Jeśli dotychczas nie mieliście okazji spróbować mięsa przepiórczego, najwyższa pora nadrobić zaległości! Niestety wciąż ten gatunek drobiu nie pojawia się zbyt często na rodzimych stołach, zaś w restauracjach zaliczany jest do wykwintnych dań!

Co ciekawe, według starożytnych wierzeń mięsu przepiórczemu przypisywano cudowną moc uzdrawiającą! W Egipcie serwowane było kapłanom, zajadali się nim bogaci Egipcjanie a także budowniczowie dobrze znanych nam piramid.

Delikatne, o jasnoróżowym kolorze, mięso przepiórki jest nie tylko chude i bogate w witaminy, ale przede wszystkim bardzo smaczne! Przypomina kurczaka, choć posiada od niego intensywniejszy zapach.

Przepiórkę można przygotowywać na wiele różnych sposobów: piec, gotować, dusić, faszerować (owocami, mięsem, ziołami a nawet owocami). Idealnie nadaje się do przygotowania różnorodnych zup, rosołu czy potrawki.

Jedyną wadą przepiórki jest… jej wielkość. Przygotowując ją w wersji pieczonej należy uwzględnić przynajmniej jedną sztukę drobiu na osobę. Warto skosztować również przepiórczych jajek, których smak różni się od jaj kurzych. Ich wartość odżywcza również przewyższa popularnie stosowane w polskich kuchniach jaja.

Jajecznica z jaj przepiórczych

Jako kurze odpowiada 3-4 jajkom przepiórczym. Aby zrobić jajecznicę, należy odpowiednią ilość jajek rozbić do miski lub kubka. Na patelni rozgrzewa się olej lub masło, przelewa do niej rozbite jajka i miesza drewnianą łyżką. Jajecznica z jajek przepiórczych jest gotowa w niecałą minutę. Śniadanie można doprawić solą, pieprzem lub ulubionymi ziołami.  

Zainspirujcie się naszymi przepisami na to drobiowe mięso! Odkrywajcie nowe smaki i receptury - z pewnością będziecie usatysfakcjonowani. Zapraszamy! 
Bażant

Bażant

Potrawy z bażanta są podstawą tradycyjnej kuchni staropolskiej. Mięso tego dzikiego ptaka jest trochę twardsze od popularnych rodzajów drobiu, takich jak kurczak czy indyk. Jest też ciemniejsze i ma charakterystyczny zapach. Z tego powodu przed przygotowaniem bażanta należy go długo marynować w przyprawach i ziołach. Niektórzy myśliwi polecają także kruszenie bażanta, czyli powieszenie nieoskubanego ptaka na kilka dni w zimnym miejscu. Można to zastąpić przechowywaniem w zamrażarce. Najpopularniejsze potrawy z bażanta to rosół, bażant pieczony z jabłkami, pieczony w rękawie lub duszony.

Kuropatwa

Kuropatwa

Mięso kuropatwy ma mniejszą zawartość tłuszczu, w porównaniu np. z mięsem kaczki. Kuropatwę piecze się, podobnie jak przepiórkę, obtoczoną kawałkami słoniny, by w czasie pieczenia mięso nie wyschło. Z mięsa można przygotowywać dania obiadowe oraz zupy, np. rosół z kuropatwy. Tuszkę ptaka marynuje się w czosnku, rozmarynie, zielu angielskim, pietruszce i liściach laurowych. Pieczone nogi kuropatwy można podawać z sosem z dzikiej róży, borówkowym i śliwkowym. Dodatkiem do obiadu mogą być np. ziemniaki, kasza, kluski śląskie.

Dziczyzna

Dziczyzna

Dziczyzna doskonale się sprawdzi na eleganckie przyjęcia lub uroczyste rodzinne obiady. Mięso pozyskuje się z upolowanych zwierząt, na przykład dzika, kaczki, jelenia, zająca, bażanta, perliczki lub sarny. Produkt powinien być przebadany przez weterynarza, by wykluczyć obecność wirusów i bakterii. Dziczyznę w marynacie można usmażyć, upiec albo ugotować na parze. Dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym, kluskami śląskimi bądź kaszą gryczaną oraz surówkami.

Kaczka

Kaczka

Kaczka w różnych odsłonach to potrawa od wieków związana z kuchnią polską. Kaczka pieczona w całości, faszerowana podrobami, jabłkami, żurawiną czy warzywami to doskonała propozycja na odświętny obiad. Pierś z kaczki duszona w winie i podawana z aromatycznymi sosami sprawdzi się na romantycznej kolacji we dwoje. Z kolei pieczone kacze udka to pomysł na szybki posiłek dla całej rodziny. Miłośnicy kuchni azjatyckiej serwują kaczkę po pekińsku lub chińsku. Z kaczki można przyrządzić również rozgrzewający rosół lub inne zupy na bulionie. Przysmakiem jest także wędzone mięso z kaczki.