Polędwica

Polędwica

Sprawdzone przepisy z polędwicą

Jedna z najpopularniejszych części mięsnych dostępnych na rynku. Najczęściej pochodzi z mięsa wołowego lub wieprzowego.

Polędwica, gości w naszej kuchni wyjątkowo często. Jest uważana za jedno z najchudszych części mięsnych. Posiada ona wyjątkowo szerokie zastosowanie kulinarne.

Kupujemy ją, jako wspaniałą i aromatyczną wędlinę oraz jako kawałek mięsny, z którego przygotowujemy obiadową porcję mięsa, zrazy czy sosy.

Polędwica jest wyjątkowo uniwersalnym mięsem. Świetnie się ona komponuje z sosami warzywnymi i grzybowymi oraz z sosami słodkimi np. z żurawiny, z jabłek, z miodu.

Najpopularniejszym daniem, szczególnie na Zachodzie, wytwarzanym z polędwicy są steki. Często serwowane w towarzystwie sosu barbecue, sosu musztardowego czy majonezowego.

Nie można zapomnieć, że polędwica nadaje się również do faszerowanie i pieczenia. Faszerowana śliwkami, morelami czy jabłkami. Zawsze smakuje wyśmienicie.

Jeżeli nieustannie poszukujecie wspaniałego i sprawdzonego przepisu na polędwicę, nie musicie się już martwić. Dział polędwica, na portalu gotujmy.pl zawiera smaczne, aromatyczne i sprawdzone przepisy z polędwicą w roli głównej. Wszystkich serdecznie zachęcamy do kulinarnych inspiracji. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (429): kategoria: Polędwica    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane