Ploć

Płoć

Przepisy na płoć!

Płotka to ryba występująca w Polsce we wszystkich zbiornikach wodnych: strumieniach, rzekach, jeziorach i morzu Bałtyckim.

Płoć jest rybą o chudym, białym i delikatnym mięsie. Świetnie smakuje zapiekana, smażona i duszona z sosami, zwłaszcza koperkowym i pomidorowym.

Odradza się jej grillowania i wędzenia, staje się wtedy słucha i mało smaczna. Przed obróbką cieplną, rybę należy obłożyć plastrami cebuli, pozwoli to pozbyć się charakterystycznego zapachu, występującego u niektórych gatunków.  

Ryba ta często gości także na stole wigilijnym, to intensywne przyprawy i zioła dodają jej świątecznego aromatu.  Zupa ze świeżych płoci po staropolsku powinna znaleźć się na każdym stole, chodź raz na jakiś czas!

Płotka w tradycyjnej panierce z mąki, doskonale sprawdzi się do ziemniaków. Płoć to ryba, którą łatwo zakupimy w większości sklepów. Jej mięso jest wartościowe i smaczne.

Troszczmy się o nasze zdrowie i spożywajmy ryby częściej!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (18): kategoria: Płoć    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane