Przetwory
przetwory

Przepisy na przetwory

Przetwory to jeden z najbardziej znanych sposobów pozwalających przedłużyć smak sezonowych warzyw i owoców. Dżemy, konfitury, soki, kompoty, a także marynaty i kiszonki to przetwory, których nie powinno zabraknąć w żadnej domowej spiżarni. Jednak, by tak się stało, trzeba o tym pomyśleć dużo wcześniej.

Za przygotowywanie przetworów najlepiej wziąć się wówczas, gdy sezon na określone warzywa i owoce jest w pełni. Oczywiście w sklepach i supermarketach zimą także dostaniemy słoiczki z przetworami, jednak ich smak w niczym nie przypomina tych domowych. Przetwory własnej roboty to cała kwintesencja naturalnego smaku i aromatu. Brak konserwantów i ulepszaczy sprawia, że z przyjemnością sięga się po nie w chłodne dni.

Przepisów na przetwory jest wiele. Niektórzy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie sprawdzone receptury. Półki domowych spiżarni zapełniają tradycyjne konfitury i dżemy z truskawek i porzeczek. Swoje miejsce znajdują także powidła śliwkowe i wiśniowe oraz obowiązkowo soki z malin. Coraz częściej pojawiają się też na nich smakowite frużeliny, czyli owoce w żelu.

Wśród przetworów z warzyw prym wiodą konserwowe i kiszone ogórki. Dużą popularnością cieszy się marynowana papryka oraz grzyby marynowane. Coraz częściej do przetworów wykorzystuje się także buraczki, pomidory i cukinię.

Przygotowanie smacznych przetworów wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jednak taki trud z pewnością się opłaca! Dlatego zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów na pyszne przetwory.

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (2957): kategoria: Przetwory    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
  • Marmolada winogron i jabłko
    Noruas - Przepis na: Marmolada winogron i jabłko

    Noruas

    offline
    Przepisy: 454

    Miałam ochotę na przetwory z winogronem. Okazały się być wyzwaniem, ale jednak! Opłacało się! Wspaniały, kwaskowaty smak dopełnia całości.

    łatwe powyżej 60 min
  • Marmolada jabłko z miętą
    Noruas - Przepis na: Marmolada jabłko z miętą

    Noruas

    offline
    Przepisy: 454

    Smak zainspirowany popularnym napojem. Okazało się że w wersji przetworu jest również bardzo smaczny i zdrowy.

    łatwe powyżej 60 min
  • Marynowane buraczki

    Marynowane buraczki(0)

    29 wrz 2014 15:14 Przetwory
    aga-25 - Przepis na: Marynowane buraczki

    aga-25

    offline
    Przepisy: 308

    Świetny przetwór na zimę idealne do sałatek czy do zwykłych buraków z chrzanem! coś dla urozmaicenia obiadow!

    łatwe 30-60 min porcji: 8
  • Dżem jarzębinowo-jabłkowy
    Noruas - Przepis na: Dżem jarzębinowo-jabłkowy

    Noruas

    offline
    Przepisy: 454

    Przetwory można można zrobić ze wszystkiego. Tym razem skusiłam się na jarzębinę. Chcesz poznać przepis? Zapraszam!

    łatwe 30-60 min
  • Przecier pomidorowy

    Przecier pomidorowy(0)

    24 wrz 2014 15:15 Pomidory, Przetwory
    margarytka - Przepis na: Przecier pomidorowy

    margarytka

    offline
    Przepisy: 26

    Bez konserwantów i sztucznych barwników przecier pomidorowy własnej roboty.Idealny do zupy jak i do sosu.

    łatwe powyżej 60 min
  • Nutella śliwkowa

    Nutella śliwkowa(0)

    24 wrz 2014 14:39 Dodatki, Przetwory, Śliwki
    Jazzowe Smaki - Przepis na: Nutella śliwkowa

    Jazzowe ...

    offline
    Przepisy: 6

    Nutella śliwkowa to zdrowy odpowiednik ulubionego przez dzieci kremu orzechowego. Dzięki słodkości śliwek węgierek uzyskujemy wspaniały krem, który zachwyca smakiem.

    łatwe powyżej 60 min
  • Biała kapusta z burakami
    dagita - Przepis na: Biała kapusta z burakami

    dagita

    offline
    Przepisy: 28

    Przepis dostałam od mamy mojego męża i już z nami zostanie gdyż ta sałatka nam bardzo zasmakowała :)

    łatwe powyżej 60 min
  • Marynowane grzybki
    dagita - Przepis na: Marynowane grzybki

    dagita

    offline
    Przepisy: 28

    Przepis dostałam od mamy mojego męża i teraz robię te grzybki sama mojemu mężowi bo w takiej wersji bardzo mu smakują :)

    łatwe 30-60 min
  • Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką
    Bernadetta - Przepis na: Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką

    Bernadetta

    offline
    Przepisy: 926

    Podgrzybki marynowane z cebulką i marchewką- świetne do sałatek, na kanapki czy też soli na przegryzkę.

    łatwe 30-60 min
  • Konfitura z dyni z ananasem
    Jazzowe Smaki - Przepis na: Konfitura z dyni z ananasem

    Jazzowe ...

    offline
    Przepisy: 6

    Konfitura dyniowa z ananasem to świetny sposób na oryginalne wykorzystanie dyni. Powidła są słodko kwaskowe, o wyjątkowym aromacie. Pasują do chleba lecz także jako nadzienie do ciast,pączków.

    vege łatwe powyżej 60 min porcji: 4
  • Sos słodko-kwaśny z cukinią
    migotka28 - Przepis na: Sos słodko-kwaśny z cukinią

    migotka28

    offline
    Przepisy: 378

    Nigdy nie robiłam takiego sosu ale dostałam przepis od znajomej i postanowiłam wypróbować. Cukinii w warzywniaczku sporo więc warto zrobic zapasy na zimę.

    vege łatwe powyżej 60 min
  • Zimowe leczo do słoików

    Zimowe leczo do słoików(0)

    21 wrz 2014 09:26 Przetwory
    aga-25 - Przepis na: Zimowe leczo do słoików

    aga-25

    offline
    Przepisy: 308

    Prawdziwa pyszność na zimę dodać tylko szynkę lub kiełbaskę i można się zajadać do woli nim ! Pasteryzujemy 10-15 minut.

    łatwe 30-60 min porcji: 10
  • Jabłka suszone na zimowy kompot
    edytaha - Przepis na: Jabłka suszone na zimowy kompot

    edytaha

    offline
    Przepisy: 686

    Ususzone własnoręcznie jabłka nadają się nie tylko na zimowy kompot, mogą być również zdrowym składnikiem domowego musli.

    vege łatwe powyżej 60 min
  • Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji
    edytaha - Przepis na: Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji

    edytaha

    offline
    Przepisy: 686

    Od wielu lat nie przerobiłam takiej ilości jabłek jak w tym roku. Mam dziesiątki słoiczków musu i sporo ususzonych. I to jeszcze nie koniec. Postanowiłam więc pokombinować z różnymi smakami dżemów. Ten dżem to pierwsza kombinacja, całkiem udana :)

    łatwe 30-60 min
  • Przecier z dyni

    Przecier z dyni(0)

    20 wrz 2014 14:29 Dynia, Przetwory
    Jazzowe Smaki - Przepis na: Przecier z dyni

    Jazzowe ...

    offline
    Przepisy: 6

    Przecier z dyni, inaczej puree z dyni to świetny pomysł na zachowanie świeżego musu z dyni na zimowe dni. Upieczona i pasteryzowana dynia może nam posłużyć jako baza do zup, ciast, czy placuszków.

    łatwe 30-60 min
  • Dżem mirabelkowy

    Dżem mirabelkowy(0)

    20 wrz 2014 09:57 Przetwory, Śliwki
    Noruas - Przepis na: Dżem mirabelkowy

    Noruas

    offline
    Przepisy: 454

    Mirabelki rosną na drzewach i aż proszę się o zrywanie. Aż trudno się nie skusić. Polecam dżem, jest wspaniały!

    łatwe 30-60 min
  • Marynowane maślaki
    nogawkuchni - Przepis na: Marynowane maślaki

    nogawkuchni

    offline
    Przepisy: 217

    Pyszne, samodzielnie zebrane leśne maślaki w octowej zalewie zamarynowane do słoiczków będą znakomite w ramach zimowych zapasów.

    łatwe powyżej 60 min
  • Śliwki z kandyzowanym aloesem i rodzynkami
    zewa - Przepis na: Śliwki z kandyzowanym aloesem i rodzynkami

    zewa

    offline
    Przepisy: 1792

    Jak wiecie lubię czasem poeksperymentować z przetworami. I to jest jedna z takich kombinacji. Zaskakujące ale smaczne połączenie śliwek, rodzynek i kandyzowanego aloesu.

    łatwe 30-60 min
  • Paprykowa pasta lub ketchup
    reanja - Przepis na: Paprykowa pasta lub ketchup

    reanja

    offline
    Przepisy: 280

    To idealny dodatek do kanapek czy wędliny i nam zastępuje popularny ketchup. Jest o niebo lepsza -przynajmniej dla nas, i wiem co jem :)

    vege łatwe powyżej 60 min
  • Ekspresowe śliwki

    Ekspresowe śliwki (0)

    16 wrz 2014 16:27 Przetwory, Śliwki
    zewa - Przepis na: Ekspresowe śliwki

    zewa

    offline
    Przepisy: 1792

    Bardzo szybkie śliwki a dlaczego szybkie ? Bo z cukrem żelującym 3 : 1 zapobiegającemu pleśnieniom przetworów. Do ciast będą jak znalazł.

    łatwe 30-60 min

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane