Pstrąg jest niezwykle smaczną i zdrową rybą górską. Polecany jest osobom dbającym o linie i kondycję. Zawiera on dużo łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin z grup A, D i E. Pstrąga w kuchni można przygotować na wiele sposobów – gotować, smażyć, dusić, grillować, a nawet wędzić. Ma delikatny smak i łączy się dobrze z wieloma składnikami, m.in. ryżem, grzybami, warzywami, owocami, a nawet innymi mięsami. Najczęściej piecze się go w całości bez panierki, w stylu sauté.

Pstrąg często podawany jest na wigilijnym stole. Ryba dealnie komponuje z warzywami w galarecie oraz musem cytrynowym. W okresie letnim można przygotować dania z pstrągiem z grilla, pstrągiem w towarzystwie świeżej pietruszki czy z dodatkiem aromatycznej cytryny.

Jesienią lub zimą również mamy dostęp do pstrąga, głównie w postaci mrożonej. Wtedy, można zaserwować pstrąga gotowanego, duszonego, z patelni, a nawet pieczonego w piekarniku w folii aluminiowej.

W naszym kraju popularnym daniem jest pstrąg po polsku. Tuż za nim w kolejce ustawia się wyśmienita sałatka z wędzonym pstrągiem oraz ikra z pstrąga.

Oczywiście, w naszych przepisownikach nie może również zabraknąć pstrąga z masłem czosnkowym, pasty z wędzonego pstrąga czy faszerowanego pstrąga.

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie tradycyjnie podawany jest w czasie świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuje się go na bazie marchewki, pietruszki, selera, pora, cytryny, bulionu, pieprzu i żelatyny. Ryba przed obróbką powinna być dokładnie oczyszczona. Do garnka wlewa się bulion, wrzuca pokrojone warzywa, przyprawy i gotuje. Potem dodaje się pstrąga i znów gotuje około 15 minut. Gotową rybę układa się w głębokim naczyniu, wykłada warzywami i zalewa wywarem z dodatkiem żelatyny. Pstrąga studzi się w zimnym miejscu do zgęstnienia.

Polecane przepisy do kategorii Pstrąg

Znaleźliśmy 464 przepisów w kategorii Pstrąg

Pstrąg nadziewany

Pstrąg nadziewany

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: