzinę jak i przyjaciół. Przykładem takiego ciasta może być znana baklava.

Oprócz cudownych deserów pistacjowych, orzechy te lubią pojawiać się jako dodatek do sałatek, czy mięs. Koniecznie musicie spróbować wyśmienitego pasztetu drobiowego z pistacjami albo kurczaka otulonego kruchą panierką z pistacji. Warto sięgnąć po kombinacje ryby i pistacji. Takie zestawienie nie tylko będzie smaczne, ale również zdrowe. Wypróbujcie też likieru pistacjowego. Idealnie nada się do nasączania spodów biszkoptu.

Pistacje, tak jak inne orzechy, łatwo pleśnieją. Gdy mają zatęchły lub inny specyficzny smak, nie należy ich zjadać. Zapleśniałe pistacje wytwarzają aflatoksyny (toksyczne związki), które mogą powodować dolegliwości układu pokarmowego, np. biegunkę czy wymioty. Ponadto jedzenie orzechów pistacjowych nie jest polecane kobietom w ciąży, ze względu na ich ciężkostrawność. 

Pistacje są jednymi z najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Są bogatym źródłem witaminy B, potasu, magnezu i błonnika. Jedna pistacja ma tylko 3 kcal. Zielony kolor orzecha związany jest z jego dużą zawartością luteiny. Zapobiega ona powstaniu zwyrodnienia plamki żółtej oka. Dodatkowo pistacje mają wyższy potencjał antyoksydacyjny (zwalczają wolne rodniki, które powodują przyspieszone starzenie się organizmu i zaburzenia układu krążenia) niż filiżanka zielonej herbaty.

Koniecznie podzielcie się z nami Waszymi wypróbowanymi przepisami na pistacje. Jeśli brakuje Wam inspiracji, przejrzyjcie zgromadzone już przepisy. Na pewno znajdziecie coś odpowiedniego dla siebie.

Tadżin

Tadżin

Tadżin to arabski, gliniany, głęboki talerz ze stożkowatą pokrywką. Naczynie służy do pieczenia mięs nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Tadżin to również marokańskie dania z wołowiny, które przyrządza się w talerzu o tej samej nazwie. Do zrobienia potrawy potrzebne są, poza mięsem, oliwa z oliwek, cebula, kolendra, cieciorka, pomidory, bulion warzywny, kabaczek, śliwki oraz migdały. Wołowina jest zanurzana przed przyrządzeniem w marynacie. Tadżin serwuje się z kuskusem.

Baklawa

Baklawa

Baklawa, inaczej bakława lub baklava, to deser wywodzący się z kuchni tureckiej. Cieszy się popularnością również w Grecji, na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Baklawę przygotowuje się z kilkunastu warstw cienkiego ciasta filo przełożonego orzechami i bakaliami. Do wypieku można dodać między innymi posiekane orzechy włoskie, arachidowe, laskowe, pistacje i migdały. Całość łączy się za pomocą słodkiego syropu cukrowego lub miodowego. Przed podaniem ciasto należy pokroić na małe porcje, zwykle w kształcie trapezów lub prostokątów. Baklawa orzechowa najlepiej smakuje kilka dni po przygotowaniu.