Najczęściej sprowadzanym i wybieranym cytrusem na rynku jest pomarańcza o miękkiej pomarańczowej skórce i słodkim włóknistym miąższu. Pomarańcze uprawia się w Brazylii, Stanach Zjednoczonych (Floryda i Kalifornia) oraz w Chinach. 

Dania z pomarańczami

Z cytrusów można przygotować smaczną sałatkę z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi. Warto mieszać smaki, dodając do tego zestawu kurczaka i kalafior, które wzbogacą potrawę. Warto też pomyśleć o dodaniu kilku kropel soku z pomarańczy do lukru. Przełamie słodki smak i nada lekkości oraz świeżości wypiekom. Dania mięsne często dekorowane są plasterkami pomarańczy lub używa się soku z cytrusów do podkreślenia aromatu. Smaczne są takie potrawy jak: łosoś z pomarańczą i żurawiną, grillowany kurczak z serem i szparagi z sosem pomarańczowym, tagliatelle z szynką parmeńską, tartą dynią i kremowym sosem z pomarańczy czy piersi kaczki z sosem pomarańczowo - imbirowym. Z pomarańczami wyśmienicie smakują również owoce morza, szczególnie krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym i limonką.


Pomarańcze - wartości odżywcze

Pomarańcze zawierają dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu, zaś włókna owocu są cennym źródłem błonnika. Olejek pomarańczowy ma właściwości antydepresyjne i uspokajające. Pomarańcze można jeść na surowo lub łączyć z innymi składnikami. Poza obranymi ze skórki cytrusami, najbardziej popularny jest pyszny sok pomarańczowy, który można kupić w sklepie lub zrobić samemu. 

Napoje z pomarańczami

W letnie upały można stworzyć dwukolorowe smoothie z mango, banana i pomarańczy, przygotować orzeźwiającą lemoniadę czy zrobić pyszne pomarańczowe lody. Natomiast zimą sprawdzają się herbaty, grzane piwa oraz wina z dodatkiem imbiru i pomarańczy.

Desery i ciasta z pomarańczą

Pomarańcza jest również idealnym dodatkiem do ciast. Można przygotować tort makowy z pomarańczą albo ciasto pomarańczowe - możliwości jest bardzo dużo. Skórkę cytrusa dodaje się do sernika, by wzbogacić smak i aromat ciasta.

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe piecze się się z dodatkiem zblendowanych lub rozdrobnionych w malakserze pomarańczy. Najlepiej razem ze skórką. Ważne jest, by przed rozdrobnieniem owoców usunąć z ich wnętrza pestki. Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy przyrządza się z ugotowanych w wodzie z cukrem cytrusów. Ciasto pomarańczowe można też przygotować jedynie z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej. Tego typu wypiek jest bardzo aromatyczny i doskonale smakuje z kremem śmietankowym lub cynamonem.

Nalewka z pomarańczy

Nalewka z pomarańczy

Nalewka z pomarańczy jest smaczna, słodka i aromatyczna. Doskonale sprawdzi się podczas eleganckich przyjęć oraz jako poobiedni deser. Pomarańcze należy umyć i pokroić na ćwiartki. Opcjonalnie można je obrać. Następnie owoce zasypuje się cukrem oraz goździkami i odstawia na kilka dni. Po tym czasie pomarańcze zalewa się spirytusem i umieszcza w zacienionym miejscu na trzy miesiące. Na koniec nalewkę przecedza się przez sito o drobnych oczkach i przelewa do butelek.

Sałatka z pomarańczą

Sałatka z pomarańczą

Sałatkę z pomarańczami można przygotować, dodając różne składniki. Najbardziej popularna jest sałatka z pomarańczą, granatem, rukolą i orzechami włoskimi. Do owoców można dodać również ugotowanego kurczaka, awokado, ser feta, pomidory lub czerwoną cebulę. Do sałatki z pomarańczą warto wkroić także inne owoce (kiwi, banany, winogrona, brzoskwinie). Sałatka idealnie sprawdza się na przyjęciach oraz spotkaniach ze znajomymi.

Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa to rodzaj szybkiego i łatwego do przygotowania ciasta owocowego. Ciasto przygotowuje się na bazie mąki, masła, śmietany oraz jajek. Do tych składników dodawana jest utarta skórka ze sparzonej pomarańczy. Najbardziej popularna jest tarta pomarańczowa z bezą. Do ciasta można również dodać czekoladę, budyń, ser mascarpone lub ricottę. Tarta może być serwowana na wielkanocnym stole lub przyjęciu. Idealnie sprawdza się także w czasie letnich upałów.

Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy cointreau to 40 procentowy alkohol, najpopularniejszy wśród likierów triple sec. Ma wyrazisty słodko-gorzki smak skórek pomarańczy. Likier można pić z lodem np. jako aperitif, rozcieńczać z wodą mineralną lub wykorzystać do robienia drinków. Margaritę przygotowuje się z cointreau, tequili oraz soku z limonki i podaje w schłodzonym kieliszku. Drink cosmopolitan powstaje z wódki cytrynowej, likieru triple sec, soku żurawinowego i limonkowego. Szkło do podania alkoholu można schłodzić, a brzegi ozdobić cukrem i plastrem limonki.

Dżem z pomarańczy

Dżem z pomarańczy

Dżem pomarańczowy można przygotować z owoców całych wraz ze skórką oraz dokładnie obranych. Pierwszy wariant jest bardziej aromatyczny, dzięki zawartym w skórce olejkom eterycznym, może jednak mieć delikatnie gorzki posmak, dlatego w tym przypadku niezastąpionym dodatkiem będzie świeży imbir. Dzięki niemu cała kompozycja smakowa nabiera ostrej nuty. Dżem z pomarańczy bez cukru można przygotować szczególnie wtedy, gdy owoce są bardzo słodkie, ewentualnie zastąpić cukier ksylitolem lub stewią.

Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach

Pieczony kurczak w pomarańczach to pomysł na przyrządzenie mięsa z chrupiącą skórką o intensywnym midowo-pomarańczowym aromacie. Drób należy zamarynować w miodzie, sosie sojowym, soku z cytryny oraz pomarańczy, czosnku i tymianku. Kurczaka w całości przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku, polewając sosem, który wydzieli się w czasie pieczenia. Piersi z kurczaka można przyrządzić z owocową zalewą. Po usmażeniu mięsa zalewa się je sosem z soku pomarańczowego, imbiru, czosnku, kurkumy, octu ryżowego i białego pieprzu.

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy to zarówno pyszny napój gaszący pragnienie, jak też też duża dawka składników odżywczych dla organizmu. Pomarańcza jest bogata w witaminę C, która wzmacnia system odpornościowy, oraz beta-karoten zapobiegający nowotworom i występowaniu zmarszczek. Dzienna dawka to jedna szklanka soku pomarańczowego. Jeśli jednak chcemy zachować jak najwięcej wartości odżywczych, należy samemu wyciskać sok, ponieważ produkty ze sklepu mają znaczne ilości cukru.

Znaleźliśmy 150 przepisów w kategorii Pomarańcza