Przetwory to jeden z najbardziej znanych sposobów pozwalających przedłużyć smak sezonowych warzyw i owoców. Dżemy, konfitury, soki, kompoty, a także marynaty i kiszonki to przetwory, których nie powinno zabraknąć w żadnej domowej spiżarni. Jednak, by tak się stało, trzeba o tym pomyśleć dużo wcześniej.

Za przygotowywanie przetworów najlepiej wziąć się wówczas, gdy sezon na określone warzywa i owoce jest w pełni. Oczywiście w sklepach i supermarketach zimą także dostaniemy słoiczki z przetworami, jednak ich smak w niczym nie przypomina tych domowych. Przetwory własnej roboty to cała kwintesencja naturalnego smaku i aromatu. Brak konserwantów i ulepszaczy sprawia, że z przyjemnością sięga się po nie w chłodne dni.

Przepisów na przetwory jest wiele. Niektórzy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie sprawdzone receptury. Półki domowych spiżarni zapełniają tradycyjne konfitury i dżemy z truskawek i porzeczek. Swoje miejsce znajdują także powidła śliwkowe i wiśniowe oraz obowiązkowo soki z malin. Coraz częściej pojawiają się też na nich smakowite frużeliny, czyli owoce w żelu.

Wśród przetworów z warzyw prym wiodą konserwowe i kiszone ogórki. Dużą popularnością cieszy się marynowana papryka oraz grzyby marynowane. Coraz częściej do przetworów wykorzystuje się także buraczki, pomidory i cukinię.

Przygotowanie smacznych przetworów wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jednak taki trud z pewnością się opłaca! Dlatego zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów na pyszne przetwory.

Zdjęcie: Fotolia
Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów to popularna przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Najbardziej znane są grzybki (podgrzybki, rydze, maślaki) w zalewie octowej, które idealnie komponują się jako składnik: koreczków, kanapek, wędlin, serów oraz duszonych mięs. Popularne są również grzybki mrożone, podduszane w tłuszczu lub lekko zakwaszonej wodzie oraz zakwaszane w zsiadłym mleku. Do słoiczków można nalać sam ekstrakt z grzybów o ciemnym kolorze.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Grzyby w marynacie to jedne z podstawowych przetworów, które muszą się znaleźć w domowej spiżarni. W zależności od naszych preferencji, mogą być przygotowane w zalewie solnej, octowej lub słodkiej. W każdej wersji smakują wyjątkowo i stanowią dobry dodatek do obiadu. Smakosze mogą przygotować także grzyby kiszone, które są bardziej wyraziste w smaku i mogą służyć za zakąskę. Marynata do grzybów nie jest trudna do zrobienia. Zazwyczaj wszystkie jej składniki gotuje się w rondlu a potem zalewa całością grzyby. Potem pozostaje już tylko zamknąć słoiki i odstawić do spiżarni.

Przetwory z kabaczka

Przetwory z kabaczka

Obok zimowych przetworów z ogórków, pomidorów czy cukinii mogą pojawić się słoiczki z przysmakami z kabaczka. Propozycją mogą być kabaczki z pomidorami, które przygotowuje się z dodatkiem oleju słonecznikowego. Przetworem, który znakomicie sprawdzi się w roli przystawki w trakcie zimowego obiadu są kiszone kabaczki.

Polecane przepisy do kategorii Przetwory

Znaleźliśmy 5172 przepisów w kategorii Przetwory

jablka smażone

jablka smażone

olchunia90 olchunia90

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

dzem z borówek

dzem z borówek

olchunia90 olchunia90

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto z żurawinami

Ciasto z żurawinami

Triss Triss

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ketchup z cukini

ketchup z cukini

teresa_rm teresa_rm

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dżem z malin

Dżem z malin

olchunia90 olchunia90
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z kapusty

Sałatka z kapusty

lipka02 lipka02

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chutney warzywny

Chutney warzywny

anemon anemon
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pigwa w słoiczkach

Pigwa w słoiczkach

ajo ajo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Buraczki na zimę

Buraczki na zimę

edytaha edytaha
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus z passiflory

Mus z passiflory

blagro1 blagro1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Konfitura z wiśni.

Konfitura z wiśni.

blagro1 blagro1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: