Placki ziemniaczane to potrawa robiona ze startych ziemniaków, smażonych na oleju lub smalcu. Do przygotowania potrawy potrzebna jest też cebula, jajka i niewielka ilość mąki. Placki ziemniaczane są najbardziej popularne w Europie Środkowej i Wschodniej. Danie należy jeść od razu po usmażeniu, ponieważ placki szybko tężeją. Najczęściej podaje się placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Popularna jest też wersja na słodko z musem jabłkowym. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast zdrową przystawką.
Placki na słodko

Placki na słodko

Placki ziemniaczane na słodko to idealny pomysł na obiad, kiedy znudziły nam się dania wytrawne i mamy ochotę na coś pysznego. Słodkie placuszki z chrupiącą skórką smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym, a do tego przygotujemy je szybko i prosto. Placki na słodko możemy podać z cukrem, jogurtem, śmietaną, domowym dżemem lub musem owocowym. Z każdym dodatkiem placki smakują znakomicie, jednak z cukrem pojawiają się najczęściej na naszych talerzach.

Placki ziemniaczane z sosem

Placki ziemniaczane z sosem

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem to przepis na wyśmienity i sycący obiad, który przygotujesz w prosty sposób. Wytrawny sos do placków, który pasuje do nich idealnie możesz przygotować ze swoich ulubionych warzyw lub mięsa. Placki smakują wyśmienicie z sosem pieczarkowym z jędrnych pieczarek, z sosem węgierskim z nutą ostrej papryki, grzybowym przyrządzanym z leśnych grzybów oraz aromatycznym i ostrym czosnkowym.

Placki ziemniaczane z serem

Placki ziemniaczane z serem

Placki ziemniaczane z serem to dość nietypowa odmiana tradycyjnych placków, które najczęściej jemy w wersji wytrawnej z sosem mięsnym, grzybowym albo w wersji na słodko z cukrem i śmietanką. Placki możemy przygotować z każdym rodzajem sera – białym, żółtym lub pleśniowym i fetą. Dodatkami do placków z serem mogą być pieczarki, szynka, kurczak lub szpinak. Upieczone lub usmażone na patelni placki ziemniaczane z serem smakują znakomicie, warto więc przetestować i ten pomysł na placki.

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Placki ziemniaczane ze śmietaną przez wielu uznawane są za najlepszą wersję tego dania. Placki powinny być chrupiące, złociste i podawane do jedzenia od razu wprost z patelni. Kleks kwaśnej śmietany na chrupiących plackach ziemniaczanych można urozmaicić dodatkami – ziołami, natką pietruszki, koperku lub szczypiorkiem. Placek ze śmietaną jest kaloryczny, ale bardzo smaczny, na obiad lub kolację dla całej rodziny to idealny pomysł.

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku lub inaczej placek po cygańsku to rodzaj placka ziemniaczanego podanego z aromatycznym gulaszem oraz kwaśną śmietaną. To sycące i pożywne danie. Placek zbójnicki jest idealny na obiad jesienią i zimą, kiedy mamy ochotę na rozgrzewające potrawy. To również potrawa typowa dla Podhala, której możemy skosztować wypoczywając w górach. Placki ziemniaczane po zbójnicku idealnie smakują podane z surówkami.

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to danie sycące, pyszne i pożywne. Potrawa składa się ze złożonego na pół chrupiącego placka ziemniaczanego wypełnionego aromatycznym gulaszem mięsnym. W daniu najistotniejszy jest gulasz, który najlepiej przygotować z mięsa wołowego oraz papryka, która jest podstawą kuchni węgierskiej. Placek węgierski powinien być pikantny i wyrazisty w smaku, więc warto doprawić go przyprawami – solą, pieprzem, majerankiem, chili, papryką słodką, kolendrą oraz tymiankiem.

Znaleźliśmy 144 przepisów w kategorii Placki ziemniaczane

Placek po cygańsku

Placek po cygańsku

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: