Risotto to popularna włoska potrawa, którą przygotowuje się z ryżu smażonego na tłuszczu z cebulą i czosnkiem. Do dania można dodawać starty żółty ser, masło, jogurt naturalny, grzyby i warzywa. Risotto z pomidorami gotuje się z dodatkiem wytrawnego alkoholu, np. białego wina. Potrawę najlepiej przygotować ze świeżych pomidorów, obranych ze skórki i zmiksowanych na gładki mus. Do risotta można dodać filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony na oliwie z oliwek lub maśle. Danie przyprawia się posiekaną bazylią, solą oraz pieprzem.
Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami to pomysł na smaczną przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację. Danie można podawać na ciepło i na zimno. Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie świeżych warzyw, czosnku oraz sera. Do nadzienia można użyć sera feta, mozzarelli, żółtego lub pleśniowego, np. gorgonzoli. Danie będzie bardziej syte, jeśli doda się do niego kawałki smażonego lub gotowanego mięsa. Do tarty z kurczakiem i suszonymi pomidorami można dodać gotowane brokuły, szpinak, cebulę, oliwki lub kapary.

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus, czyli pastę z ciecierzycy i tahini można urozmaicać na różne sposoby. Jednym z nich jest dodatek suszonych pomidorów. Najlepsze do tego są pomidory w oleju. Wówczas do przygotowania hummusu nie trzeba używać innej oliwy niż ta z zalewy. By wzmocnić pomidorowy smak czerwonej pasty, można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego. Idealnymi dodatkami do hummusu z suszonymi pomidorami są: oregano, bazylia, oliwki, świeża kolendra i szalotka.

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Salsa to sos pochodzący z Meksyku robiony z owoców, warzyw i pikantnych przypraw. Salsa pomidorowa składa się z pomidorów, papryki chilli, czosnku, cebuli i limonki. Najlepiej smakuje w lecie, kiedy pomidory są najświeższe, przez co sos ma wyjątkowy aromat. Jest bardzo prosta w przyrządzeniu i zajmuje ok. 15 min pracy. Sos ten może być podawany zarówno jako dodatek do pieczonych mięs, jak też dip do chipsów.

Kurczak w sosie pomidorowym

Kurczak w sosie pomidorowym

Kurczak w pomidorach to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem a także warzywnymi sałatkami i surówkami. Sos pomidorowy przygotowuje się ze świeżych pomidorów, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz cukru. Całość doprawia się solą i pieprzem. Dresing będzie bardziej aksamitny, jeśli doda się do niego ser mascarpone. Oblanego sosem kurczaka posypuje się świeżymi listkami tymianku, bazylii lub mięty.

Pesto pomidorowe

Pesto pomidorowe

Pesto pomidorowe, nazywane również czerwonym pesto sycylijskim (wł. pesto alla sicilliana), przygotowywane jest na bazie suszonych na słońcu pomidorów. Dodatkowo do jego zrobienia potrzeba oliwy, parmezanu lub innego drobno startego, twardego sera, soli morskiej i orzeszków piniowych.. Pesto serwowane jest do pieczywa, sałat, serów, makaronów i innych dań. Sos można mrozić. W lodówce przechowuje się je do tygodnia. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ może nabrać gorzkiego smaku.

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy to jeden z najpopularniejszych przecierów. Przygotowuje się go ze słodkich pomidorów, z których można pozbyć się pestek po pierwszym gotowaniu. Przecier warto zrobić z bazylią oraz czosnkiem, które wzbogacą smak sosu. Można go dodać do zupy, warzywnego leczo, gołąbków z mięsem mielonym, mięsnych krokietów bigosu oraz ryby. Sok warzywny z dodatkiem przecieru pomidorowego jest również bardzo zdrowy.

Sok pomidorowy

Sok pomidorowy

Najczęściej pomidory jadane są na surowo, jednak warto zwrócić uwagę na ich właściwości w postaci soku. Warzywo to jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają nowotworom oraz witaminy A i K, które zapobiegają krwotokom. Dzienna dawka to dwie szklanki soku pomidorowego. Jeśli jednak chcemy odnieść jak największe korzyści zdrowotne, należy pić świeżo wyciskany sok, ponieważ produkty ze sklepu mają często znaczne ilości soli, zatrzymującej wodę w organizmie.

Pomidory marynowane

Pomidory marynowane

Pomidory marynowane to wyrazista i nietypowa przekąska. Sparzone pomidory mogą być konserwowane w słodkiej lub ostrej zalewie. Marynować można zarówno dojrzałe, czerwone pomidory, jak i zielone, suszone, a także koktajlowe. Pomidory można przygotować na sposób polski (z marchwią i cebulą) lub ukraiński (z koprem, chrzanem, czosnkiem i zieloną pietruszką). Stanowią idealną przystawkę do pieczonego mięsa, szczególnie kurczaka.

Polecane przepisy do kategorii Risotto z pomidorami

Znaleźliśmy 1 przepisów w kategorii Risotto z pomidorami