Por charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem. Dzięki temu dodaje charakteru różnego typu przekąskom, sałatkom i surówkom. Znaczącą i niepodważalną pozycję zaskarbił sobie wśród włoszczyzny, którą dodajemy do zup.

Coraz częściej występuje w naszych kuchniach solo. Pory w śmietanie czy pory zapiekane to znakomite propozycje na przekąski. Te warzywo gra pierwsze skrzypce również w aromatycznym kremie z porów. Doskonale komponuje się z rybami, np. z sandaczem lub łososiem. Świetnie współgra z mięsami oraz idealnie nadaje się jako dodatek do wytrawnych tart i zapiekanek.

Por zawiera w sobie wiele witamin i soli mineralnych. Pomaga m.in. w walce z niestrawnością i otyłością. Chociaż przez wieki spotkać go można było wyłącznie w daniach serwowanych w biedniejszych domach, obecnie odzyskuje swoją kulinarną renomę. Pomysły na zaskakująco pyszne dania z porami mnożą się jak grzyby po deszczu.

Zachęcamy do odnalezienia swojego ulubionego przepisu na sałatkę z pora, zupę krem z porów, tartę z porami oraz wiele innych genialnych smakołyków!

Znaleźliśmy 374 przepisów w kategorii Pory

Zupa - krem z pora

Zupa - krem z pora

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z pora i sera

Pasta z pora i sera

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta ze szprotkami

Tarta ze szprotkami

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: