W dawnej kuchni polskiej, określenie polewka oznaczało wszystkie zupy. Dziś są to przede wszystkim zupy lekkie, szybkie w wykonaniu lub dietetyczne. Polewka to świetna propozycja na pierwsze danie obiadowe, ale odpowiednio przygotowana, doskonale sprawdzi się również na rodzinnej uroczystości. Wyróżniamy wiele rodzajów tej trochę zapomnianej zupy, główny składnik, który użyjemy wyznacza jej nazwę. Składniki używane do jej przygotowania to przede wszystkim warzywa i mięso.

Polewka na maślance, polewka czosnkowa z kurczakiem, polewka z ziemniakami lub czernina czyli czarna polewka, którą podano Jackowi Soplicy w Panu Tadeuszu . Polewki serwujemy w bulionówkach lub kamionkach z dodatkiem kminku, świeżych ziół, grzanek lub chleba razowego pokrojonego w kostkę.

Wracajmy do tradycyjnych polskich przysmaków, przyrządzajmy je według receptur naszych babć lub modyfikujmy w dowolny sposób. Zapraszamy!

Zdjęcie: Babciagramolka

Znaleźliśmy 42 przepisów w kategorii Polewki

Czernina

Czernina

monia2005 monia2005

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kulaszka

kulaszka

olchunia90 olchunia90

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wodzianka Śląska

Wodzianka Śląska

arunia arunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa lubczykowa

Zupa lubczykowa

hubertxd hubertxd

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa Polewka

Zupa Polewka

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa na szybko

Zupa na szybko

polishmen polishmen

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z rawiolii

Zupa z rawiolii

A.B. A.B.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kleik

Kleik

kwiatkibratki kwiatkibratki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa chlebowa

Zupa chlebowa

kasik12 kasik12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek śląski

Żurek śląski

Ma-Gosia Ma-Gosia
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faramuszka

Faramuszka

cherry cherry
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: