Niewyobrażalnym wydaje się to, że nieznane do XVI wieku pomarańcze są obecnie najbardziej rozpowszechnionymi drzewami owocowymi na świecie! Dzięki słodko-kwaśnemu smakowi, idealnie nadają się na orzeźwiające desery i napoje.

Tego cudownego smaku nie może też zabraknąć w daniach mięsnych. Pieczona kaczka z pomarańczami czy schab zawrócą Wam w głowie! Pomarańcze idealnie komponują się z warzywami w postaci sałatki. Warto też pomyśleć o dodaniu kilku kropel soku z pomarańczy do lukru. Przełamie słodki smak i nada lekkości oraz świeżości wypiekom.

Skąd są pomarańcze? Owoce te przybyły do nas z Chin, stąd dosłowne znaczenie ich nazwy: "jabłko z Chin". Również chińska odmiana tego owocu jest najczęściej spotykaną w naszych sklepach. W Europie największym eksporterem pomarańczy jest Hiszpania. To tam możemy rozkoszować się leżeniem w cieniu cudownie pachnących drzew pomarańczowych.

Niezwykły smak tego owocu daje wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Użyty w potrawie, nada jej słodkości, z lekko cierpką nutą. Nadaje się do niemal każdego dania, jako element przełamujący smaki. Wykorzystajcie dostępne przepisy, albo umieśćcie własne. Czekamy z niecierpliwością na Wasze pomysły!

Znaleźliśmy 31 przepisów w kategorii Pomarańcze

Smoothie owocowe

Smoothie owocowe

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: