Ciasto na pyzy zazwyczaj przygotowuje się z gotowanych ziemniaków. Zdążają się receptury w których wykorzystuje się surowe ziemniaki starte na tarce. Pozostałe składniki to mąka, sól i jajka. Innym rodzajem są pyzy drożdżowe tzw. pampuchy, gotowane na wodzie bądź na parze. Nadziewane są najczęściej mięsem, grzybami lub twarogiem, czasami owocami na przykład śliwkami. Bywają również przygotowywane bez nadzienia, zazwyczaj podawane ze zrumienionym boczkiem i cebulą.
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem przyrządzane są chyba najczęściej.Wieprzowina, wołowina czy drób wykorzystuje się do tego farszu różne rodzaje mięsa. Jest ono gotowane, mielone, a następnie odpowiednio przyprawiane. Oprócz niego możemy dodać również ugotowane i zmielone warzywa-marchew, pietruszka, czy seler. Nadziewamy masą ciasto przygotowane z gotowanych lub surowych ziemniaków. Gotujemy je we wrzącej wodzie, aż wypłyną na wierzch.  Wystarczy je polać zrumienioną cebulką na oleju i danie gotowe.

 Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane faszerujemy mięsem, twarogiem lub śliwkami, w każdej postaci są pyszne i sycące.  Te wytrawne podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką, na słodko polane śmietaną lub zrumienioną bułką tartą i cynamonem. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych, czasami dodajemy również surowe, wcześniej starte na tarce. Dodatkowo potrzebujemy mąkę, jajka i soli. Można również przyrządzić pyzy ziemniaczane bez farszu i podawać z różnymi sosami- grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.

Pyzy z serem

Pyzy z serem

Pyzy z serem to okrągłe kluski przygotowane z ciasta ziemniaczanego, faszerowane twarogiem. Farsz przygotowujemy przekręcając przez maszynkę przygotowany ser. Następnie podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę, dodajemy ją do masy, przyprawiamy solą i pieprzem,  mieszamy. Pyzy gotujemy w wodzie do wypłynięcia i podajemy ze smażonym boczkiem. Jeśli mamy ochotę na danie na słodko zawsze do sera możemy dodać cukier i na przykład cynamon, wtedy ugotowane kluski polewamy roztopionym masłem, bądź śmietaną. 

Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe przygotowujemy z mąki, drożdży, jajek, mleka, roztopionego masła i szczypty soli. Mają one różne nazwy parowańce, pampuchy, parzaki, czy paruchy, te mięciutkie, duże kluski gotowane są  przeważnie na parze, czasami smażone na głębokim oleju. Podawane są z dodatkiem gulaszu na obiad lub ze śmietaną, cukrem i owocami jako słodkie danie. Czasami bywają faszerowane owocami na przykład jagodami lub kaszą. W każdej postaci pyzy drożdżowe smakują wybornie i są godne wypróbowania.

Znaleźliśmy 63 przepisów w kategorii Pyzy

Domowe pyzy z mięsem

Domowe pyzy z mięsem

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

izek izek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Gracer Gracer

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy ziemniaczane 4

Pyzy ziemniaczane 4

aazett aazett

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy z mięsem 3

Pyzy z mięsem 3

mika3008 mika3008

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: