Delikatne, soczyste, miękkie - takie właśnie są polędwiczki, uważane za najlepszą część tuszy wieprzowej. Niewątpliwą zaletą tego mięsa jest fakt, że nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania przed właściwą obróbką.

Polędwiczki mają szerokie zastosowanie w kulinariach! Można je piec, smażyć oraz dusić ale również peklować, marynować, a także wędzić. Niezależnie od wybranej metody przygotowania, smakują wyśmienicie! Zobacz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym.

Ich mięso jest soczyste, kruche a także delikatne w smaku - przekłada się to również na jakość wyrobów; wędlina lub pieczenie przygotowane z polędwiczek wieprzowych nie mają sobie równych! Warto również podkreślić, że ta część tuszy charakteryzuje się stosunkowo małą ilością tłuszczu.

Z polędwiczek można przyrządzać szaszłyki, gulasze, wędzonkę, steki - to tylko kilka propozycji. Podane z salsą śliwkową lub z granatów albo pomarańczach pozytywnie Cię zaskoczą. Sos serowo-orzechowy lub przygotowany na bazie wina, kawy i czekolady nada im wyśmienitego smaku. Co tu dużo mówić - trzeba spróbować!

Wśród naszych przepisów znajdziecie wiele smakowitych receptur i pomysłów na podanie tej sztuki mięsa. To doskonała okazja na przygotowanie wyjątkowego, a nawet odświętnego posiłku. Zapraszamy do korzystania!

Polecane przepisy do kategorii Polędwiczki wieprzowe

Znaleźliśmy 184 przepisów w kategorii Polędwiczki wieprzowe