Daniem, które z pewnością zna każdy, a wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, jest potrawka z kurczaka. Dla licznych gospodyń domowych przygotowanie potrawki z gotowanego kurczaka jest rozwiązaniem problemu wykorzystania mięsa z rosołu. Potrawka doskonale smakuje podawana z tłuczonymi ziemniaczkami, z kaszami bądź z białym ryżem. Klasyczną potrawkę z kurczaka przygotuje się na bazie rosołu, ugotowanej piersi z kurczaka, marchewki, pietruszki i selera. Danie można zagęścić za pomocą zasmażki wykonanej z masła, mąki i mleka. Do potrawki niekiedy dodaje się nietypowe składniki, które dodadzą jej oryginalnego smaku. Jedną z propozycji jest przygotowanie potrawki z kurczaka z pieczarkami lub z rodzynkami. Klasyczna wersja tego dania jest przyrządzana w dość gęstym białym sosie, a prawdziwym przysmakiem jest potrawka w sosie śmietanowo-koperkowym bądź cytrynowym. Oprócz tradycyjnych warzyw korzeniowych, potrawę tą można zrobić z dodatkiem zielonego groszku i konserwowej kukurydzy. Oszczędnością czasu będzie wykorzystanie mrożonej mieszanki warzywnej, czyli tak zwanej włoszczyzny.

Znaleźliśmy 198 przepisów w kategorii Potrawka z kurczaka

Potrawka z rosołu

Potrawka z rosołu

zbysiowa zbysiowa
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: