Przetwory

przetwory

Przepisy na przetwory

Przetwory to jeden z najbardziej znanych sposobów pozwalających przedłużyć smak sezonowych warzyw i owoców. Dżemy, konfitury, soki, kompoty, a także marynaty i kiszonki to przetwory, których nie powinno zabraknąć w żadnej domowej spiżarni. Jednak, by tak się stało, trzeba o tym pomyśleć dużo wcześniej.

Za przygotowywanie przetworów najlepiej wziąć się wówczas, gdy sezon na określone warzywa i owoce jest w pełni. Oczywiście w sklepach i supermarketach zimą także dostaniemy słoiczki z przetworami, jednak ich smak w niczym nie przypomina tych domowych. Przetwory własnej roboty to cała kwintesencja naturalnego smaku i aromatu. Brak konserwantów i ulepszaczy sprawia, że z przyjemnością sięga się po nie w chłodne dni.

Przepisów na przetwory jest wiele. Niektórzy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie sprawdzone receptury. Półki domowych spiżarni zapełniają tradycyjne konfitury i dżemy z truskawek i porzeczek. Swoje miejsce znajdują także powidła śliwkowe i wiśniowe oraz obowiązkowo soki z malin. Coraz częściej pojawiają się też na nich smakowite frużeliny, czyli owoce w żelu.

Wśród przetworów z warzyw prym wiodą konserwowe i kiszone ogórki. Dużą popularnością cieszy się marynowana papryka oraz grzyby marynowane. Coraz częściej do przetworów wykorzystuje się także buraczki, pomidory i cukinię.

Przygotowanie smacznych przetworów wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jednak taki trud z pewnością się opłaca! Dlatego zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów na pyszne przetwory.

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (3107): kategoria: Przetwory    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
  • Domowa ziołowa sól
    Gatita

    Gatita


    Przepisy: 140

    Dzisiaj podrzucam przepis na aromatyczną sól zrobioną w domu. Jest to ziołowa sól według przepisu Stefanii Korżawskiej, autorki wielu książek zioło leczniczych, propagatorki zdrowego stylu życia i jedzenia.

    łatwe 1-30 min porcji: 20
  • Kandyzowana skórka z Pomelo
    ajrinwu

    ajrinwu


    Przepisy: 42

    Skórka z Pomelo różni się aromatem oraz wyglądem od skórki z mandarynek czy pomarańczy ale szczerze mówiąc bardziej mi smakuje niż kandyzowana skórka cytryny.

    średne powyżej 60 min
  • Skórka kandyzowana z mandarynek
    ajrinwu

    ajrinwu


    Przepisy: 42

    Bardzo aromatyczna skórka z mandarynek którą można dodawać do smażenia naleśników jako dodatek do wszelkiego rodzaju serników a także twarogu na słodko.

    vege średne powyżej 60 min
  • Pieczarki na przyjęcie
    Bożena P

    Bożena P


    Przepisy: 4

    Idealna i szybka przystawka na niespodziewanych gości, polecam bardzo gorąco, bardzo często gości na moim stole.

    łatwe 1-30 min porcji: 6
  • Przecier pomidorowy

    Przecier pomidorowy(0)

    16 lut 2015 18:30 Przetwory
    primavera

    primavera


    Przepisy: 30

    W lecie, kiedy stragany uginają się pod ciężarem warzyw warto pomyśleć o przygotowaniach do zimy. Przecier pomidorowy, to coś, co warto mieć w każdej spiżarni.

    łatwe 30-60 min
  • Papryka konserwowa

    Papryka konserwowa(0)

    16 lut 2015 02:51 Papryka, Przetwory
    nogawkuchni

    nogawkuchni


    Przepisy: 364

    Taka papryka świetnie nada się jako dodatek do dania obiadowego, czy do kolacji, jako dodatek do kanapek, będzie też świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez.

    łatwe 30-60 min
  • Kiełbasa wieprzowa ze słoika
    gosia p.

    gosia p.


    Przepisy: 692

    Tak przygotowaną kiełbasę wieprzową ze słoika podaję jako dodatek do chleba lub na chleb. Polecam, jest łatwa w przygotowaniu tylko trochę czasu zajmuje gotowanie.

    łatwe powyżej 60 min
  • Kiełbasa ze słoika
    Gatita

    Gatita


    Przepisy: 140

    To idealna domowa wędlina, bez żadnych polepszaczy czy chemicznych wypełniaczy. A na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Po 3-krotnej pasteryzacji może być przechowywana nawet do sześciu miesięcy.

    łatwe powyżej 60 min porcji: 20
  • Łatwy dżem wiśniowy

    Łatwy dżem wiśniowy(0)

    11 lut 2015 16:27 Przetwory, Wiśnie
    nogawkuchni

    nogawkuchni


    Przepisy: 364

    Dżem wiśniowy domowej produkcji z kawałkami wiśni świetny do pieczywa, jak i jako dodatek do różnorakich wypieków i słodkości.

    łatwe powyżej 60 min
  • Marynowane śliwki

    Marynowane śliwki(0)

    04 lut 2015 21:54 Przetwory, Śliwki
    Hrabina w kuchni

    Hrabina ...


    Przepisy: 141

    Marynowane śliwki w occie to smaczny dodatek do mięs, sałatek czy pasztetów, ale również są doskonale do potraw świątecznych.

    łatwe 30-60 min
  • Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę
    ajrinwu

    ajrinwu


    Przepisy: 42

    Buraczki z dodatkiem kminku, w zalewie- na zimę mogą być wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju obiadów.

    łatwe powyżej 60 min
  • Dżem truskawkowy z dodatkiem kawy
    nogawkuchni

    nogawkuchni


    Przepisy: 364

    Pyszny, domowy truskawkowy dżem urozmaicony, wzbogacony dodatkiem kawy rozpuszczalnej, która smakowicie wyostrza, bardziej podkreśla truskawkowy smak.

    łatwe powyżej 60 min
  • Smalec do chleba

    Smalec do chleba(2)

    15 sty 2015 18:21 Przetwory
    Gatita

    Gatita


    Przepisy: 140

    Nie ma nic lepszego niż domowy smalec do świeżo upieczonego domowego chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący ogórek. W sam raz na Karnawał.

    łatwe 30-60 min porcji: 20
  • Mozaika drobiowa

    Mozaika drobiowa (3)

    15 sty 2015 14:27 Kurczak, Przetwory
    lalunia

    lalunia


    Przepisy: 1285

    Odkryłam super fajne " urządzenie " czyli szynkowar . Odkryłam , że dzięki niemu będę mogła robić domowe szyneczki bez konserwantów , takie jakie chcę i lubię. Model którego użyłam to : (szynkowar) „Singiel” o pojemności 900 g

    łatwe powyżej 60 min porcji: 20
  • Sałatka z ogórków i papryki
    alien1985

    alien1985


    Przepisy: 295

    Rewelacyjna sałatka do słoików na zimę. Z ogórków, papryki i cebuli. Lekko słodka. Można ją podać jako dodatek do obiadu lub na stół jako przekąskę.

    łatwe powyżej 60 min
  • Puree z pieczonej dyni zwyczajnej
    Annisa

    Annisa


    Przepisy: 80

    Prosty sposób na przygotowanie półproduktu. Po przygotowaniu dzielimy na porcje, zamrażamy i możemy wykorzystać w każdej chwili :)

    łatwe powyżej 60 min porcji: 13
  • Marynowane patisony

    Marynowane patisony(0)

    09 sty 2015 21:04 Przetwory
    anulkadh

    anulkadh


    Przepisy: 473

    Patisony wyglądają bardzo apetycznie i można nimi doskonałe przystroić zimna płytę na naszych stołach.

    łatwe powyżej 60 min
  • Domowa konfitura z cytrusów
    kontakt1982

    kontakt1982


    Przepisy: 163

    Tą konfiturę możecie przyrządzić w każdej chwili,bo cytrusy są zawsze dostępne. Konfitura jest bajeczna, idealnie pasuje do herbaty, do ciasta, na kanapkę a nawet solo. To must have domowej spiżarni, przekonajcie się sami :)

    łatwe 30-60 min porcji: 2
  • Sałatka z buraczków na zimę
    szpileczka

    szpileczka


    Przepisy: 1203

    To jest mój ulubiony przepis na sałatkę z buraczków na zimę. Jej wykonanie nie jest trudne, a warto mieć w spiżarce zapasik do zimowych obiadów.

    średne powyżej 60 min
  • Dżem jabłkowy z koszteli

    Dżem jabłkowy z koszteli(0)

    08 sty 2015 17:30 Przetwory
    szpileczka

    szpileczka


    Przepisy: 1203

    Ten dżem wychodzi bardzo słodki, gdyż kosztele same w sobie już sa dosyć słodkie. Jednak ja zawsze robię kilka takich słoiczkó na zimę.

    łatwe 30-60 min

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane