Aby zrobić pyzy, należy uformować z ciasta okrągłe kluski, które gotuje się we wrzątku lub na parze, aż będą miękkie. Pyzy można jeść same lub z farszem, czyli mięsem, serem, kapustą, grzybami i owocami. Dobrze smakują okraszone kwaśną śmietaną, a także skwarkami z boczku lub słoniny i smażoną cebulką. Śląską odmianą pyz są kluski śląskie, które dobrze komponują się z sosami i daniami mięsnymi. Pyzy ze śliwkami lub truskawkami nazywa się knedlami i są popularną potrawą w Czechach. Z drożdży, mąki, mleka, masła, jajek i cukru można przyrządzić pyzy drożdżowe, które są kruche i lekko słodkie. 
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem przyrządzane są chyba najczęściej.Wieprzowina, wołowina czy drób wykorzystuje się do tego farszu różne rodzaje mięsa. Jest ono gotowane, mielone, a następnie odpowiednio przyprawiane. Oprócz niego możemy dodać również ugotowane i zmielone warzywa-marchew, pietruszka, czy seler. Nadziewamy masą ciasto przygotowane z gotowanych lub surowych ziemniaków. Gotujemy je we wrzącej wodzie, aż wypłyną na wierzch.  Wystarczy je polać zrumienioną cebulką na oleju i danie gotowe.

 Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane faszerujemy mięsem, twarogiem lub śliwkami, w każdej postaci są pyszne i sycące.  Te wytrawne podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką, na słodko polane śmietaną lub zrumienioną bułką tartą i cynamonem. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych, czasami dodajemy również surowe, wcześniej starte na tarce. Dodatkowo potrzebujemy mąkę, jajka i soli. Można również przyrządzić pyzy ziemniaczane bez farszu i podawać z różnymi sosami- grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.

Pyzy z serem

Pyzy z serem

Pyzy z serem to okrągłe kluski przygotowane z ciasta ziemniaczanego, faszerowane twarogiem. Farsz przygotowujemy przekręcając przez maszynkę przygotowany ser. Następnie podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę, dodajemy ją do masy, przyprawiamy solą i pieprzem,  mieszamy. Pyzy gotujemy w wodzie do wypłynięcia i podajemy ze smażonym boczkiem. Jeśli mamy ochotę na danie na słodko zawsze do sera możemy dodać cukier i na przykład cynamon, wtedy ugotowane kluski polewamy roztopionym masłem, bądź śmietaną. 

Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe przygotowujemy z mąki, drożdży, jajek, mleka, roztopionego masła i szczypty soli. Mają one różne nazwy parowańce, pampuchy, parzaki, czy paruchy, te mięciutkie, duże kluski gotowane są  przeważnie na parze, czasami smażone na głębokim oleju. Podawane są z dodatkiem gulaszu na obiad lub ze śmietaną, cukrem i owocami jako słodkie danie. Czasami bywają faszerowane owocami na przykład jagodami lub kaszą. W każdej postaci pyzy drożdżowe smakują wybornie i są godne wypróbowania.

Znaleźliśmy 127 przepisów w kategorii Pyzy

Oszukane pyzy

Oszukane pyzy

Danusia19671 Danusia19671

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pampuchy z jeżynami

Pampuchy z jeżynami

Mniam1 Mniam1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe pyzy z mięsem

Domowe pyzy z mięsem

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

izek izek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: