Choć wykorzystuje się go głównie do deserów i ciast, rabarbar zaliczany jest do warzyw. Jego charakterystyczny, cierpki smak, posiada wielu fanów, którzy z chęcią wykorzystują go do licznych dań. I bardzo dobrze – okazuje się, że to warzywo jest naprawdę bardzo zdrowe. W rabarbarze można znaleźć takie witaminy jak C, E oraz wiele witamin z grupy B. Dodatkowo działa oczyszczająco, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Dlatego warto przygotować sobie rabarbar z kruszonką lub chociażby kompot z tej rośliny.

Sprawdź przepisy na wykorzystanie rabarbaru w kuchni!
Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem. Jest ono ciekawą alternatywą dla tradycyjnej babki lub biszkoptu. Szczególnie, że ciasto jogurtowe robi się naprawdę szybko. A do tego doskonale łączy się z różnymi dodatkami. Dlatego warto wypróbować ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką lub budyniem. To ciekawy sposób na wykorzystanie rabarbaru, który w sezonie jest ogólnodostępny. Szereg właściwości prozdrowotnych tej rośliny sprawia, że naprawdę warto ją dodawać do wypieków. Z tego powodu już dziś zaserwuj sobie pyszne ciasto jogurtowe z rabarbarem!

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasta ucierane, w tym różnego rodzaju babki i placki, doskonale smakują z dodatkami. Jednym z ciekawszych pomysłów jest ciasto ucierane z rabarbarem, najlepiej z dodatkiem kruszonki, budyniu lub pianki. Słodycz wypieku oraz cierpkość tej rośliny to idealne połączenie, które z pewnością zasmakuje niejednemu. Takie ciasto można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsze i zarazem najłatwiejsze ciasto ucierane to te na bazie oleju, którego delikatny smak skutecznie przełamie rabarbar. Można je zrobić w wersji klasycznej, jasnej, lub czekoladowej. Wystarczy dodać kakao do masy, by cieszyć się jeszcze lepszym efektem!
 

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Rabarbar ma swoich zwolenników i przeciwników. Jego kwaskowaty smak można z łatwością równoważyć cukrem lub miodem. Dodajemy go do ciast i deserów, jednak największym hitem jest kompot z rabarbaru. Wspaniale orzeźwia, nawet w największe upały. Dodatek jabłek lub truskawek sprawi, że napój nie będzie tak cierpki. Wykorzystując różne składniki, możemy kompot odpowiednio modyfikować pod względem smaku i właściwości. Przykładowo można sięgnąć po pastę waniliową, cytrynę czy nawet miętę.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką to jeden z częściej robionych wypieków z tym warzywem. Kruszonka, złożona z masła i cukru, bardzo dobrze przełamuje kwaskowatość tej rośliny. Co więcej – taki wypiek wcale nie musi być na bazie ciasta kruchego. Równie dobrze można wykorzystać masę półkruchą, biszkoptową, maślaną czy piaskową. W ten sposób można zrobić proste i pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Wystarczy na wybrany spód wyłożyć kawałki rabarbaru i całość posypać masłem z cukrem. Ciasto zapiekamy i gotowe!

Konfitura z rabarbaru

Konfitura z rabarbaru

Choć najpopularniejszym przetworem z rabarbaru jest kompot, to i konfitury z tego warzywa są równie popularne. Szczególnie, że można je wykorzystać zarówno do herbaty czy deserów, jak i mięs i przystawek. Konfitury z rabarbaru robi się w różnych wariantach. Mogą być zrobione jedynie z tej rośliny lub wielosmakowe. I tak warto wypróbować takie specjały jak konfitura z rabarbaru i truskawek, imbiru, pomarańczy czy jabłek. Można także przyrządzić ją bez dodatku cukru, co z pewnością przypadnie do gustu diabetykom i osobom na diecie.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to jeden z podstawowych pomysłów na wykorzystanie tej rośliny. Można upiec dużą blachę ciasta lub zdecydować się na drożdżówki. W każdej wersji ten wypiek będzie smakował znakomicie. Szczególnie, kiedy do ciasta drożdżowego oprócz rabarbaru dodamy truskawki, budyń lub ser. Taki wypiek to świetna propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich ciast. Aby całość nie wyszła z kolei zbyt kwaśna – bo jak wiadomo, rabarbar ma swój charakterystyczny smak – warto całość oprószyć cukrem pudrem lub kruszonką. Te proste patenty sprawią, że ciasto drożdżowe z rabarbarem będzie smakowało każdemu!
 

Polecane przepisy do kategorii Rabarbar

Znaleźliśmy 101 przepisów w kategorii Rabarbar

Nalewka z rabarbaru

Nalewka z rabarbaru

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

czarrna czarrna
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa krem z rabarbaru

Zupa krem z rabarbaru

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

karsno karsno

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: