Porzeczki są popularnymi krzewami jagodowymi uprawianymi w ogródku, ponieważ ich kultywacja jest prosta, a z kwaskowatych owoców można przyrządzić wiele dań. W Polsce występuje porzeczka zwyczajna (czerwona), czarna oraz biała. Z owoców najczęściej robi się sok, który przynosi ukojenie w upalne dni. Porzeczki zawierają również wiele witamin. Czarna porzeczka zawiera flawonoidy, który pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, spowalniają proces starzenia oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Porzeczki czerwone i czarne 

Czerwone i białe porzeczki są słodsze od czarnych, dlatego częściej wykorzystuje się je jako składniki do przygotowania pysznych ciast i ciasteczek. Wybornie smakują eklerki z kremem capuccino, białą czekoladą i porzeczkami, sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką, kawowe muffiny z malinami i czerwoną porzeczką, tarta z czerwoną porzeczką i bezą czy galaretka z czerwonej porzeczki i zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki. Porzeczki idealnie komponują się z malinami, agrestem, jeżynami, poziomkami oraz wiśniami. Wybornie smakują torty, w których znajduje się dużo czerwonych i białych owoców, ponieważ ich lekko kwaskowaty smak uzupełnia słodkie ciasto.

Porzeczki czarne

Czarna porzeczka jest również składnikiem wielu deserów. Sernik z czarną porzeczką, pianka z czarnych porzeczek, placek z czarnymi porzeczkami, porzeczkowa tarta z białą czekoladą, ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczką - to tylko niektóre z wielu propozycji, które można przygotować w domu.

Potrawy z porzeczkami

Porzeczkowa konfitura z pomarańczą, czosnkiem i cytryną pasuje do różnych mięs (wołowiny, kurczaka), nadając potrawie wyjątkowy aromat. Z porzeczki robi się również dżemy, kompoty oraz kisiel. Popularne są również nalewki porzeczkowe, które przypominają o lecie w zimowe wieczory.


Zdjęcie: Fotolia

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C i soli mineralnych wspomagających układ odpornościowy organizmu. Do przygotowania napoju z poprzeczek potrzeba dużego słoika i gazy. Owoce układa się w naczyniu warstwami i przesypuje cukrem. Następnie słoik przykrywa się gazą i pozostawia na tydzień w ciepłym miejscu. Po tym czasie można zlać sok porzeczkowy do butelek i odstawić go do spiżarki.

Znaleźliśmy 607 przepisów w kategorii Porzeczki

Porzeczkowe motylki

Porzeczkowe motylki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Porzeczkowa zupa

Porzeczkowa zupa

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Porzeczkowe brownie

Porzeczkowe brownie

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Porzeczkowy koktajl

Porzeczkowy koktajl

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: