Placek z jagodami przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto ma delikatny, słodko-kwaśny smak. Ponadto jest sycące, lekkostrawne i niskokaloryczne. Wypiek przygotowuje się z mąki pszennej, jajek, mleka, proszku do pieczenia, oleju, cukru lub miodu oraz świeżych bądź mrożonych jagód. Opcjonalnie można dodać odrobinę rumu. Wszystkie składniki należy wymieszać, przelać do formy i upiec. Gotowe ciasto posypuje się cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami stanowi lekki, delikatny, pożywny i niskokaloryczny deser. Do przyrządzenia wypieku można wykorzystać owoce świeże albo mrożone. Na początku należy zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić je na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie placek przekłada się do formy do pieczenia. Na wierzch wysypuje się jagody i kruszonkę. Całość piecze się przez blisko 40 minut. Ciasto drożdżowe z jagodami warto obsypać cukrem pudrem.

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami jest smaczne i delikatne w smaku. Można je przygotować na biszkopcie bądź kruchym lub drożdżowym spodzie. Jagody dodaje się do surowego ciasta albo wysypuje na jego wierzch. Następnie całość piecze się w piekarniku. Gotowe ciasto z jagodami wystarczy obsypać cukrem pudrem albo oblać roztopioną czekoladą deserową. Wypiek świetnie komponuje się również z bitą śmietaną i owocami, na przykład truskawkami.

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami można przygotować na kolację. Danie najlepiej smakuje na ciepło, posypane cynamonem oraz polane śmietaną z cukrem lub jogurtem naturalnym. Ciekawą propozycją obiadową są pierogi z jagodami i serem. Z mąki, jajka, wody, oleju i soli zagniata się i wałkuje ciasto. Następnie wykrawa się z niego koła (można to zrobić za pomocą szklanki). W ciasto należy włożyć jagody wymieszane z twarogiem, a całość złożyć na pół i skleić końce. Pierogi gotuje się przez kilka minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Kluski należy wyciągnąć, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Tarta jagodowa to kruche i delikatne ciasto z kremowym nadzieniem i świeżymi owocami na wierzchu. To idealny deser na lato, kiedy jest sezon na czarne borówki. Nadzienie do tarty można zrobić z budyniu, bezy, sera mascarpone lub kremu. Tarta z jagodami i serkiem mascarpone będzie się dobrze komponować z innymi owocami, np. malinami, truskawkami lub jeżynami. Ciasto można posypać słodką kruszonką lub tylko ozdobić na wierzchu jagodami. Do nadzienia warto dodać cukier waniliowy, dzięki temu placek będzie miał przyjemny aromat.

Jagody acai

Jagody acai

Jagody acai to ze względu na swoje właściwości tzw. superfood. W Polsce są najczęściej dostępne w formie proszku. Można go wykorzystać do koktajli owocowych, zwanych inaczej smoothie np. z jagodami lub bananami. Sproszkowane jagody acai doskonale smakują z zielonymi koktajlami z pietruszki i szpinaku. Sprawdzą się również w owsiance lub w placuszkach z serem.

Sernik z jagodami

Sernik z jagodami

Sernik z jagodami to doskonała propozycja na eleganckie przyjęcia oraz rodzinne uroczystości, na przykład imieniny, urodziny albo rocznice. Do przygotowania wypieku można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Jagody wykłada się bezpośrednio na surowe kruche ciasto. Całość pokrywa się masą serową i piecze. Owoce można również wsypać na wierzch ciasta. Gotowy sernik z jagodami dobrze jest oblać rozpuszczoną czekoladą deserową.

Jagody goji

Jagody goji

Jagody goji to tzw. superfood dostępny najczęściej w formie suszonych owoców. Można go też kupić w postaci soku. Jagody dodaje się do sałatek, jogurtu, muesli, a także zup. Często są one kupowane przez osoby, które się odchudzają. W kuchni chińskiej są gotowane przed dodaniem ich do potraw. Z jagód goji można przyrządzić domowej roboty wino lub nalewkę. Dodaje się je także do herbat i deserów.

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami sprawdzą się jako poobiedni deser albo lekka przekąska do szkoły lub pracy. Ciastka świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypieki można przyrządzić ze świeżych i mrożonych owoców. Jagody wystarczy wymieszać z mąką, cukrem, oliwą, mlekiem i jajkami. Następnie całość przekłada się do foremek i piecze w piekarniku. Muffinki z jagodami dobrze jest udekorować bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.

Polecane przepisy do kategorii Placek z jagodami

Znaleźliśmy 14 przepisów w kategorii Placek z jagodami