Przepiórki są doskonale znane w świecie kulinarnym. Poza wspaniałym mięsem dostarczają nam bardzo wartościowych jajek, które cenione są zwłaszcza przez osoby uczulone na białko jaj kurzych.

Jajka pochodzące od tych ptaków idealnie sprawdzają się do sałatek, naleśników, a nawet ciast. Dzięki swym właściwościom odżywczym znajdują duże grono wielbicieli. Mięso z tych ptaków ma jasnoróżowy kolor, jest bardzo delikatne i chude.

Przepiórki można gotować, dusić, piec, nadziewać warzywnym, owocowym lub mięsnym farszem. Wspaniałym pomysłem na pożywny posiłek jest zupa z przepiórki, doda nam wiele wigoru i witamin.

Przepiórkę pieczona najlepiej podlewać sokiem z cytrusów, winem lub zwyczajnie wodą. Mięso nabierze wtedy miękkości, a zapach zalewy wydobędzie jego swoisty smak. Bardzo myśliwskim daniem mogą okazać się pieczone przepiórki z grzybami leśnymi. Aromat unoszący się podczas pieczenia, skusi wszystkich domowników. Korzystajcie z inspiracji kulinarnych na przepiórki!

Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Polecane przepisy do kategorii