W dawnej kuchni polskiej, określenie polewka oznaczało wszystkie zupy. Dziś są to przede wszystkim zupy lekkie, szybkie w wykonaniu lub dietetyczne. Polewka to świetna propozycja na pierwsze danie obiadowe, ale odpowiednio przygotowana, doskonale sprawdzi się również na rodzinnej uroczystości. Wyróżniamy wiele rodzajów tej trochę zapomnianej zupy, główny składnik, który użyjemy wyznacza jej nazwę. Składniki używane do jej przygotowania to przede wszystkim warzywa i mięso.

Polewka na maślance, polewka czosnkowa z kurczakiem, polewka z ziemniakami lub czernina czyli czarna polewka, którą podano Jackowi Soplicy w Panu Tadeuszu . Polewki serwujemy w bulionówkach lub kamionkach z dodatkiem kminku, świeżych ziół, grzanek lub chleba razowego pokrojonego w kostkę.

Wracajmy do tradycyjnych polskich przysmaków, przyrządzajmy je według receptur naszych babć lub modyfikujmy w dowolny sposób. Zapraszamy!

Zdjęcie: Babciagramolka

Znaleźliśmy 114 przepisów w kategorii Polewka

Żurek zalewajka

Żurek zalewajka

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa "zalewajka"

Zupa "zalewajka"

izek izek
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka na bogato

Zalewajka na bogato

edytaha edytaha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sielska zalewajka

Sielska zalewajka

cooked cooked
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka na bogato

Zalewajka na bogato

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

beatkaa153 beatkaa153

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka moja

Zalewajka moja

BSz BSz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wodzionka Edzi

Wodzionka Edzi

Editha Editha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzybowa zalewajka

Grzybowa zalewajka

Mysiunia Mysiunia
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czernina

Czernina

monia2005 monia2005

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa zalewajka 3

Zupa zalewajka 3

2milutka 2milutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: