Pstrąg z grilla jest smacznym, zdrowym, niskokalorycznym i sycącym daniem. Rybę można podać na obiad lub uroczystą kolację. Pstrąg z grilla doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą jęczmienną albo warzywami. Z tych ostatnich świetnie sprawdzą się: brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, por i cebula. Gotową rybę dobrze jest polać sosem, na przykład jogurtowo-ziołowym, pomidorowym albo cytrynowym. Pstrąg z grilla w folii jest soczysty, miękki oraz aromatyczny.
Ośmiornica z grilla

Ośmiornica z grilla

Ośmiornica jest egzotycznym przysmakiem, który zaskoczy niejednego smakosza. Ma dużą zawartość białka oraz witamin z grupy B. Aby ją rozmiękczyć, należy kilkukrotnie włożyć ją do wrzątku. Przed grillowaniem, dobrze jest podgotować ośmiornicę w wodzie z dodatkiem wina, cytryny, czosnku i ziół. Zamarynowane macki należy grillować po 2 min na każdej stronie. Po przygotowaniu, mięso jest miękkie i aromatyczne. Dobrym pomysłem jest podanie jej z bakłażanowym musem beszamelowym lub z kolendrą i tabasco.

Schab z grilla

Schab z grilla

Schab z grilla świetnie smakuje podany z dodatkiem pieczonych warzyw, pieczarek i boczku. Mięso przed grillowaniem warto zamarynować np. w marynacie miodowej, musztardowej, jogurtowej, curry bądź imbirowej, aby zyskało niepowtarzalny smak i aromat. Schab po wtarciu w niego przypraw i dodatków należy wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie można go grillować. Jeśli wyciekający tłuszcz będzie się zapalał, schab można od czasu do czasu podlać piwem (doda mu to słodszego smaku).

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla smakuje świetnie i nie potrzeba wiele wysiłku by go przygotować. Jest smaczny, chrupiący na wierzchu, a soczysty w środku. Możemy użyć do niego różnorodnych przypraw i ziół by smakował za każdym razem inaczej. Możemy przygotować naszego kurczaka na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej, za każdym razem efektem będzie pyszny kawałek mięsa.

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla

Jak przygotować ziemniaki na grilla? To proste. Wystarczy wybrać większe sztuki, dokładnie je umyć a następnie zawinąć w folię. Potem pozostaje już tylko je upiec na grillu. Grillowane ziemniaki idealnie komponują się z pieczoną kiełbasą lub karkówką. Najlepiej jest je podawać z sosami: jogurtowym, czosnkowym lub ziołowym. Do pieczonych ziemniaków dobrze jest podawać surówkę – z pora lub marchewki.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Papryka z grilla

Papryka z grilla

Papryka z grilla jest aromatyczna, wyrazista w smaku i niskokaloryczna. Danie przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso. Paprykę należy przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i umyć. Następnie warzywo naciera się oliwą i przyprawia solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, curry oraz bazylią. Całość piecze się na ruszcie przez kilka minut. Grillowana papryka dobrze komponuje się z pieczywem, serami, wędlinami i sałatkami.

Kukurydza z grilla

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Pstrąg z grilla