Na przygotowanie risotto trzeba przeznaczyć około 30 minut. Do risotto z kurkami dodaje się cebulę, bulion warzywny i masło oraz doprawia ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do tego pysznego dania można podsmażyć kurczaka i wkroić cukinię. Risotto z kurkami świetnie smakuje po dodaniu świeżych lub suszonych pomidorów. Równie pyszne będzie z pieczarkami oraz parmezanem.
Grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie

Gęste, aromatyczne, służące za dodatek do obiadu lub aromatyczny sos. Grzyby w śmietanie to jedno z tych dań, którym trudno się oprzeć. Świetnie pasują do ugotowanych ziemniaków, kaszy lub pieczywa. Grzyby duszone w śmietanie wyróżniają się kremowym, acz bardzo wyrazistym smakiem. Szczególnie, gdy są przygotowane z dodatkiem cebuli i świeżego pieprzu. Smażone grzyby można wykorzystać również jako nadzienie do wytrawnych tart i tartinek, dzięki czemu stworzymy pyszne przystawki!
 

Tarta z kurkami

Tarta z kurkami

Tarta z kurkami to pyszny wariant popularnego dania kuchni francuskiej. Świeże kurki zalane masą serowo-śmietanową i zapieczone w chrupiącej formie z ciasta nadają się na przekąskę, śniadanie czy dietetyczną kolację. W tarcie z kurkami nie powinno zabraknąć aromatycznych ziół – oregano, tymianku ani rozmarynu. W roli posypki sprawdzają się różne rodzaje sera – od mozzarelli po parmezan. Natomiast nadzienie – by ograniczyć kalorie – zamiast śmietaną można doprawić jogurtem naturalnym.

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami to dobra propozycja na lekki posiłek. Danie można przygotować ze świeżych lub mrożonych grzybów, a także masła, cebuli, soli oraz pieprzu. Kurki należy dokładnie oczyścić, pokroić i usmażyć. Następnie dodaje się kolejne składniki, a na końcu jajka. Jajecznica na kurkach świetnie smakuje również z papryką, pomidorami i szynką. Można podawać ją samą lub z pieczywem. Jajecznica z kurkami i boczkiem jest bardzo sycąca i aromatyczna.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa w kuchni polskiej podawana jest najczęściej z kluskami lub makaronem. Przygotowuje się ją na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem gęstej śmietany. Zazwyczaj do zup grzybowych stosuje się pieczarki, borowiki, kurki i maślaki. Z grzybową dobrze komponują się takie przyprawy, jak oregano, pietruszka, ziele angielskie i bazylia. Aby zupa była bardziej dietetyczna, można pominąć śmietanę lub zmniejszyć jej ilość do jednej łyżki.

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Sos grzybowy to świetny dodatek do dań mięsnych, placków ziemniaczanych, kopytek, kasz, makaronów i klusek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Oprócz świeżych grzybów (suszone grzyby przed obróbką trzeba moczyć w wodzie przez kilka godzin) do zrobienia sosu potrzeba odrobiny cebuli, śmietanki kremówki, oleju, masła i natki pietruszki. Ponadto można dodać do niego świeżo mielony pieprz, natkę pietruszki oraz sól morską. Do przygotowania sosu najczęściej używa się takich grzybów, jak kurki, podgrzybki i pieczarki.

Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami świetnie smakują z takimi dodatkami, jak szpinak, ricotta, sos sojowy czy też rozmaryn lub pietruszka. Można je podawać polane masłem lub z dodatkiem sosu śmietanowo-kurkowego. Ich przygotowanie jest proste, wystarczy: odrobina mąki, oliwy z oliwek, jajka, soli, kurek, cebuli, świeżego szpinaku, natki pietruszki, sosu sojowego, masła, serka ricotta i gałki muszkatołowej. Pierogi po ugotowaniu i wystudzeniu można przechowywać jeszcze przez parę dni w lodówce owinięte folią spożywczą.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Grzyby w marynacie to jedne z podstawowych przetworów, które muszą się znaleźć w domowej spiżarni. W zależności od naszych preferencji, mogą być przygotowane w zalewie solnej, octowej lub słodkiej. W każdej wersji smakują wyjątkowo i stanowią dobry dodatek do obiadu. Smakosze mogą przygotować także grzyby kiszone, które są bardziej wyraziste w smaku i mogą służyć za zakąskę. Marynata do grzybów nie jest trudna do zrobienia. Zazwyczaj wszystkie jej składniki gotuje się w rondlu a potem zalewa całością grzyby. Potem pozostaje już tylko zamknąć słoiki i odstawić do spiżarni.