Kisz to nic innego jak pyszna tarta na słono, której farsz zalany jest sosem śmietanowo-jajecznym. Można je przygotować z różnymi farszami. Kisz ze szpinakiem, brokułami czy z boczkiem smakuje znakomicie. Oczywiście najpopularniejszą wersją jest lotaryńska (quiche lorraine) z dodatkiem boczku, cebuli i jajek. Kisze to pyszne i proste propozycje na obiad – wystarczy mniej niż godzina, by cieszyć się znakomitym obiadem.

Sprawdź przepisy na kisze!
Quiche lorraine

Quiche lorraine

Quiche lorraine, czyli placek lotaryński, to nic innego jak tarta z nadzieniem z boczku, cebuli i jajek. Całość jest zalana aromatycznym sosem śmietanowo-jajecznym i zapieczona w piecu. Taki quiche z boczkiem przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy podsmażyć składniki nadzienia, przełożyć na podpieczony spód, zalać śmietaną i zapiec w piekarniku. Po ok. 30 minutach można zajadać pyszny kisz!

Quiche z kurczakiem

Quiche z kurczakiem

Quiche z kurczakiem to potrawa podobna do tarty wytrawnej z masą śmietanowo-jajeczną. Można ją przygotować na wiele sposobów. Quiche z kurczakiem robi się m.in. z dodatkiem mozzarelli, świeżych pomidorów i bazylii. Świetnie smakuje również ze szpinakiem, czosnkiem i cebulą. Piekąc quiche, należy pamiętać, że najpierw zapiekamy samo ciasto, a dopiero po około 10 minutach wlewamy masę z kurczakiem i dodatkami. Pieczemy do czasu, aż się zetnie.

Quiche z warzywami

Quiche z warzywami

Quiche z warzywami to zdrowe i aromatyczne danie. Przygotowuje się je z ciasta kruchego (mąka, masło, woda, sól, gałka muszkatołowa, żółtko) z dodatkiem nadzienia. Jego podstawą jest starty ser emmentaler, jajka, słodka śmietanka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, masło, olej. Według uznania do nadzienia można wybrać ulubione warzywa, np. cebulę, cukinię, pora, czosnek, paprykę i pomidora. Quiche można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno, najlepiej z dodatkiem sałaty lub lekkiej sałatki.

Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem idealnie komponuje zarówno z serem, salami, boczkiem, jak i kurczakiem. To klasyczny francuski wypiek nadziewany farszem wytrawno-jajecznym. Quiche jest prosty w przygotowaniu. Można go podawać na ciepło i na zimno. Dla wzmocnienia smaku quiche warto przed pieczeniem doprawić odrobiną soli w płatkach i szczyptą ziół prowansalskich. Bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem bazylii, tymianku lub granulowanego czosnku.

Quiche z cukinią

Quiche z cukinią

Quiche z cukinią to wytrawna tarta podawana na kruchym, słonym cieście. Nadzienie polewa się masą przyrządzoną z jajek i śmietany. Interesującym pomysłem na quiche z cukinią jest dodanie do niej pora. Dla osób lubiących mięsne dodatki idealna będzie tarta z dodatkiem boczku. Do cukinii pasują także serek ricotta i parmezan. Quiche z cukinią będzie też smaczny z pomidorkami cherry i serem feta.

Quiche z łososiem

Quiche z łososiem

Quiche z łososiem to idealna propozycja na pożywny i pyszny obiad. Przygotowuje się go na kruchym cieście z dodatkami brokułów, liści szpinaku oraz dużej ilości koperku. Ciasto na quiche owija się szczelnie folią i odkłada do wypoczęcia na pół godziny do lodówki. Schłodzonym oblepia się formę do pieczenia. Na wierzch ciasta nakłada się łososia z brokułami, szpinakiem i zalewa śmietaną i jajkami. Quiche piecze się przez około 30 minut w 200 st. C.

Znaleźliśmy 58 przepisów w kategorii Quiche

Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

olkaaa olkaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Quiche z kurczakiem

Quiche z kurczakiem

kloruś kloruś
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Quiche wielkanocne

Quiche wielkanocne

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Quiche z grzybami

Quiche z grzybami

2milutka 2milutka
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

olkaaa olkaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: