Podroby, czyli wnętrzności zwierząt wykorzystywane do celów konsumpcyjnych. 
W Polsce nie są zbyt lubiane zwłaszcza przez dzieci, ale mimo to znajdują coraz więcej wielbicieli. W krajach europejskich dania z podrobów uważane są za bardzo wartościowe i wykwintne.

Części te serwowane są w najznakomitszych restauracjach, trend ten również u nas zaczyna być dostrzegalny. Do najczęściej spożywanych podrobów należą: wątróbka, ozorki, serce, płuca i mózg.

Zaletą podrobów jest ich niska cena i wartości odżywcze w nich występujące. Należy do nich przede wszystkim pełnowartościowe białko, ale także żelazo, cynk i witamina A.

Żołądki w pomidorach, flaki wołowe, kotleciki z ozora czy potrawka z serduszek drobiowych to specjały wpisujące się w kanon czegoś odświętnego. Potrawy z udziałem wątróbki są naprawdę pyszne i to po nie sięgamy najczęściej: wątróbka w sosie własnym, wątróbka z cebulą, panierowana lub duszona- wariantów jest wiele! Każdy z nich urozmaica nasze kulinarne doznania smakowe!

Zdjęcie: Fotolia

Podroby Kategorie

Znaleźliśmy 429 przepisów w kategorii Podroby

Cynaderki w jarzynach

Cynaderki w jarzynach

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flaczki wieprzowe

Flaczki wieprzowe

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: