Ogórki to jedne z bardziej lubianych w Polsce warzyw. Oprócz surowych, wprost ubóstwiamy wszelkiego rodzaju przetwory. Pikle z ogórków, ogórki po meksykańsku, cygańsku lub warszawsku biją rekordy popularności. Nic jednak nie przebije ogórków kiszonych, konserwowych czy też marynowanych w occie. Warto również wypróbować wersje na słodko – z miodem lub cukrem. Ciekawą opcją są również ogórki krokodylki, czyli warzywa pokrojone w charakterystyczny kształt i zamarynowane w kwaśnej lub słodkiej zalewie.

Zasmakuj w przepisach na oryginalne przetwory z ogórków i znajdź swój ulubiony!
Ogórki z chili

Ogórki z chili

Ogórki z chili przyrządza się z małych ogórków, które można zostawić w całości, pokroić w słupki, w plasterki lub w ćwiartki. Przygotowuje się je z zalewie octowej z dodatkiem czosnku, papryki chili, ziela angielskiego i gorczycy. Najlepiej dodać paprykę sproszkowaną, chociaż można również użyć świeżej, pokrojonej w paski. Taką przystawkę poleca się jako dodatek do obiadu.

Ogórki po warszawsku

Ogórki po warszawsku

Ogórki po warszawsku przygotowuje się z niewielkich ogórków, pokrojonych w słupki. Są to ogórki konserwowe, które przyrządzane są w marynacie octowej. Najlepiej smakują z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, białej gorczycy, marchewki oraz czosnku. Można dodać do nich chrzan lub papryczkę chili, żeby były ostrzejsze. Poleca się podawanie ogórków po warszawsku w formie przekąski do obiadu.

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Kiszone ogórki to polski przysmak, który jest przygotowywany w glinianych beczkach lub słojach. Podczas procesu kiszenia zyskują nowych właściwości odżywczych, które wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz działają zbawiennie na sylwetkę. Pozostały kwas mlekowy możemy wykorzystać do przyrządzenia barszczu oraz zakwasu. Są idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek jarzynowych i śledziowych.

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe powstają poprzez marynowanie. Umyte warzywa w skórce należy włożyć do słoika wraz z: krążkami cebuli, plasterkami marchewki, ząbkami czosnku, chrzanem, koprem, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, gorczycą i liściem laurowym. W rondelku należy podgrzać wodę, ocet, sól i cukier, a następnie zalać ogórki, aż po ich czubki. Przetwory pasteryzuje się przez 10 minut we wrzątku lub piekarniku. Słoiki warto również postawić do góry dnem, by się zawekowały, a następnie przenieść w chłodne, ciemne miejsce. Ogórki konserwowe świetnie smakują również z: dodatkiem chili, miodem i musztardą.

Ogórki z kurkumą

Ogórki z kurkumą

Kurkumę można wykorzystać w kuchni do zrobienia octowej marynaty, np. na zimowe przetwory. Ogórki w kurkumie wekuje się i przechowuje w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Warzywa kroi się wzdłuż i układa w słoikach razem z zielem angielskim, czosnkiem i świeżym koprem. Do składników można dodać inne warzywa. Ogórki z kurkumą i papryką będą miały bardziej wyrazisty smak. Zalewę przygotowuje się z kurkumy, wody, octu, cukru oraz soli. Składniki na marynatę doprowadza się do wrzenia i gorącym płynem zalewa ogórki.

Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków do słoika jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników. Oprócz ogórków warto wykorzystać marchewkę, paprykę, cukinię lub cebulę. Całość kroi się na plasterki, umieszcza w słoiku i zalewa marynatą na bazie octu, wody lub pomidorów. Tak przygotowaną sałatkę można zawekować i przechowywać nawet kilka miesięcy. Sałatkę z ogórków i papryki można później wykorzystać jako dodatek do obiadu.

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Ogórki w zalewie musztardowej to doskonała przekąska na imprezę. Pikle w musztardzie robi się bardzo prosto. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa na bazie musztardy, octu i przypraw. Aby całość nie wyszła za ostra, warto dodać nieco miodu. Tak przygotowane ogórki w musztardzie można zawekować i zachować na zimę. Wówczas niezależnie od pory roku, będzie można się raczyć pysznymi piklami!

Ogórki z curry

Ogórki z curry

Ogórki z curry to doskonała przekąska, zakąska i dodatek do potraw. Takie przetwory są chrupiące, aromatyczne i mają wyrazisty smak. Świeże warzywa należy umyć, obrać, pokroić w słupki włożyć do wyparzonych słoików i udekorować gałązkami kopru oraz krążkami cebuli. Następnie ogórki zalewa się wodą z octem, solą, cukrem, curry i gorczycą. Po zakręceniu słoików przetwory pasteryzuje się przez 5 minut, by były zdatne do spożycia przez cały rok. Ogórki z curry świetnie komponują się z daniami obiadowymi, mięsami, sosami, pieczywem i sałatkami. Dobrze smakują również same.

Mizeria na zimę

Mizeria na zimę

Wszyscy uwielbiamy mizerię latem – porą roku, kiedy ogórki są łatwo dostępne, tanie i przede wszystkim świeże. Wykorzystując duże ogórki, które nie nadają się do kiszenia, można przygotować mizerię na zimę i cieszyć się smakiem przetworu praktycznie cały rok. Obok dużych ogórków do przygotowania tej znakomitej przystawki do obiadu potrzebna będzie nam także cebula, sól, pieprz i cukier, ocet oraz opcjonalnie koperek. Wystarczy pokroić ogórki, wymieszać z pozostałymi składnikami, nałożyć mizerię do słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Obok wersji kiszonej, to właśnie ogórki małosolne są najpopularniejszymi przetworami z tych warzyw. Przygotowuje się je podobnie jak do kwaszonych. Jedyna różnica jest w marynacie. Zalewa do ogórków małosolnych jest mniej słona, dzięki czemu warzywa jedynie delikatnie miękną. Ogórki zalewa się nią i odstawia na zaledwie kilka dni. Gotowe warzywa można zawekować lub wykorzystać do sałatki czy też chłodnika.

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Pochodząca ze Skandynawii sałatka szwedzka jest świetnym pomysłem na zimowy czas. Kiedy nie ma w sklepach świeżych warzyw, ten rodzaj sałatki, oparty na zakonserwowanych przetworach, jest idealnym rozwiązaniem. Składa się głównie z ogórków gruntowych z dodatkiem marchewki, octu i soli. W przeciwieństwie do przetworów sklepowych, sałatki domowej roboty mają słodkawy smak i delikatny aromat, przez co idealnie pasują jako dodatek do kanapek lub obiadu.

Polecane przepisy do kategorii Przetwory z ogórków

Znaleźliśmy 480 przepisów w kategorii Przetwory z ogórków

Ogórki z czosnkiem

Ogórki z czosnkiem

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: