Mieszkaniec  zimnych i przejrzystych strumieni oraz jezior, bardzo często gości na naszych stołach. Posiada rzeszę wielbicieli, którzy cenią go za smak, aromat oraz uniwersalność.
Pstrąg, bo o nim tu mowa, chętnie podawany jest obok karpia na wigilijnym stole. Idealnie komponuje z warzywami w galarecie oraz musem cytrynowym.

W okresie letnim chętnie przygotowujemy dania z pstrągiem z grilla, pstrągiem w towarzystwie świeżej pietruszki czy z dodatkiem aromatycznej cytryny.

Jesienią lub zimą również mamy dostęp do pstrąga, głównie w postaci mrożonej. Wtedy, bardzo chętnie serwujemy pstrąga gotowanego, duszonego, z patelni, a nawet pieczonego w piekarniku w folii aluminiowej.

W naszym kraju popularnym daniem jest pstrąg po polsku. Tuż za nim w kolejce ustawia się wyśmienita sałatka z wędzonym pstrągiem oraz ikra z pstrąga.

Oczywiście, w naszych przepisownikach nie może również zabraknąć pstrąga z masłem czosnkowym, pasty z wędzonego pstrąga czy faszerowanego pstrąga.

W tym dziale, przedstawiamy Wam kolekcje inspirujących przepisów na dania z pstrągiem w roli głównej. Mamy nadzieję, że każdy z Was znajdzie tu coś specjalnego, co na stałe zagości w Waszych domach. Serdecznie zapraszamy!
  Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 386 przepisów w kategorii Pstrąg

Pstrąg w limonce

Pstrąg w limonce

2milutka 2milutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiosenny pstrąg

Wiosenny pstrąg

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażone pstrągi

Smażone pstrągi

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: