Jeśli dotychczas nie mieliście okazji spróbować mięsa przepiórczego, najwyższa pora nadrobić zaległości! Niestety wciąż ten gatunek drobiu nie pojawia się zbyt często na rodzimych stołach, zaś w restauracjach zaliczany jest do wykwintnych dań!

Co ciekawe, według starożytnych wierzeń mięsu przepiórczemu przypisywano cudowną moc uzdrawiającą! W Egipcie serwowane było kapłanom, zajadali się nim bogaci Egipcjanie a także budowniczowie dobrze znanych nam piramid.

Delikatne, o jasnoróżowym kolorze, mięso przepiórki jest nie tylko chude i bogate w witaminy, ale przede wszystkim bardzo smaczne! Przypomina kurczaka, choć posiada od niego intensywniejszy zapach.

Przepiórkę można przygotowywać na wiele różnych sposobów: piec, gotować, dusić, faszerować (owocami, mięsem, ziołami a nawet owocami). Idealnie nadaje się do przygotowania różnorodnych zup, rosołu czy potrawki.

Jedyną wadą przepiórki jest… jej wielkość. Przygotowując ją w wersji pieczonej należy uwzględnić przynajmniej jedną sztukę drobiu na osobę. Warto skosztować również przepiórczych jajek, których smak różni się od jaj kurzych. Ich wartość odżywcza również przewyższa popularnie stosowane w polskich kuchniach jaja.

Zainspirujcie się naszymi przepisami na to drobiowe mięso! Odkrywajcie nowe smaki i receptury - z pewnością będziecie usatysfakcjonowani. Zapraszamy! 

Polecane przepisy do kategorii Przepiórka