Ploć

Płoć

Przepisy na płoć!

Płotka to ryba występująca w Polsce we wszystkich zbiornikach wodnych: strumieniach, rzekach, jeziorach i morzu Bałtyckim.

Płoć jest rybą o chudym, białym i delikatnym mięsie. Świetnie smakuje zapiekana, smażona i duszona z sosami, zwłaszcza koperkowym i pomidorowym.

Odradza się jej grillowania i wędzenia, staje się wtedy słucha i mało smaczna. Przed obróbką cieplną, rybę należy obłożyć plastrami cebuli, pozwoli to pozbyć się charakterystycznego zapachu, występującego u niektórych gatunków.  

Ryba ta często gości także na stole wigilijnym, to intensywne przyprawy i zioła dodają jej świątecznego aromatu.  Zupa ze świeżych płoci po staropolsku powinna znaleźć się na każdym stole, chodź raz na jakiś czas!

Płotka w tradycyjnej panierce z mąki, doskonale sprawdzi się do ziemniaków. Płoć to ryba, którą łatwo zakupimy w większości sklepów. Jej mięso jest wartościowe i smaczne.

Troszczmy się o nasze zdrowie i spożywajmy ryby częściej!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (18): kategoria: Płoć    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane