Pory

por

Przepisy na dania, zupy i sałatki z porem

Por charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem. Dzięki temu dodaje charakteru różnego typu przekąskom, sałatkom i surówkom. Znaczącą i niepodważalną pozycję zaskarbił sobie wśród włoszczyzny, którą dodajemy do zup.

Coraz częściej występuje w naszych kuchniach solo, jako pory w panierce, pory w śmietanie czy pory zapiekane. Pierwsze skrzypce gra także w aromatycznym kremie z porów. Doskonale komponuje się z rybami, np. z sandaczem lub łososiem. Świetnie współgra z mięsami. Niezastąpiony do wytrawnych tart i zapiekanek.

Por zawiera w sobie wiele witamin i soli mineralnych. Uznawany jest również za warzywo o właściwościach leczniczych. Pomaga m.in. w walce z niestrawnością i otyłością. Chociaż przez wieki spotkać go można było wyłącznie w daniach serwowanych w biedniejszych domach, obecnie odzyskuje swoją kulinarną renomę. Pomysły na zaskakująco pyszne dania z porami mnożą się jak grzyby po deszczu.

Zachęcamy do odnalezienia swojego ulubionego przepisu na sałatkę z pora, zupę krem z porów, tartę z porami oraz wiele innych genialnych smakołyków!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (332): kategoria: Pory    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane