Puree jest daniem francuskim, znaczy tyle co „przetarte przez sito warzywa”. Są one wcześniej ugotowane i rozgniecione specjalną praską, zmiksowane blenderem albo  jak wskazuje nazwa przetarte. Świetne będzie puree marchewkowe i najbardziej u nas znane ziemniaczane. Możemy  jednak przygotować je także z bobu, brokułu, ciecierzycy,   czy topinamburu. Wszystko zależy od upodobań kulinarnych naszych i naszej rodziny. Może być ono dodatkiem do różnych dań obiadowych, zamiast tradycyjnych ziemniaków.
Puree z ziemniaków

Puree z ziemniaków

Ziemniaczane puree jest w naszym kraju najbardziej rozpowszechnione.  Jego kremowa, gładka konsystencja lubiana jest zarówno przez dorosłych jak i przez dzieci. Do tak przygotowanych ziemniaków dodaje się mleko lub masło,  koperek  albo zrumienioną cebulkę.  To puree  można również zapiekać, smakuje chyba jeszcze lepiej.  Podajemy je jako dodatek do różnorodnych mięs, sadzonego jajka, czy pieczonej ryby w towarzystwie ulubionej surówki.

Puree z pietruszki

Puree z pietruszki

Korzeń pietruszki przez niektórych używany  jest tylko do ugotowania bulionu.  Jednak warzywo to ma wielki potencjał kulinarny, ma wspaniały smak i aromat, świetnie komponuje się z różnymi składnikami. Przykładem  może być puree z pietruszki, które ma niewiele kalorii, a smakuje wyśmienicie. Posypane startym parmezanem i uprażonymi orzechami może być wspaniałym dodatkiem na przykład  do pieczonej ryby.  

Puree warzywne

Puree warzywne

Puree warzywne to danie bardzo efektowne, w zależności od wykorzystywanych składników może nabrać zupełnie innego smaku i koloru. Z marchewki pomarańczowe, z brokułu lub grochu zielone, natomiast puree z kalafiorem i dodatkiem kurkumy będzie słonecznie żółte. Tak przygotowane może służyć jako dodatek do wyjątkowego dania, pieczonego łososia z pestkami granatu lub polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym. Każdy z nas może stworzyć niezapomnianą kulinarną kompozycje.

Znaleźliśmy 260 przepisów w kategorii Puree

Puree z koperkiem

Puree z koperkiem

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: