Przystawki to kulinarne drobnostki, które mimo swych niewielkich rozmiarów, nie pozostają bez znaczenia. Te nieduże potrawy, podawane na ciepło lub na zimno, odgrywają ważną rolę podczas wszelkiego rodzaju spotkań przy stole.

Do przystawek zalicza się zarówno delikatne zakąski, jak i filigranowe przekąski. Przystawki z reguły serwuje się przed daniem głównym, dla podkręcenia apetytu. Niby niepozorne, a jednak! Bez nich nie odbędzie się ani uroczyste przyjęcie, ani spontaniczne spotkanie ze znajomymi.

Kulinarny wachlarz przystawek jest bardzo szeroki. Rozwija się on począwszy od nieskomplikowanych koreczków, poprzez faszerowane pomidory i nadziewane pieczarki, a skończywszy na wykwintnych i gustownie podanych smakołykach. Apetyczny wygląd przystawek jeszcze bardziej zachęca do sięgania po nie. Warto się trochę natrudzić, by zaskoczyć gości niebanalną przystawką.

Podczas przygotowywania przystawek jedynym ograniczeniem jest fantazja kulinarna! Do wykonania przystawki można użyć wielu produktów, w tym warzyw, owoców, mięs i ryb. Najpopularniejszymi przekąskami są pyszne kanapki, faszerowane jajka, znakomite pasztety, pasty oraz wszelkiego rodzaju babeczki i sery.

Podajemy przepisy na tradycyjne i wyszukane przystawki. Przystawki na każdą okazję czekają na swoje kulinarne pięć minut!
Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 10553 przepisów w kategorii Przystawki

Pasta z łososia

Pasta z łososia

Di gotuje Di gotuje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Roladki z łososia

Roladki z łososia

Evelisa Evelisa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: