Jedna z najpopularniejszych części mięsnych dostępnych na rynku. Najczęściej pozyskiwana z  wieprzowiny, ale także z wołowiny.

Polędwica gości w kuchni wyjątkowo często. Jest uważana za jedno z najchudszych części mięsnych. Posiada ona wyjątkowo szerokie zastosowanie kulinarne.

Kupowana w formie przepysznej oraz aromatycznej wędliny lub jako kawałek mięsny, z którego można przygotować obiadową porcję mięsa, zrazy, sosy i wiele innych smakołyków.

Polędwica jest wyjątkowo uniwersalnym mięsem. Świetnie komponuje się z sosami warzywnymi i grzybowymi oraz z sosami słodkimi, np. żurawiny, jabłek czy na bazie miodu.

Wyjątkowo popularnym daniem - szczególnie na Zachodzie - przyrządzanym z polędwicy są steki. Często serwowane w towarzystwie sosu barbecue, sosu musztardowego czy majonezowego.

Nie można zapomnieć, że polędwica nadaje się również do faszerowania, pieczenia, marynowania oraz peklowania. Nadziana śliwkami, morelami czy jabłkami - zawsze smakuje wyśmienicie, a smak przyrządzonych z niej roladek zachwyci wszystkich!

Wśród naszych propozycji znajdziecie zawsze smaczne, aromatyczne i sprawdzone przepisy z polędwicą w roli głównej. Wszystkich serdecznie zachęcamy do kulinarnych inspiracji. Zapraszamy!

Polędwica wołowa

Polędwica wołowa

Polędwica wołowa jest tylną częścią tuszy wołowej. Ma ona uniwersalne zastosowanie w sztuce kulinarnej. Można ją podawać smażoną, pieczoną i duszoną. Świetnie smakuje z dodatkiem sosów śmietankowych, chrzanowych, gulaszowych czy balsamicznych. Polędwica wołowa jest podstawą takich dań, jak Boeuf Strogonow, carpaccio, fondue czy tatar. Mięso wołowe przed obróbką najlepiej zamarynować w musztardzie, cytrynie lub ziołach.

Znaleźliśmy 557 przepisów w kategorii Polędwica