Płotka to ryba występująca w Polsce we wszystkich zbiornikach wodnych: strumieniach, rzekach, jeziorach i morzu Bałtyckim.
Płoć jest rybą o chudym, białym i delikatnym mięsie. Świetnie smakuje zapiekana, smażona i duszona z sosami, zwłaszcza koperkowym i pomidorowym.

Odradza się jej grillowania i wędzenia, staje się wtedy słucha i mało smaczna. Przed obróbką cieplną, rybę należy obłożyć plastrami cebuli, pozwoli to pozbyć się charakterystycznego zapachu, występującego u niektórych gatunków.  

Ryba ta często gości także na stole wigilijnym, to intensywne przyprawy i zioła dodają jej świątecznego aromatu.  Zupa ze świeżych płoci po staropolsku powinna znaleźć się na każdym stole, chodź raz na jakiś czas!

Płotka w tradycyjnej panierce z mąki, doskonale sprawdzi się do ziemniaków. Płoć to ryba, którą łatwo zakupimy w większości sklepów. Jej mięso jest wartościowe i smaczne.

Troszczmy się o nasze zdrowie i spożywajmy ryby częściej!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Płoć

Plotki w occie

Plotki w occie

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażone płotki

Smażone płotki

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Złote Płocie

Złote Płocie

evita0007 evita0007

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rybka smażona

Rybka smażona

szewczyk szewczyk

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Złote rybki

Złote rybki

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

płotki grillowane

płotki grillowane

p.jola1 p.jola1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: