Podroby, czyli wnętrzności zwierząt wykorzystywane do celów konsumpcyjnych. W Polsce nie są zbyt lubiane zwłaszcza przez dzieci, ale mimo to znajdują coraz więcej wielbicieli. W krajach europejskich dania z podrobów uważane są za bardzo wartościowe i wykwintne.

Potrawy z podrobów

Obok popularnej wątróbki do podrobów zalicza się także ozorkiserce,  płucka, żołądki, flaczki, móżdżek i cynaderki. Z wszystkich tych produktów można przyrządzić wiele potraw. Wśród najpopularniejszych dań przygotowywanych z podrobów można wymienić: żołądki w pomidorach, flaki wołowe, kotleciki z ozora czy potrawka z serduszek drobiowych. Potrawy z udziałem wątróbki są naprawdę pyszne i to po nie sięgamy najczęściej: wątróbka w sosie własnym, wątróbka z cebulą, panierowana lub duszona- wariantów jest wiele! Każdy z nich urozmaica nasze kulinarne doznania smakowe!

Pasztet z podrobów

Z podrobów przyrządza się także domowe pasztety. Najczęściej przygotowuje się je z wątróbki i żołądków drobiowych, chociaż dobrze smakuje także pasztet z podrobów wołowych czy wieprzowych. Do przygotowania domowego pasztetu potrzeba: cebuli, wątróbki, żołądków, jajek, cebuli i przypraw – liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku, oregano i słodkiej papryki.

Smak podrobów

W smaku podroby przypominają bardziej popularne i częściej przyrządzane mięsa oraz produkty spożywcze. Kacze serduszka w smaku przypominają mięso wołowe. Z kolei móżdżek jest niezwykle delikatny i swą konsystencją przypomina masło. Natomiast cynaderki dla wielu smakują podobnie do kurczaka.

Wartości odżywcze podrobów

Zaletą podrobów jest ich niska cena i wartości odżywcze w nich występujące. Ponadto bogate są w wysoką zawartość witaminy A, pozytywnie wpływającą na wzrok, stan włosów i kondycję cery. Podroby zawierają także wapń, żelazo i cynk oraz pełnowartościowe białko, co sprawia, że szczególnie poleca się je dla dzieci.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 705 przepisów w kategorii Podroby

Cynaderki w jarzynach

Cynaderki w jarzynach

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: