Puree z dyni

Puree z dyni

Dynia jest mało kalorycznym warzywem, które możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jej niesamowity kolor ożywi nasz jadłospis, a smak pocieszy w zimny dżdżysty jesienny dzień.  Możemy przygotować puree z dyni z różnymi dodatkami, miąższ naszego warzywa dobrze komponuje się z wszelkimi serami. Jej smak świetnie podkreśli gałka muszkatołowa, imbir czy chili. Dodatek soku z pomarańczy nada jej egzotyczne nuty, a posiekany szczypior udekoruje i doda charakteru. Natomiast kremowe  puree z pieczonej dyni będzie jeszcze smaczniejsze 

Mus owocowy

Mus owocowy

Musy owocowe można porównać do warzywnego puree. Owoce miksujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. W przeciwieństwie do warzyw, owoce pozostają surowe.  Do ich przygotowania możemy wykorzystać właściwie wszystkie owoce. Mus pomarańczowy, z kiwi, czy z mrożonych truskawek będzie świetnym owocowym, dietetycznym deserem. Posypane uprażonymi płatkami migdałów, bądź pokruszonymi orzechami włoskimi pięknie zaprezentuje się na naszym stole. 

Puree z batatów

Puree z batatów

Puree z batata nie jest u nas zbyt popularne, ponieważ samego warzywa używamy dość rzadko. Te słodkie ziemniaki o pięknym pomarańczowym kolorze zasługują na to byśmy częściej zapraszali je do naszej kuchni. Bataty do puree możemy najpierw ugotować, bądź upiec. Następnie należy je dokładnie rozgnieść  i dodać mleko lub śmietanę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz przyprawy do smaku. 

Znaleźliśmy 229 przepisów w kategorii Puree warzywne

Puree z koperkiem

Puree z koperkiem

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Puree z jabłkami

Puree z jabłkami

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: