Por charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem. Dzięki temu dodaje charakteru różnego typu przekąskom, sałatkom i surówkom. Znaczącą i niepodważalną pozycję zaskarbił sobie wśród włoszczyzny, którą dodajemy do zup.

Coraz częściej występuje w naszych kuchniach solo, jako pory w panierce, pory w śmietanie czy pory zapiekane. Pierwsze skrzypce gra także w aromatycznym kremie z porów. Doskonale komponuje się z rybami, np. z sandaczem lub łososiem. Świetnie współgra z mięsami. Niezastąpiony do wytrawnych tart i zapiekanek.

Por zawiera w sobie wiele witamin i soli mineralnych. Uznawany jest również za warzywo o właściwościach leczniczych. Pomaga m.in. w walce z niestrawnością i otyłością. Chociaż przez wieki spotkać go można było wyłącznie w daniach serwowanych w biedniejszych domach, obecnie odzyskuje swoją kulinarną renomę. Pomysły na zaskakująco pyszne dania z porami mnożą się jak grzyby po deszczu.

Zachęcamy do odnalezienia swojego ulubionego przepisu na sałatkę z pora, zupę krem z porów, tartę z porami oraz wiele innych genialnych smakołyków!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 347 przepisów w kategorii Pory

Sałatka z porów

Sałatka z porów

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: