Pizza to danie typowo włoskie. Jej smak obiegł cały świat, dlatego posiada tak wielu zwolenników. W wielu lokalach mamy szeroko rozwinięte menu: pizza na cienkim cieście, pizza na grubym cieście czy pizza z podwójnym serem.

Choć historia pizzy jest wyjątkowo ciekawa, a propozycje pizzy rozmaite, najsłynniejszą pozostaje margherita.

Pizza to danie wyjątkowo uniwersalne, dlatego często organizujemy przyjęcie w gronie najbliższych pod tytułem pizza party. Pewnie nie raz przyszło nam do głowy, że żyjemy w city pizza, ponieważ dostaniemy ją na prawie każdym rogu.

Oprócz margherity, dużą popularnością cieszą się pizze owocowe np. pizza hawajska, pizze wegetariańskie np. pizza z pieczarkami, czy pizze z owocami morze zwane również pizza frutti di mare.

Jednak największą sławę zyskały domowe pizze. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak jest niezapomniany.

W tej kategorii znajdziecie przepis na pizzę domową, oraz pizzę jak z pizzerii. Przepisy na zdrową pizzę, oraz na przepis na ciasto do pizzy. Serdecznie Zapraszamy!

Pizza z ricottą

Pizza z ricottą

Czosnkowa pizza z ricottą i szpinakiem to bardzo ciekawe połączenie smakowe i pyszna odmiana tradycyjnej pizzy. Ricottę kruszy się pod koniec pieczenia, dzięki czemu lekko rozpływa się i miesza z pozostałymi składnikami. Delikatny smak sera wyśmienicie łączy się również z mozzarellą, fetą, parmezanem oraz goudą. Zmiksowanie ricottty z sosem pomidorowym oprócz tego, że go zagęści, wzbogaci jego smak o śmietankowe nuty.

Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami

Pieczarki świetnie pasują do wielu potraw. Pizza z ich dodatkiem nabiera leśnego  aromatu. Przesmażone grzyby z cebulką ułożone na cieście, posypane serem żółtym  i zapieczone znajdą wielu amatorów.  Pieczarki są nisko kaloryczne, dzięki czemu chętnie po nie sięgają osoby dbające o linie. Pizza z pieczarkami i chudą szynką będzie mniej kaloryczna , zwłaszcza gdy posypiemy go delikatnie serem feta zamiast tłustym  żółtym serem.

Pizza ze szpinakiem

Pizza ze szpinakiem

Szpinak to jeden z dodatków który urozmaici naszą pizzę. Kiedy mamy już przygotowane ciasto,  możemy zająć  się szpinakiem. Jeśli jest mrożony, rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.  Świeży po prostu myjemy i przesmażmy go na patelni z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową. Układamy go na posmarowanym sosem cieście i dodajemy według uznania ser feta, suszone pomidory, lub wbijamy jajka.  Polecamy takie zestawienie szczególnie wegetarianom.  Takie danie jest jednocześnie pyszne i pożywne.

Pizza mozzarella

Pizza mozzarella

Pizza  z mozzarellą  to typowo włoskie połączenie.  Wystarczy niewiele składników, by była przepyszna.  Na posmarowanym sosem pomidorowym cieście lądują pomidory, bazylia i oczywiście ser mozzarella. Pizzę wstawia się do mocno rozgrzanego pieca i piecze jedynie 10-15 minut, tak by ciasto się zrumieniło i było chrupiące, a ser zdążył rozpuścić. Oczywiście możemy dodać inne ulubione składniki jeśli chcemy danie trochę urozmaicić. 

Pizza salami

Pizza salami

Typowym dodatkiem do pizzy jest na pewno salami, włoska kiełbasa długodojrzewająca, pachnąca ziołami. Pokrojone krążki wędliny nadają tej potrawie niesamowity aromat i smak. Każdy miłośnik konkretnego, treściwego jedzenia, nie wyobraża sobie pizzy bez nich na wierzchu. Jednym z rodzajów salami jest pepperoni, kiełbasa przyprawiona wyciągiem z ostrej papryki. Idealnie komponuje się ona z mozzarellą, oliwkami, oregano i cebulą. Tego połączenia każdy powinien spróbować.

Pizza wegetariańska

Pizza wegetariańska

Wegetariańska pizza wbrew pozorom nie musi być nieciekawa i jałowa. Jest tyle zamienników mięsa i dodatków rekompensujących ich brak, że smakuje ona tak samo dobrze, jeżeli nawet nie lepiej.  Mnogość warzyw, serów i przypraw zapewnia nam wiele wariacji, pizza dzięki nim może nabrać niepowtarzalnego, wyjątkowego charakteru.  Cukinia z suszonymi pomidorami i czosnkiem, szpinak z serem feta i jajkiem, czy pieczona dynia z serem pleśniowym ukażą nam nowy wymiar tego popularnego dania.

Calzone

Calzone

Calzone  to rodzaj pizzy zwijanej w kształt pieroga. Przepis na ciasto jest taki sam, farsz niczym nie różni się od dodatków na tradycyjnej pizzy. Jednak dzięki temu, że zamykamy je w środku i pozwalamy im się dusić podczas pieczenia, efektem jest całkiem odmienne danie . Przecinając ciasto ze środka wypływa gorący gęsty i aromatyczny sos, który jest dopełnieniem chrupiącego ciasta na zewnątrz. Pieróg calzone możemy podać z kurczakiem, mięsem mielonym, czy ze szpinakiem. Za każdym razem czeka nas uczta.

Polecane przepisy do kategorii Pizza

Znaleźliśmy 1518 przepisów w kategorii Pizza

Pizza trzy w jednym

Pizza trzy w jednym

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Niezawodna pizza

Niezawodna pizza

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zwijane pizzerinki

Zwijane pizzerinki

OktawiaG OktawiaG

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: