Do przyrządzenia pyz z mięsem potrzeba utartych gotowanych i surowych ziemniaków, jajka, mąki ziemniaczanej, soli, pieprzu, mięsa mielonego, cebuli, czosnku oraz masła. Usmażony wędzony boczek świetnie sprawdzi się jako okrasa. Z ziemniaków, jajka i mąki wyrabia się ciasto, natomiast mięso należy doprawić przyprawami, cebulą i czosnkiem. Uformowane, surowe pyzy wypełnia się farszem i gotuje przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Kluski podaje się na ciepło i ze skwarkami. 
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa sprawdzi się na obiad i kolację. Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z twarogu, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki. Wszystkie składniki mieli się, miesza i doprawia solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie można zrobić w kilkanaście minut. W misce należy wymieszać mąkę, gorącą wodę, oliwę i sól, a następnie zagnieść placek. Z rozwałkowanego ciasta wycina się koła, które wypełnia się farszem. Surowe pierogi ruskie gotuje się w osolonym wrzątku.

Pampuchy

Pampuchy

Pampuchy (kluski na parze) to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego smażonych na oleju. W zależności od regionu mają różne nazwy. Na Lubelszczyźnie określane są jako parowańce, na Górnym Śląsku - buchty, zaś w województwie wielkopolskim - parowce, kluchy na lumpie, pyzy. Kluski na parze przygotowuje się w wersji na słono (z gulaszem, sosem pieczarkowym, paprykowym, jako dodatek do mięs) lub na słodko (z sosem truskawkowym, jagodowym, cynamonem bądź nadziewa owocami).

Kartacze

Kartacze

Kartacze nazywa się także cepelinami. To okrągłe kluski robione z ziemniaków, mąki, jajek oraz wody, przypominające nieco tradycyjne pyzy. Farsz do kartaczy przygotowuje się z mięsa mielonego, kapusty kiszonej, kaszy gryczanej, grzybów lub białego sera, przyprawionego na słono albo na słodko. Ugotowane we wrzątku bądź aromatycznym bulionie kartacze podaje się ze skwarkami z boczku, stopionym masłem lub sosem pieczarkowym.

Kluski ziemniaczane szare

Kluski ziemniaczane szare

Szare kluski ziemniaczane to jedna z potraw mącznych, popularnych przede wszystkim na Śląsku. Robi się je z surowych ziemniaków, startych na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki szybko ciemnieją, stąd szary kolor klusek. Zanim do ziemniaków doda się mąkę, należy umieścić je w durszlaku albo w sicie i odczekać kilka minut, aby oddzielił się od nich sok. Do ziemniaków zmieszanych z mąką można dodać jajko, nie jest to jednak konieczne. Ciasto rwie się na niewielkie, płaskie kawałeczki i wrzuca na wrzącą, osoloną wodę lub przeciera przez przecierak do klusek, czyli haluszkownicę.

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem

Kluski śląskie, szczególnie jeśli mają być podawane jako samodzielne danie, można napełnić mięsnym farszem, np. mięsem mielonym. Kluski ziemniaczane z mięsem przyrządza się tak, jak kluski śląskie, z tym, że podczas formowania do dziurki nakłada się farsz i zalepia go ciastem. Zwyczajne, nienadziewane kluski śląskie można polać sosem mięsnym, który powstał podczas pieczenia lub duszenia mięsa albo został przyrządzony specjalnie do klusek. Kluski z mięsem będą doskonale smakować, nawet jeżeli poda się je z samą zeszkloną na tłuszczu cebulą.

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z twarogiem inaczej nazywane pierogami leniwymi z twarogiem przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zmielony biały ser, mąka, jajka i cukier. Wyrabiamy ciasto i tniemy w kształt podobny do kopytek. Leniwe z twarogiem podajemy na słodko polane roztopionym masłem posypane cukrem i cynamonem lub polane dżemem owocowym.

Polecane przepisy do kategorii Pyzy z mięsem

Znaleźliśmy 38 przepisów w kategorii Pyzy z mięsem

Oszukane pyzy

Oszukane pyzy

Danusia19671 Danusia19671

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe pyzy z mięsem

Domowe pyzy z mięsem

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Gracer Gracer

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy z mięsem 3

Pyzy z mięsem 3

mika3008 mika3008

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: