Przekąski to rodzaj pożywienia podawanego miedzy głównymi posiłkami. Ich rolą jest głównie zaspokojenie małego głodu oraz zaostrzenie apetytu na większy posiłek. Na rynku dostępne są przekąski typu chipsy, paluszki, ciasteczka czy batony. Są to produkty niezdrowe i nie warte naszej uwagi. Najlepiej zastąpić je owocami, warzywami czy domowymi wypiekami!

Przekąskami pobudzającymi apetyt mogą być tosty, małe kanapeczki z łososiem, a także galareta wieprzowa z warzywami. Do przekąsek należą także mini dania, które często serwowane są na przyjęciach.

Przekąskami takiego typu są paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem, koreczki z żółtego sera, szynki i oliwki czy paluszki z kminkiem i serem. Smakołyki tego rodzaju wykonamy szybko, a ich efektywny wygląd zaskoczy naszych gości.

Między głównymi posiłkami mamy również, nieodpartą ochotę na coś słodkiego, wtedy warto sięgnąć po ciasteczka zbożowe, domowe muffinki z kawałkami czekolady lub po prostu soczysty owoc!
Zajadajmy pyszne przekąski i podawajmy je w różnych formach!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 6495 przepisów w kategorii Przekąski

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Di gotuje Di gotuje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kasztany jadalne

Kasztany jadalne

Di gotuje Di gotuje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Panierowane tofu

Panierowane tofu

Di gotuje Di gotuje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: