Płastugi to ryby flądro kształtne zamieszkujące niemal każdy zakątek mórz: od tropików po strefę umiarkowaną i polarną.
Płastuga jest rybą dość zapomnianą i niedocenianą w kulinarnym świecie. Zawiera chude i smaczne mięso, dlatego idealnie nadaję się dla osób dbających o linię i będących na diecie. Rybę tę z powodzeniem można smażyć, zapiekać, a nawet dusić.

Doskonale smakuje uprzednio pokropiona sokiem z cytryny, a świeże zioła wydobędą z niej to, co najlepsze! Tak jak większość ryb, płastuga dobrze smakuje z sosem koperkowym, pomidorowym czy paprykowym.

Płastuga smażona z warzywami, świetnie nasyci żołądki wszystkich domowników, a zapiekanka z płastugą idealnie sprawdzi się, gdy odwiedzą nas znajomi lub niespodziewani goście.

Tak pyszny posiłek najlepiej komponuje się z lampką białego, wytrawnego wina, dodaje mu wykwintności i korzystnie wpłynie na trawienie.

Inspirujcie się przepisami naszych czytelników na pyszne i zdrowe ryby, zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia