Kwaskowate porzeczki to typowe letnie owoce, które orzeźwiają i dostarczają wielu witamin. Bardzo popularne i ogólnodostępne już od lipca. Łatwa uprawa i brak szczególnych wymagań sprawiają, że wiele osób decyduje się na samodzielną uprawę porzeczek. Nie da się ukryć, że w sezonie, dobrze mieć w zasięgu ręki krzaczek oblepiony świeżutkimi porzeczkami.

Porzeczki czarne, porzeczki czerwone i porzeczki białe to najbardziej znane warianty kolorystyczne tych owoców. Doskonałe jako dodatek do deserów i mięs. To z ich udziałem powstają też pyszne muffinki, ciasteczka i ciasta z porzeczkami. Niezastąpione do wybornych w smaku nalewek porzeczkowych, gęstych syropów i znakomitych soków porzeczkowych. Idealne do przetworów, w tym konfitur i dżemów o kwaskowatym posmaku.

Porzeczki to bardzo wdzięczne owoce jeśli chodzi o przygotowywanie koktajli, musów i domowych lodów. Świetnie komponują się zarówno z kruchym ciastem i racuchami, jak również ze schabem czy kaczką. Dodają kwaskowatej nutki każdej potrawie. Przychodzą z pomocą, gdy mamy ochotę na wyraźne w smaku, nieco kwaśne orzeźwienie.

Zobaczcie, co możecie przygotować z czarnych, czerwonych i białych porzeczek!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 605 przepisów w kategorii Porzeczki

Porzeczkowa zupa

Porzeczkowa zupa

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Porzeczkowe brownie

Porzeczkowe brownie

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Porzeczkowy koktajl

Porzeczkowy koktajl

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: