Polewka to lekka, staropolska zupa zwana również czerniną, czarną polewką i czarną zalewajką. Kojarzona z „Panem Tadeuszem” nadal stanowi jedną z ulubionych zup Polaków.

Czarna polewka

Podstawowym składnikiem tradycyjnej polskiej zupy – polewki, jest rosół i krew z kaczki, Pozyskuje się ją przez nacięcie głowy lub karku żywej. Następnie w celu zapobiegnięcia powstawaniu skrzepów dodaje się do niej ocet i doprawia cukrem.

Czernina idealnie komponuje się zarówno ze świeżymi, jak i z suszonymi owocami, zwłaszcza ze śliwką i morelą, z wiśnią i z jabłkiem. Można dodać do niej również miód i ocet winny, a także podroby z kaczki.

Czarną zalewajkę podawać można z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje z domowym makaronem, chociaż serwuje się ją także z kluseczkami i z ziemniakami.

Biała polewka

W regionie wielkopolskim mianem polewki zwykło się określać zupę wielkopostną, zwaną również białą polewką (od jej koloru). Jej głównym składnikiem jest maślanka lub zsiadłe mleko. Zwykle podaje się ją z ziemniakami i białym serem. Białą polewkę przygotować można na bazie ryby – najlepiej węgorza lub łososia.

Polewka kaszubska

Znana jest również wersja polewki kaszubskiej, którą przygotowuje się na bazie wywaru mięsno-warzywnego. W przeciwieństwie do czarnej polewki, która ma czerwonobrunatny kolor, polewka kaszubska jest zupą o kolorze złocistym. Najczęściej dodaje się do niej kurczaka i wołowinę oraz groszek, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. 


Zdjęcie: Babciagramolka

Czernina

Czernina

Aby przygotować zupę czerninę potrzeba przede wszystkim krwi i podrobów np. z gęsi. Do jej zrobienia należy najpierw ugotować wywar warzywny na podrobach. Można do niego dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Po ugotowaniu dobrze jest odlać nieco warzywnego wywaru i zakwasić go śmietaną. Dopiero wtedy można dodawać krew wymieszaną z mąką. Dzięki temu najważniejszy składnik zupy nie zważy się w połączeniu z gorącym płynem. Zupę należy doprawić do smaku cukrem i solą.

Polecane przepisy do kategorii Polewka

Znaleźliśmy 150 przepisów w kategorii Polewka

Zupa piwna.

Zupa piwna.

laleczkaxp laleczkaxp

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Postna polewka

Postna polewka

caroline1983 caroline1983

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

wodzionka

wodzionka

bogda46 bogda46

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

zacierka na wodzie

zacierka na wodzie

kate1980 kate1980

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Koperkowa z łazankami

Koperkowa z łazankami

A.B. A.B.
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zimna zupa piwna

Zimna zupa piwna

Misia_1404 Misia_1404

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa carska

Zupa carska

A.B. A.B.
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Biała zalewajka

Biała zalewajka

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

ka5iaa ka5iaa
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa piwna

Zupa piwna

justynak223 justynak223
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

czernina

czernina

kazik121212 kazik121212
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: