Jedna z najpopularniejszych części mięsnych dostępnych na rynku. Najczęściej pochodzi z mięsa wołowego lub wieprzowego.
Polędwica, gości w naszej kuchni wyjątkowo często. Jest uważana za jedno z najchudszych części mięsnych. Posiada ona wyjątkowo szerokie zastosowanie kulinarne.

Kupujemy ją, jako wspaniałą i aromatyczną wędlinę oraz jako kawałek mięsny, z którego przygotowujemy obiadową porcję mięsa, zrazy czy sosy.

Polędwica jest wyjątkowo uniwersalnym mięsem. Świetnie się ona komponuje z sosami warzywnymi i grzybowymi oraz z sosami słodkimi np. z żurawiny, z jabłek, z miodu.

Najpopularniejszym daniem, szczególnie na Zachodzie, wytwarzanym z polędwicy są steki. Często serwowane w towarzystwie sosu barbecue, sosu musztardowego czy majonezowego.

Nie można zapomnieć, że polędwica nadaje się również do faszerowanie i pieczenia. Faszerowana śliwkami, morelami czy jabłkami. Zawsze smakuje wyśmienicie.

Jeżeli nieustannie poszukujecie wspaniałego i sprawdzonego przepisu na polędwicę, nie musicie się już martwić. Dział polędwica, na portalu gotujmy.pl zawiera smaczne, aromatyczne i sprawdzone przepisy z polędwicą w roli głównej. Wszystkich serdecznie zachęcamy do kulinarnych inspiracji. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 442 przepisów w kategorii Polędwica