Placek drożdżowy w porównaniu do innych rodzajów ciast nie zawiera dużo cukru oraz tłuszczu. Jego podstawowymi składnikami są mąka oraz drożdże. Takie ciasto jest podstawą do wyrobu zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich – np. babek wielkanocnych, ciast z owocami, ciast z makiem, kulebiaków, pasztecików, drożdżówek, pączków, racuchów, blinów czy naleśników. Drożdże mogą być użyte do wyrobu spodów do pizzy bez dodatku jajek.
Placek drożdżowy z owocami

Placek drożdżowy z owocami

Placek drożdżowy z owocami jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy odrobina mąki pszennej tortowej (np. typu 450), drożdży, cukru, jajek, masła, mleka, soli i ulubionych owoców. Do placka drożdżowego idealnie nadają się jabłka, maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, jagody, borówki czy też śliwki. Aby ciasto miało kruszonkę, warto przygotować ponadto odrobinę mąki pszennej, kilku łyżek cukru, cukru waniliowego i miękkiego masła. Placek drożdżowy z owocami piecze się około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.


Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy trochę mąki pszennej, drożdży, cukru, masła, jajek, ciepłego mleka, skórki z cytryny i śliwek węgierek (są najlepsze do wypieków). Ciasto świetnie smakuje z kruszonką zrobioną z mąki, cukru pudru, wanilii i ciepłego masła. Placek drożdżowy ze śliwkami najlepiej piec z termoobiegiem lub funkcją góra-dół, w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Ciasto można posypać na wierzchu cynamonem lub cukrem pudrem.

Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem można przygotować z ciasta bez wyrabiania. Wystarczy odrobina mąki tortowej, szklanka cukru, kilka jajek, mleka, soli, oleju lub oliwy z oliwek, drożdży i rabarbaru (łodyg nie należy obierać). Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto po wyrośnięciu miksuje się i ponownie przykrywa na około półtorej godziny. Placek drożdżowy z rabarbarem piecze się przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Placek drożdżowy z jabłkami

Placek drożdżowy z jabłkami

Placek drożdżowy z jabłkami to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Do jego zrobienia potrzeba mąki pszennej, drożdży, cukru, jajka, mleka, masła, oliwy z oliwek, odrobiny soli i kilku dużych jabłek. Owoce powinny być dokładnie umyte i obrane. Z jabłek należy również usunąć gniazda nasienne. Placek drożdżowy piecze się przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Placek drożdżowy z truskawkami

Placek drożdżowy z truskawkami

Placek drożdżowy z truskawkami to pyszny i niesamowicie aromatyczny wypiek. Przygotowuje się go ze świeżych drożdży, mleka, jajek, drobnego cukru, mąki pszennej, masła i dużej ilości owoców (w tym przypadku świeżych truskawek). Świetnie smakuje z kruszonką, którą można zrobić z odrobiny zimnego masła, cukru pudru i mąki. Ciasto piecze się w trybie z termoobiegiem przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. Gotowy placek drożdżowy z truskawkami można polać lukrem cytrynowym lub cynamonem.

Polecane przepisy do kategorii Placek drożdżowy

Znaleźliśmy 104 przepisów w kategorii Placek drożdżowy