Pory

por

Przepisy na dania, zupy i sałatki z porem

Por charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem. Dzięki temu dodaje charakteru różnego typu przekąskom, sałatkom i surówkom. Znaczącą i niepodważalną pozycję zaskarbił sobie wśród włoszczyzny, którą dodajemy do zup.

Coraz częściej występuje w naszych kuchniach solo, jako pory w panierce, pory w śmietanie czy pory zapiekane. Pierwsze skrzypce gra także w aromatycznym kremie z porów. Doskonale komponuje się z rybami, np. z sandaczem lub łososiem. Świetnie współgra z mięsami. Niezastąpiony do wytrawnych tart i zapiekanek.

Por zawiera w sobie wiele witamin i soli mineralnych. Uznawany jest również za warzywo o właściwościach leczniczych. Pomaga m.in. w walce z niestrawnością i otyłością. Chociaż przez wieki spotkać go można było wyłącznie w daniach serwowanych w biedniejszych domach, obecnie odzyskuje swoją kulinarną renomę. Pomysły na zaskakująco pyszne dania z porami mnożą się jak grzyby po deszczu.

Zachęcamy do odnalezienia swojego ulubionego przepisu na sałatkę z pora, zupę krem z porów, tartę z porami oraz wiele innych genialnych smakołyków!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (341): kategoria: Pory    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane